Gündem

Okul Yolunda Her Şey Yolunda

Menteşe Halk Eğitim Müdürlüğü Toplantı Salonunda Okul Servis Şoförlerine Ve Rehber Personele Yönelik Güvenli Trafik, Güvenli Sürüş ve İlk Yardım Konularında Büyükşehir Belediyesi, İl Sağlık Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı, Muğla Şoförler Odası Temsillerin katılımıyla Eğitim düzenlendi.

2024-2025 Eğitim Öğretim döneminde ilimizde öğrenim gören öğrencilerin güvenli şekilde taşınması amacıyla Muğla ili Menteşe İlçesi sınırları içinde okul servis taşımacılığı yapan okul servis aracı şoförleri ve rehber personele yönelik trafik paydaşı kurumların koordinesinde yürütülen ‘Okul Yolunda Herşey yolunda’ projesi kapsamında paydaş kurumların alanında uzman eğitici ve kurum temsilcilerinin katılacağı Okul Servis Aracı Şoförleri Eğitimi Halk Eğitim Müdürlüğü Konferans Salonunda gerçekleşti. Okul servis araçlarında aranan şartlar ve taşımacının yükümlülükleri trafikte sürüş psikolojisi trafik güvenliği ilk yardım eğitimi okul servis araçları denetimi trafik adabı trafik tanzim işaretleri konularında eğitim verildi. Soru cevap şekli ile toplantı sürdü. Emniyet Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü Sağlık Müdürlüğü, Muğla Şoförler odası başkanlığı ile karşılıklı fikir alışverişi oldu.

Toplantıya; Trafik Tescil Denetleme Şube Müdürü Burcu Avcı, Komiser Yardımcısı Serdar Turgut, Jandarma Trafik Tim Komutanı Osman Özdemir, Şoförler Odası Başkanı Arif Özer, Menteşe İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Muhammer Cihan, Sağlık İl Müdürlüğü Eğitim Koordinatörü Durmuş Ali Karadağ, Servis Şoförleri ve basın mensupları katıldı.

Eğitimde okul servis araçlarında aranan şartlar katılımcılara hatırlatıldı. Bunlar sırasıyla şöyle; Okul servis araçlarının arkasında okul taşıtı yazısı uygun renk, ebat ve şekilde reflektif kuşak olarak bulunması,  Okul servis aracının arkasında öğrenci ve çocukların iniş ve binişleri sırasında yakılmak üzere en az 30 cm çapında kırmızı lamba bulunması,

Özellikle lambanın yakılması halinde üzerinde siyah renkte büyük harfler ile dur yazısı okunacak şekilde bulunması,

Okul servis araçlarında bulunması gerekenler arasında lambanın yakılıp söndürülmesi tertibatı fren lambaları ile ayrı olması,

Özellikle öğrencilerin kolayca yetişebileceği camlar ve pencereler sabit olması,  İç düzenlemesinde demir akşam açıkta olmaması,  Varsa yaralanmaysa sebebiyet vermeyecek yumuşak bir madde ile kaplanması, Okul servis araçları ayrıca 1-7-2005 tarihli ve 5378 sayılı engelliler hakkında kanun ve bu kanuna dayalı olarak çıkarılan hükümlere uygun olması, Okul servis aracı içindeki malzemeler her an kullanılabilir olması, Okul servis araçları kapıları şoför tarafından açılıp kapatılabilecek şekilde otomatik veya mekanik olması,  Okul servis araçları temiz bakımlı ve güvenli durumda bulundurulmalı 6 ayda bir bakım ve onarımları yaptırılmalı muayeneleri zamanında yapılması, Okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtlar 15 yaşından büyük olması,  Araçların imal tadil ve montajı hakkında yönetmelik hükümlerine göre tayin edilen o araca ait tescil belgelerinde gösterilen oturulacak yer adedi, aracın içerisine görülebilecek bir yere yazılarak sabit şekilde monte edilmesi bildirildi.

Sağlık Hizmetleri İl Eğitim Kontrolü ilk yardım yönetmeliği sağlık bakanlığı yönetmeliği ile genel ilk yardım bilgileri de verildi. Durmuş Ali Karadağ yaptığı konuşma da ;Çocukların rol modeli bizleriz. Her kaza olayında hemen ilk anda 112 acil aranmalı. Ambulans gelinceye kadar ise mutlaka ilk yardım yapılmalı. Herhangi bir kaza olayı için ilk yardım bilgisi çok önemli. Sakin olunmalı, sakin olan bir kişinin 112’yi araması. Kesin yer ve adres verilmeli. Kimin hangi numaradan aradığını bildirilmeli. Hasta yaralıların adı ve olayın tanımı yapılmalı. Hatta yaralı sayısı ve durumu bildirilmeli. Herhangi bir ilk yardım bilgisi varsa uygulamalı. Olay yeri değerlendirilmesi yapılmalı.’ Dedi.

Karadağ ayrıca,‘Öksürük, nefes çok önemli. Kişide ilk yardımda ilk olarak bunlara bakılmalı. İlk yardım bilgisi çok önemli. Eğer kişide konuşma yok ise, ellerini boynuna götürdüyse heimlic manevrası yapılmalı. Bebek çocuk yetişkin kim olursa farketmez. Kanama çeşitleri de önemli. Atardamar kanaması hemen durdurulmalı ve yaraya göre mutlaka sağlık görevlileri gelinceye kadar müdahale edilmeli. ‘Dedi.

Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Burcu Avcı ise yaptığı konuşmada; Muğla’da bisiklet kullanımı çok fazla. Şoförler olarak çok dikkat etmeliyiz. Kazaları azaltmak için denetim yapıyoruz. Trafikte saygı çok önemli. Biz denetimler ile dikkat sağlıyoruz. Her alanda herkesin dikkatli olması kurallara uyması saygılı şekilde trafikte kontrolü sağlaması gerekli.’ Dedi.

Şoförler Odası Başkanı Arif Özer ise sigara içmemek, kurallara uymak, kılık kıyafete dikkat etmek saygılı ve anlayışlı olmak, geleceğin komiseri, öğretmeni, doktoru taşıdığımızı unutmamalıyız.’Dedi.

Konuşmaların ardından karşılıklı fikir alışverişi yapıldı. Yapılacaklar yapılması gerekenler istekler talepler eksikler tartışıldı. Video ile görüntülü anlatım da yapıldı.