Gündem

Latmos Timsahı ilgi çekti

Muğla’nın Milas İlçesinde ki Herakleia Antik kentinde Roma dönemine ait hamamda sürdürülen kazı çalışmalarında, hamam tabanın da Timsah betimlemelerinden oluşan mozaikler ortaya çıktı. Timsahın yaşamadığı bilinen Latmos bölgesinde çıkarılan ve ‘’Latmos Timsahları’’ olarak isimlendirilen desenler, bilim insanlarını şaşırttı.

Milas ilçesinde ki Herakleia Antik Kenti’nde Roma Dönemine ait hamamda kazı çalışmaları devam ediyor. Geleceğe Miras Projesi kapsamında kentin Roma Hamamında başlayan kazılarda, kısa sürede çok önemli verilere ulaşıldı. Kazılara başkanlık eden Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeliha Gider Büyüközer, Herakleia’nın antik dönemde Bafa Gölü Kıyısında yer alan bir liman kenti olduğunu söyledi.

Menderes Nehri’nin taşıdığı alüvyonlarla zamanla körfezin ağzı kapandığı için Herakleia’nın liman kenti vasfını yitirdiğini anlatan Büyüközer, antik kentte milattan sonra 13. Üncü yüzyılın ortalarına kadar uzun süreli yerleşimin devam ettiğine dair veriler elde etiklerini kaydetti.

Antik kentteki Roma hamamının Herakleia’nın Roma dönemine ait ayakta kalmış tek yapısı olduğunu ifade eden Büyüközer, kazılarda tarihi hamamın iki Mekanın da taban Mozaikleri ortaya çıkarıldığını anlattı. Timsah figürleriyle betimlenen mozaikler, bilim insanlarını şaşırttı. Latmos timsahının gizemi merak konusu oldu. Bilim insanları Herakleia’nın da yer aldığı Latmos bölgesinde geçmiş zamanlar da timsahın yaşamadığını bildiklerini söyledi.

Büyüközer, ‘’Yürüttüğümüz kazılarda iki Mekanın tabanında mozaikler açığa çıktı. Diğer mekanlarda da yine yapının tabanında benzer döşemlerle karşılaşacağımızı düşünüyoruz’’ diye konuştu.