Son dakika haberine göre, Türkiye İstatistik Kurumu, piyasaların merakla beklediği ocak ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Ocak ayında bir önceki aya göre %5,03, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,03, bir önceki yılın aynı ayına göre %42,12 ve on iki aylık ortalamalara göre %56,35 olarak gerçekleşti.
FİYATI EN ÇOK ARTAN ÜRÜN BELLİ OLDU
Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup %23,14 ile ulaştırma oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %99,93 ile eğitim oldu. Ana harcama grupları itibarıyla 2025 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre azalan ana grup %-5,17 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, 2025 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %23,57 ile sağlık oldu.
Endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5'li Düzey) 2025 yılı Ocak ayı itibarıyla, 13 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 4 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 126 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.
İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'deki değişim, 2025 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %5,47, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,47, bir önceki yılın aynı ayına göre %42,08 ve on iki aylık ortalamalara göre %56,05 olarak gerçekleşti.
Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada işlenmiş gıda fiyatlarının artışlarda etkili olacağı ifade edilmişti. TCMB, hizmet kalemlerinde geçmiş enflasyona endeksleme eğiliminin öne çıktığını vurgulamıştı.
Merkez Bankası (TCMB) yılın ilk Enflasyon Raporu toplantısını 7 Şubat'ta İstanbul'da gerçekleştirecek. Toplantıda enflasyon hedeflerinin açıklanması bekleniyor. Enflasyon sunumunda Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, gerçekleştireceği sunumun ardından gazetecilerin sorularını cevaplayacak.
Sosyal medya hesabı üzerinden enflasyon rakamlarını değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek enflasyondaki düşüşün devam edeceğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı: "Ocakta yıllık enflasyon geçen yıla göre 23 puan azalarak yüzde 42,1'e geriledi. Kararlılıkla uyguladığımız politikalarla temel mallarda yıllık enflasyon yüzde 24 ile son 38 ayın en düşük seviyesinde. Hizmet enflasyonu ise geçen yıla göre 27 puan gerileyerek yüzde 62,9 oldu. Dönemsel etkilerle aylık enflasyon arttı. Ancak programımızın diğer adımlarıyla birlikte bütçe imkânları dâhilinde enflasyon hedefiyle uyumlu belirlediğimiz yönetilen ve yönlendirilen fiyatların da katkısıyla son 4 yılın en düşük ocak ayı verisi gerçekleşti. Maliye politikasındaki duruşumuz, talepteki dengelenme ve arz yönlü adımlarımızla enflasyondaki düşüş devam edecek."
CEVDET YILMAZ: YILLIK ENFLASYON ORANI DÜŞÜYOR
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından sosyal medya hesabı üzerinden açıklamalarda bulundu. Yılmaz, şunları kaydetti: Ocak ayındaki aylık enflasyon oranların üzerinde birlikte, yıllık enflasyon oranı düşüyor, yaklaşan aylarda da düşmeye devam edecek. Ocak ayında yıllık bazda ücret ve fiyat ayarlamalarının yapılması nedeniyle enflasyon diğer aylara göre nispi olarak yükseliyor. Ocak ayındaki enflasyon fiyatlarındaki artış yüzde 5,03 olarak gerçekleşti. Yıllık enflasyon ise 2,3 puan düşerek yüzde 42,12 gerilemiştir. Temel mallar yüzde 1'in altında artarken, hizmetler kaleminde yüzde 10'un üzerindeki artış genel oranı yukarı çekiliyor. Yurt içi üretici fiyatları Ocak ayında yüzde 3,06 oranında yükselmiş, yıllık enflasyon 1,3 puan düşerek yüzde 27,2 seviyesinde. Üreticinin enflasyonundaki görece düşük seyir, tüketici fiyatlarını maliyet yönünde olumlu etkilemeye devam edecektir. Enflasyon ile mücadelemizi; Para ve maliye politikalarının yanı sıra sıra yapısal reformları içeren programımız ile bütüncül bir birliktelik, koordinasyon içinde sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde özellikle hizmet sektörlerinde sağlanacak gelişmeler ile daha olumlu bir tablodur.
Bir yandan enflasyon ile mücadele ederken, diğer yandan büyüme yaklaşımı ile yatırım, üretim, üretim ve ihracat odaklı stratejilerimizi hayata geçiriyoruz. Deprem harcamaları azaldıkça sosyal konut, gıda, enerji ve lojistik kesintileri ile enflasyonla mücadelede arz yönlü çabalarımız yoğunlaşacaktır. Seçici finans, teşvik ve rekabet politikalarımız sanayide katma değerli üretim ve teknolojik faaliyetlerde bulunurken; Tarımda verimlilik odaklı yaklaşımımız etkili olacaktır. Yeşil ve dijital dönüşüm hizmet sektörleri dahil her alanda parlaklık kazanacaktır. Yıllık enflasyonun yıllık aylarda düşmeye devam etmesini, öncelikle yüzde 30'lu, daha sonra yüzde 20'li oranlara gerilemesini, yıl sonunda ise yüzde 20 civarında gerçekleşmesini bekliyoruz. Tek haneli rakamlara ulaşana kadar, halkımızın temel meselesi olarak görülen enflasyon ile kararlılıkla mücadele etmeye devam edeceğiz.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ocak ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmede bulundu.
Bakanlık olarak uyguladıkları politikalar ve aldıkları tedbirlerle dış ticaret ve cari işlemler açığını düşürerek makro finansal istikrarı güçlendirdiklerini, enflasyonun düşürülmesine katkı sağladıklarını belirten Bolat, "İç ticarette ise hem vatandaşlarımızın fahiş fiyat artışları sonucunda mağdur olmasını engellemek hem de piyasada adil ve şeffaf bir ticaret düzenini tesis etmek amacıyla mücadelemize kararlılıkla devam ediyoruz. Ekonomik temellerle açıklanmayacak şekilde fahiş fiyat artışlarına yönelenlerin ve adil rekabet koşullarını tüketicinin aleyhine koordineli şekilde hareket ederek bozmaya tevessül edenlerin üzerine gidilmeye devam edilecektir." ifadelerini kullandı.
Bolat, bu yıl dezenflasyon sürecini güçlendirmek için ilgili bakanlıklarla işbirliği içinde yapısal politikalara öncelik vereceklerinin altını çizerek, şunları kaydetti: "TÜFE'deki değişim, Ocak 2025'te bir önceki aya göre yüzde 5,03 olarak gerçekleşmiş, böylece yıllık enflasyon yüzde 42,12 ile son 19 ayın en düşük seviyesine gerilemiştir. Mayıs 2024'e kıyasla enflasyon son 8 ayda 33,3 puan düşmüştür. Çekirdek enflasyon (C-Enerji, gıda ve içecekler ile tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE göstergesi) yıllık bazda bir önceki aya göre 2,7 puan gerileyerek yüzde 42,65 olmuştur. Gıda ve alkolsüz içeceklerde yıllık enflasyon bir önceki aya göre 1,8 puan gerileyerek yüzde 41,76 olarak hesaplanmıştır. Fiyat katılığının yüksek olduğu hizmetler grubunda yıllık enflasyon bir önceki aya göre 2,8 puan azalarak yüzde 62,95 olmuştur. Yıllık enflasyondaki gerilemenin önümüzdeki aylarda da devam etmesini bekliyoruz."