Vali Orhan Tavlı’ya Vali Yardımcısı V. ve Ula Kaymakamı Baha Başçelik, Ula Belediye Başkanı Özay Türkler, Muğla Vakfı Genel Müdürü Tayyar Şaşmaz, Muğla Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürü Sayın Gülnur Çekmeceli eşlik etti.
Arkeolojik zenginliği kadar doğal güzelliği ile ilgi çeken ve Muğla’da en çok ziyaret edilen ören yerlerinden biri olan Kedreai Antik Kenti’nin bulunduğu Sedir Adası, halk arasında Mısırlı Kraliçe Kleopatra’nın adıyla bilinmektedir. Sedir Adası Gökova Körfezinin doğusunda yaklaşık 800m.lik kıyı uzunluğuna sahip, kumsalı, çoğu ayakta kalmış arkeolojik kalıntılarla bütünleşmiş zengin doğal dokusuyla I. Derece Arkeolojik ve I. Derece Doğal Sit Alanı, aynı zamanda Özel Çevre Koruma Bölgesidir.
2004 yılından bu yana araştırmalar yürütülen antik kentte, arkeolojik verilere göre ilk yerleşim tarihinin zamanımızdan 2600 yılına kadar uzandığı tahmin edilmektedir. Surlarla çevrili kamu, sivil ve dinsel yapıları kapsayan Sedir Adası, karşında bulunan Orata ve onun doğu yakınındaki Küçük Adadan oluşmaktadır. Kentin mezarlık alanı ise Anakarada bulunmaktadır.
Antik Kent’teki arkeolojik kazı çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Muğla Valiliği Yatırım İzleme Komisyonu Başkanlığı desteği ile yürütülmektedir.
Vali Orhan Tavlı, Sedir Adası’nda bulunan sur çalışmaları ve Orata Adasında bulunan Vaftizhane Ayazma ve Tören Yolu Kompleksi ile Sedir Adası’nın Güneydoğunda bulunan gözetleme ve kontrol kulesinin Muğla Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kuruluna sunulmak üzere hazırlanan restorasyon projesini yerinde inceledi. Daha sonra Adada bulunan Apollon Kutsal Alanı ve şehir surlarında Dr. Soner Özen başkanlığında Saarlandes Üniversitesinden bir ekip tarafından yürütülen üç boyutlu modelleme çalışmaları hakkında bilgi aldı.
Vali Orhan Tavlı, Sedir Adası’nda sürdürülen arkeolojik kazıların ve yürütülen bilimsel çalışmaların önemine dikkat çekerek, Valilik desteğinin devam edeceğini söyledi.