NarduganMoğol dilinde Nar (güneş) Türk dilinde Tugan (doğan) sözcüklerinden oluşmuştur. Gök kavramı ve bazı ağaçlar Türkler için kutsal olarak kabul edilen eski inanışlardan biridir.
Türkler her sene günlerin uzamaya başlaması nedeniyle 22 Aralık ‘ta Nardugan bayramını kutlamaya hazırlanırlarmış . Bu bayram yaklaştığında , yaşadıkları çevreyi ve evlerini temizlerlermiş. Kutlama günü geldiğinde en güzel kıyafetlerini giyerler, tanrıya sunacakları hediyeleri de yanlarına alırlarmış. Grup halinde şarkılar söyler, çam ağacını süslerler ve bu çam ağacının altında tanrıya ulaşması için çeşitli hediyeler bırakarak dualar ederlermiş.
Nardugan, her yıl sonu Türkler arasında kutlanan bir bayram olarak yerini almış, ancak günümüzde birçok şeyde olduğu gibi bununda devamlılığı kalmamıştır. Yine de günümüzde bodrum ilçemizde yıl sonlarında Nardugan bayramı festivalinin yapıldığı ve bu geleneğin sürdürüldüğü bilinmektedir.
Eski göreneklerin hafızalarda yerini alması bakımından bu tür etkinlikleri zaman zaman hatırlamak ve hatırlatmak istiyorum.