Soğuk algınlığı ve grip mevsimi geldi. Bu mevsim geçişi sürecinde ilk hedefimiz hastalanmamaya çalışmak olmalıdır. Tedbir ve güçlü bir bağışıklık, kendinizi korumanın en iyi yoludur. Bağışıklık sistemini güçlendireceğiniz bir beslenme (egzersiz ve yeterince uyku ile birlikte) vücudunuzu sağlıklı tutmanın en önemli anahtarıdır.

Güçlü Bağışıklık Sistemi İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler

Vitamin ve Mineraller:

Vitamin ve Mineraller:

Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için, vücudunuzun virüslere ve bakterilere karşı savunmasını destekleyecek belirli vitamin ve mineraller gereklidir. Onlar olmadan vücudunuz hastalığa ve enfeksiyona daha yatkındır. Bu yüzden yeterli vitamin ve mineral almaya bu dönemde özen göstermeliyiz. Bol vitamin ve mineral kaynaklarından meyve ve sebzeleri mutlaka beslenmemize eklemeliyiz. Bu besinlerde bulunan önemli olan temel vitamin mineraller ise;

A vitamini
B vitamini grubu
C vitamini
D vitamini
E vitamini
Çinko
Selenyum

Probiyotikler ve Fermente Besinler

Sağlıklı bir insan bağırsağı; yalnızca yiyecekleri parçalayan bakterilerin yanında, aynı zamanda tehlikeli bakterileri, virüsleri, mikropları ve mantarları da parçalayan 10 trilyon mikroorganizmayı bulundurur. Bağırsağınızda sağlıklı bir bakteri dengesi sağlamak, patojenlerin kan dolaşımına girmesini önler. Bu da bağırsaklarınızdaki iyi bakteri sayısını artırmak ile mümkündür.

Yoğurt, kefir, probiyotikli süt; pastörize edilmemiş lahana turşusu ve kimchi gibi kültürlenmiş sebzeler; Miso; kombucha,ekşi mayalı ekmek; ekşi turşular veya salamura ile kurutulmuş zeytinler, sirke gibi besinleri diyetinize ekleyerek bağırsaklarınızdaki iyi bakteri sayısını artırabilirsiniz.

Proteinler:

Tükettiğiniz protein, amino asitler olarak adlandırdığımız daha küçük parçalara bölünür. Bu parçalar daha sonra, bağışıklık sistemi hücrelerinizi destekleyen antikorlar ve tamamlayıcı proteinler dahil olmak üzere vücudunuzun çalışması gereken proteinler halinde gelirler. Bu vücudumuz ve sağlığımız için faydasından yararlanmak için günlük yeterli protein alınmalıdır. Beslenmenizde protein kaynağı olarak, et ve balık, yoğurt, süt ve yağsız peynirler gibi az yağlı süt ürünleri, fasulye ve esmer pirinç, soya ürünleri; fındık ve fındık ezmesi gibi bitkisel protein kaynaklarını tercih edebilirsiniz.

Baharatlar:

Zencefil, tıkalı burunları hedef alır ve rinovirüslerin mukus zarlarındaki hücrelere bağlanmasını önleyen güçlü anti-bakteriyel, anti-viral ve anti-inflamatuar bileşiklere sahiptir. Zerdeçal ise, anti-enflamatuar özellikleriyle yaygın olarak bilinen bir bileşik olan kurkumin içerir, araştırmalar ayrıca bağışıklık sistemini destekleme ve düzenleme yeteneğine sahip olduğunu da göstermiştir.

Bu baharatların yanında çiğ sarımsak, ezildiğinde veya çiğnendiğinde allisine dönüşen alliin içerir. Allisin, belirli beyaz kan hücrelerinin soğuk algınlığı ve griple mücadele yanıtını artırır. Benzer şekilde soğan da, bağışıklık sisteminizi güçlendirir ayrıca antiviral ve histamin düzenleyici özelliklere sahip kuersetin adlı güçlü bir antioksidan içerir

Su

Her gün 8-10 bardak su içmek vücudunuzdaki toksinleri atmanın ve bağışıklık sisteminizin sağlığını desteklemenin en etkili yollarından biridir. Su, aynı zamanda, toksinlerin ve atıkların ortadan kaldırılması için en önemli yol olan kolon sağlığını korumak için de kritik öneme sahiptir. Toksinlerin kolonda birikmesine izin verilirse, sağlıklı bakteriler ölür ve sağlıksız mikroorganizmalar gelişir. Bu da bağırsak sağlığınızı olumsuz etkileyerek bağışıklığınızın düşmesine neden olur. Unutmayın güçlü bir bağışıklık ile mevsim geçişlerinde hastalıklara yakalanma riskinizi en aza indirebilirsiniz.