Gündem

Yine Aynı Terane “Karşıyız”

Muğla’nın Yatağan-Kavaklıdere-Menteşe ilçeleri sınırları içerisinde Lodos Yenilenebilir Enerji ve Elektrik A.Ş. tarafından yapılması planlanan Lodos Rüzgâr Enerji Santrali (RES) projesine karşı çıkan sözde çevreciler Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) kapsamında düzenlenen Halkın Katılım Toplantısı’nı yaptırmadı.

Muğla’nın Yatağan ilçesi Şerefler Mahallesi’ndeki Karabelen, Eyli ve Şaban tepelerine; Lodos Yenilenebilir Enerji ve Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılmak istenen “Lodos RES 49,5 MW/49,5 MW Projesi” için ÇED süreci kapsamında düzenlenmesi zorunlu olan Halkın Katılımı sözde çevrecilerin tepkileriyle yapılamadı.

Son zamanlarda yaptıkları eylemlerden para aldıkları iddialarıyla gündeme gelen MUÇEP bileşeni Deştin Çevre Platformu üyeleri kuşların rahat uçamayacağı ve çevrenin etkileneceğini gerekçe göstererek en temiz enerji kaynaklarında biri olan Rüzgâr Enerjisi Santrali’ne karşı olduklarını ve yaptırmayacaklarını ifade ettiler.

Görevli devlet memurlarına ağır ithamda bulunuldu

Toplantıya katılan Muğla Çevre İl Müdürlüğü, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerine de sözlü saldırıda bulunan platform üyeleri görevini yapmaya çalışan memurları şirketten nemalandıklarını ifade eden ithamda bulundular.

Kuşlar rahat uçamayacak o yüzden RES’e karşıyız

Eylemciler yapmış oldukları basın açıklamasında

“Eğer bu rüzgâr enerji santrali yapılırsa buranın mantarı, arısı, kuşu etkilenecek burada bir çevre felaketi olacak kuşlar burada nasıl uçacak o yüzden biz RES yapılmasına karşıyız” denildi.

Güneş Enerjisine de karşı çıkmışlardı

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) üyeleri geçtiğimiz günlerde de Bodrum’un Dereköy mahallesinde yapılmak istenilen Güneş Enerji Santrali’ne de karşı çıkmışlardı.

Dünya Rüzgâr Enerjisine ağırlık veriyor.

Türkiye’nin ihracat kaleminin yaklaşık Yüzde12 payını oluşturan enerji ithalatının önüne geçmek için özellikle Rüzgâr Enerji Santralleri (RES) ve Güneş Enerji Santralleri (GES) yoğun olarak teşvik ediliyor.

Türkiye son zamanlarda yapmış olduğu temiz enerji kaynaklarının kullanımında dünyada12 Avrupa’da ise 5’inci sırada yer alıyor.

Dünya’da tüm çevreciler destekliyor.

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) üyeleri GES ve RES projelerine karşı çıkarken dünyanın gelişmiş tüm ülkelerinde temiz enerji kaynağı olan GES ve RES projeleri çevrecilerin de desteği ile yoğun şekilde uygulamaya konuluyor.

HDP ile aynı çizgide yer alıyorlar.

MUÇEP üyelerinin yapmış oldukları basın açıklamaları ile HDP’nin 2017 yılındaki enerji çalıştayının ana düşüncesi birbirine benzer olması da dikkat çekerken, CHP ve AK Parti’nin GES ve RES projelerinin desteklenmesi konusunda Paris İklim anlaşmasına ile hareket edilerek yaygınlaştırılması konusunda ortak hareket ediyorlar.

Daha önce de fonlanlama iddialarıyla gündeme gelmişlerdi

Muğla Çevre Platformu’na bağlı bazı üyelerin geçtiğimiz günlerde çevre eylemleri yapmalarına karşın yüklü miktarlarda fon aldıkları iddia edilmişti.

Basın Sözcüsü Haluk Özsoy hakkında ki iddiaları kabul etmişti.

Işıklar holding ile akrabalık bağları olduğu iddialarını kabul eden Deştin Çevre Paltformu Basın Sözcüsü Haluk Özsoy daha önce yapmış olduğu açıklamada “Işıklar Holding halama ait bir şirket ben de orada 1,5 yıl kadar çalıştım şirket aynı zamanda çimento entegre tesisi yapmaktadır” demişti.

Çimento fabrikası ihalesini kaybedince birden çevreci oldular

Deştin Çevre Platformu Basın Sözcüsü Haluk Özsoy’un halasına ait Işıklar Holding’in Çimento Entegre Tesisi ihalesini kaybetmesiyle birlikte çevre eylemlerine katılması da samimi çevreciler tarafından sorgulanmaya başlandı.

Muğlalılar tepkili

En temiz enerji kaynağı üretimi olan Güneş Enerjisi Santrali (GES) ve Rüzgâr Enerjisi Santrali (RES)’e de karşı olduklarını ifade eden MUÇEP üyelerine Muğlalılar da tepkilerini göstererek, amacın çevre olmadığı, en temiz enerji kaynaklarına bile karşı çıkmanın akıl ile izah edilemeyeceğini belirttiler.