Muğla Yörük Obaları Derneği’nde düzenlenen kahvaltı programında basın mensuplarıyla bir araya gelen Dernek Başkanı Orhan Akcan, Yörük Obaları Derneğinin son dönemdeki faaliyetlerini ve yaklaşan festivalin hazırlıklarını paylaştı.
Bir süredir pasif durumda olan derneğin yönetim kurulu ile birlikte göreve başlamasıyla yeniden aktif hale geldiğini belirten Akcan, “Derneğimizin bugünlere gelmesinde büyük emeği olan, bizlere her zaman yol gösteren siz kıymetli basın mensuplarımıza teşekkür ediyorum” dedi.
“Aramızdan ayrılan tüm basın emekçilerini de rahmetle anıyoruz”
Yakın zamanda vefat eden gazeteci Cüneyt Erdan’a rahmet dileyerek konuşmasına başlayan Akcan, “Kısa süre önce kaybettiğimiz değerli basın mensubu Cüneyt Erdan’a Allah’tan rahmet diliyoruz. Daha önce aramızdan ayrılan tüm basın emekçilerini de rahmetle anıyoruz” ifadelerinde bulundu.
Yörük kültürünü yansıtan, “Otağ Odası”
Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Akcan, Dernek binasında Yörük kültürünü yansıtan bir “Otağ Odası” ve bir kütüphane olduğunu belirtti.
Muğla’nın sadece doğal güzellikleriyle değil, zengin kültürüyle de öne çıkan bir il olduğunu dile getiren Akcan, “Bir süredir pasif durumda olan derneğimiz, yönetim kurulumuzun göreve başlamasıyla birlikte yeniden aktif hale gelmiştir.Genel kurulumuzun ardından üyelerimizin desteğiyle çalışmalarımıza hız verdik. İlk olarak dernek binamızda bir düzenleme yaptık. İçeride geleneksel Yörük yaşamını yansıtan bir “Otağ Odası” oluşturduk ve bir kütüphane kurduk. Ayrıca, Muğla Üniversitesi ile çoğu ortak çalışmalar yapıyoruz. Elimizde ki eserlere de kimlik çıkarıyoruz. Çadırlarımızı yeniledik. Muğla, sadece doğal güzellikleriyle değil, zengin kültürüyle de öne çıkan bir ilimizdir. Turizm sadece sahillerden ibaret değildir, kültür turizm çok önemli ve biz bunun bilincindeyiz. Mustafa Muğla Caddesi’nin daha aktif bir hale gelmesini ve bu bölgedeki değerlerin daha çok tanıtılmasını arzu ediyoruz. Bu kapsamda bazı tur operatörleriyle anlaşmalar yaptık. Misafirlerimiz burada yöresel lezzetleri tadacak, geleneksel oyunlarımızı izleyecek. Ayrıca derneğimiz bünyesinde yeni bir iktisadi işletme kurduk. Bu işletmeyle birlikte Muğla’nın doğal ürünlerini, keşkek, bazlama gibi yöresel tatlarını sunmak istiyoruz. Gelen öğrencilerimiz için de dinlenme alanları oluşturarak kültürel bir buluşma noktası haline gelmeyi hedefliyoruz. Bunun yanında, her yıl geleneksel olarak düzenlediğimiz ve bu yıl 16’ncısını gerçekleştireceğimiz Uluslararası Yörük Toyu etkinliğimiz için çalışmalarımız devam ediyor. Etkinliğimizi bu yıl 6-7 Eylül tarihlerinde yapmayı planlıyoruz. Çünkü mevcut ekonomik şartlar nedeniyle misafirlerin konaklamasında sıkıntılar yaşanıyor. Bu sebeple gelen misafirlerimizi çadırlarda konaklatmayı düşünüyoruz. Ayrıca üniversitemiz en büyük destekçilerimizdendir. Ciddi bir planlama yapalım ve bu işi gerçekten özünde orijinal bir şekilde yaşatmak için uğraşıyoruz. Onun için 6 -7 Eylül diye planladık ve bunun için komisyon çalışıyor. Yine 5 Mayıs’ta Moldova Çadırlı Özerk Bölgesi’nden aldığımız resmi davet üzerine, Bodrum Yörük Türkmen Derneği, Milas Yörük Türkmen Derneği ve Muğla Yörük Obaları derneğimizin temsilcileri olarak hıdırellez etkinliklerinde 5 Mayıs’ta gidip 8 Mayıs’ta Muğla ve Ülkemizi temsil etmek üzere oraya gideceğiz. Muğla Yörük Obaları Derneği, Milas Yörük Türkmen Kültür Derneği, Bodrum Yörük Türkmen Kültür Derneği, Ortaca Yörük Türkmen Kültür Dernekleriyle birlikte daha güçlü bir birlik oluşturmak adına iş birliği çalışmalarımız sürüyor” dedi.