Belçika'da yaşamakta olan ve Türk asıllı bir Belçika yurttaşı olan makine mühendisi Mesut Kırımlı (49), dünyaca ünlü el yapımı Belçika çikolatalarına merak sarınca bu konuda akademik eğitim aldı. Belçika'nın dünyadaki "el yapımı çikolatanın başkenti" olarak bilinen Brugge kentindeki Syntra West'i "Neden fabrikasyon çikolata değil de el yapımı çikolata" konulu teziyle üstün başarıyla bitiren Mesut Kırımlı 2014 yılında çikolata yapımı üzerine düzenlenen bir yarışmada şampiyon olmayı başardı. Belçika'da el yapımı çikolata yapımı üzerine çalışmalarını yoğunlaştıran Mesut Kırımlı, kendisi gibi aynı zamanda bir makine mühendisi ve çikolata meraklısı olan iş ortağı Onurcan Köksal (24) ile Türkiye'de el yapımı Belçika çikolatası üretimine başladı. El yapımı çikolataya lezzetinin yanı sıra farklı bir tanıtım ve sergileme biçimi kazandırmak isteyen Mesut Kırımlı ile Onurcan Köksal, Safranbolu'da Türkiye'nin ilk çikolata müzesini kurdular. İkinci çikolata müzesini ise Milas - Bodrum karayolundaki Kariaport AVM'de 7 ton el yapımı çikolata kullanarak açtılar. Müzede, Belçika usulü el yapımı çikolatalardan Muğla'nın bazı tarihi eserleriyle doğal güzellikleriyle ünlü yerlerinin maketlerini yapan Mesut Kırımlı, aynı zamanda Muğla'nın ünlü kişilerinin çikolatadan de heykellerini, büstlerini veya portrelerini yaparak müzede sergilemeye başladı.
"My Chocolate Bodrum Çikolata Müzesi" adıyla açtıkları çikolata müzesinde aynı zamanda el yapımı Belçika usulü çikolata satış yeri de oluşturan Mesut Kırımlı ve Onurcan Köksal, müzedeki heykellerin, büstlerin ve portrelerin erimemesi için de sürekli klima çalıştırıyorlar.
Çikolata müzesinin ortaklarından Onurcan Köksal, çikolatanın insanların mutluluk hormonu salgılamasına neden olan çok özel bir lezzet olduğunu belirterek "Çikolata üzerine yapılan araştırmalarda çikolata kokusu alan kadınların 5 / 7 dakika, erkeklerin 7 / 10 dakika içinde mutluluk hormonu salgılamaya başladıkları görülmüş. Dolayısıyla çikolata, insanları mutlu eden bir yiyecektir" dedi.
Belçika'dan Türkiye'ye gelerek çikolata üzerine yatırım yaptıklarını belirten Onurcan Köksal ilk çikolata müzesini Safranbolu'da açtıktan sonra ikinci müzeyi Bodrum'da kurduklarını ifade ederek üçüncü çikolata müzesinin ise Bursa'da kurulmakta olduğunu bildirdi. Onurcan Köksal, Bursa'da aynı zamanda Türkiye'nin en büyük el yapımı çikolata fabrikasını da kurma çalışmalarının sürdüğünü belirterek "Bodrum'daki müzemizin yapımında 7 ton çikolata kullanıldı. Müzemiz, bu konseptiyle, kullandığı gerçek çikolata miktarıyla ve yapılan eserlerin büyüklüğüyle dünyada bir ilktir. Ayrıca çikolatalarımızın yapımında yüzde 100 kakao yağı kullanıyoruz. Hiçbir şekilde katkı maddesi olarak palm yağı kullanmıyoruz" dedi.
Milas Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mustafa Yüksel ve Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Milas - Bodrum karayolunda, Kariaport AVM'de açılan Çikolata Müzesi'ni ziyaret ettiler. Müzenin ortaklarından Onurcan Köksal'ı bu ilginç girişimleri nedeniyle kutlayan MİTSO yöneticileri başarılar dilediler. MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer "Çok farklı ve ilginç bir girişimde bulunduğunuz için sizi kutlarım. Bu müzeyi görmek için sadece Milas'tan ve Bodrum'dan değil pek çok yerden ziyaretçiler gelecektir. Ziyaretçiler gerçek çikolata lezzetini burada tadacaklarından eminim" diye konuştu. MİTSO Meclis Başkanı Mustafa Yüksel de Çikolata Müzesi sahiplerinden Onurcan Köksal'a hayırlı işler dileğinde bulundu.