Politika

"Yerel basını tamamen yok etmeye kararlılar"

Neval ArslanDEVA Partisi Bodrum İlçe Başkanı Mehmet Billorer, Cumhurbaşkanlığı’nın Tasarruf Tedbirleri Genelgesi’yle yerel basının tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını belirtti.Başkan Billorer yayımladığı basın açıklamasında,  “Ulusal medyadaki yandaş medya oluşumunu yerelde oluşturamayan saray yerel medyayı bitirmek için her türlü gayreti gösteriyor” dedi.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de...

Neval Arslan

DEVA Partisi Bodrum İlçe Başkanı Mehmet Billorer, Cumhurbaşkanlığı’nın Tasarruf Tedbirleri Genelgesi’yle yerel basının tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını belirtti.

Başkan Billorer yayımladığı basın açıklamasında,  “Ulusal medyadaki yandaş medya oluşumunu yerelde oluşturamayan saray yerel medyayı bitirmek için her türlü gayreti gösteriyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de geçtiğimiz günlerde yayınlanarak yürürlüğe giren Tasarruf Tedbirleri Genelgesi’yle kamu kurum ve kuruluşlarının, kütüphane ve medya takibi birimleri dışında günlük gazete alması yasaklanmıştı. Genelgeyle ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarının, kurum faaliyetiyle doğrudan ilgili olanlar dışında gazetelere reklam vermesinin önüne geçilmişti.

Mehmet Billorer söz konusu genelgenin ekonomik darboğaz içindeki yerel basını çok daha zor duruma soktuğunu savundu. Billorer, salgın sonrası yeniden ayağa kalkmada çok ciddi sıkıntılarla boğuşan yerel basının, bu genelgeyle tamamen yok olmayla karşı karşıya kalacağını söyledi.

"GÜNDE 15-20 GAZETE ALAN BİR İLÇE BELEDİYESİNİN KAMU MALİYESİNE NE YÜKÜ OLABİLİR"

Gazete sahiplerinin, vergi ve sigorta borçlarının yanı sıra her geçen gün artan dövize endeksli gazete kağıdı ve baskı malzemeleri maliyetleri nedeniyle giderlerini karşılayamaz hale geldiğini hatırlatan Mehmet Billorer, “Yerel basının tek geliri, abone satışları, reklamlar ve Basın İlan Kurumu aracılığıyla alınan resmi ilanlardır. Günde 15-20 gazete alan bir ilçe belediyesinin kamu maliyesine ne yükü olabilir? Tasarruf diyerek göz dikilen kamuya gazete satışları, yerel basının can damarlarından biridir. Üstelik Coronavirüs salgını, giderek daralan basın ekonomisine son darbeyi vurmuştur. Salgın nedeniyle gazete satışları görülmemiş düzeye düşmüş; esnaf ve küçük işletmeciler giderlerini kısmak için gazetelere reklam vermeyi kesmiştir. Basın İlan Kurumu’nun baskı maliyetine katkı sunan destekleri olmuştur ama herkes biliyor ki yerel basının yaşadığı güçlüklere çare olunamamıştır” dedi.

"YEREL BASININ YÜZDE 95'İ YOK OLMAYA MAHKÛM EDİLMİŞTİR"

“Kamu reklamlarının ezici çoğunluğu sadece belirli bir kesime verilmiş; yerel basının yüzde 95’i yok olmaya mahkum edilmiştir” diyen Billorer, “Bu koşullar altında; tasarruf genelgesinde yerel basına verilen cüz-i satın alma ve reklam desteğinin kesilmesi, kabul edilemez. Tasarruf genelgesi değiştirilmelidir. Gerçek tasarruf isteniyorsa basının yaşaması sağlanmalıdır. Bununla birlikte kamu bankalarının yüz milyonlarca lira reklam bütçesi aktararak hangi basın-yayın organlarını ayakta tuttuğu, geçtiğimiz günlerde ortaya çıkmıştır. Reklamdan tasarruf etmek isteniyorsa önce okunmayan gazetelere, izlenmeyen televizyonlara bol keseden dağıtılan bu reklamlar mercek altına alınmalıdır” diye konuştu.

‘’MUĞLA YEREL BASININA SAHİP ÇIKMALIDIR’’

Muğla’nın yerel basınına sahip çıkması gerektiğine dikkat çeken Başkan Billorer, “Muğla medyası ve nasıl yükselir çalışmalarını yapılması için Muğla Yerel Medya Çalıştayı Yapılmalı sorunlar ve çözümler masaya yatırılmalıdır” dedi.

Billorer, “Sarayın bu hamlelerine karşı Muğla’da bulunan sivil toplum kuruluşlarını, özel sektör kuruluşlarını, belediyeleri, siyasi parti il ve ilçe başkanlarını uyarıyorum eğer biz yerel medyamıza sahip çıkmazsak sesimizi duyuracak yeri geldiğinde yanlışa dur diyecek, bizlerle toplum arasında bağ nasıl kurulacak, bu bağın koparılması isteniyor. Yerel medyaya destek kampanyaları başlatılmalı ve güçlü bir Muğla yerel medyası için el birliği ile hareket edilmelidir.”

“BASIN, MİLLETİN MÜŞTEREK SESİDİR’’

Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Basın, milletin müşterek sesidir” sözünü hatırlatan Billorer, “Bir milleti aydınlatma ve irşatta, bir millete muhtaç olduğu fikrî gıdayı vermekte, hulâsa bir milletin hedefi saadet olan müşterek bir istikamette yürümesini teminde, basın başlı başına bir kuvvet, bir mektep, bir rehberdir. Basın üzerinde oynanan oyunları bozmak çok sesliğe, demokrasiye ve basın özgürlüğüne karşı görevimizdir. Muğla bu oyunu bozacak yapıdadır ve bozacaktır” dedi.