Biz AK Parti hükümetlerimiz döneminde Muğla birçok yatırım yaptık. İlk bölünmüş yolların başladığı yerlerden biridir Muğla” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Muğla’da inşası tamamlanan Ören Tekne İmal ve Çekek Yeri’nin açılışını gerçekleştirdi. Törende konuşan Bakan Uraloğlu, vergi yükünden bunalmış ve 2008 yılına kadar kara listede olan Türk denizciliğinin, hayata geçirilen denetim ve uygulamalarla beyaz listeye geçtiğini söyledi.
Bakan Uraloğlu, dünya denizcilik sektöründe Türk Bayrağı’nın en prestijli bayraklar arasına yerini aldığını belirterek, “2002 yılına kadar neredeyse sadece İstanbul Tuzla’da sıkışmış olan bir tersanecilik faaliyeti söz konusuydu. Türk bayraklı gemiler kara listedeydi. Vergi yüklerinden bunalmış bir denizcilik sektörü vardı. Ama AK Parti hükümetleri olarak bu gidişata dur dedik. 2002 yılından bu yana bir deniz kaptanının oğlu olan Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonu ve kaptanlığında denizcilerimizin bahtını ak, yolunu açık etmek için çok önemli atılım ve politikalar gerçekleştirdik. Hayata geçirdiğimiz denetim ve uygulamalarla 2008 yılında beyaz listeye geçtik ve o günden bu yana beyaz listedeyiz. Türk Bayrağı, denizcilik sektöründe dünyanın en prestijli bayrakları arasında yer almaktadır” dedi.
4 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM ALANI SAĞLANDI
Açılışı gerçekleştirilen Ören Tekne İmal ve Çekek Yeri’nin; 275 bin m2 alan üzerinde, 16 hangarda, 32 kooperatif üyesi işletmeci ile tekne imal ve çekek faaliyeti yürüteceğini kaydeden Bakan Uraloğlu, “Bu alanda, sağlanacak 4 bin kişilik istihdam bölge ve ülkemiz insanına ekmek kapısı olacaktır. Boyutlarına bağlı olarak yıllık 60 tekne üretimi yapılması planlanmaktadır. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.
“EGE BÖLGESİ’NDE YENİ YAT LİMANI PROJE ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR”
Yatçılığın önemli bir parçası olan yat limanlarının ülkemizdeki durumunu da değerlendiren Bakan Uraloğlu, “63 yat limanı ve yat yanaşma yerinde 25 bin 38 yat bağlama ve barınma kapasitesine sahibiz. Yapacağımız yatırımlarla bu kapasitenin çok daha üzerine çıkmayı planlamaktayız. Ege Bölgesinde yeni yat limanları yapılması amacıyla devam eden proje çalışmalarımızla 5000 tekne bağlama kapasitesi elde edeceğiz. Yat limanlarının yanında kruvaziyer gemiler için de Fethiye’de yeni bir liman yapılması amaçlı proje çalışması sürdürüyoruz. Diğer taraftan, amatör denizcilerimizden de özel teknelerinin bağlama ve barınma yeri için birçok talep geliyor. Bu kapsamda da yat limanı konsepti dışında, izin onay sürecini kısaltıp yatırım maliyetini düşürmek suretiyle tekne bağlama kapasitesini artırmayı amaçlayan çalışmaları paydaşlarımızla hayata geçiriyoruz” diye konuştu.
DENİZLERİMİZ BİZİM “MAVİ VATAN”IMIZ
Bakan Uraloğlu, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak denizciliğimizin daha da gelişmesi, denizlerimizden sağlanan imkânların artırılması, kaynaklarının ekonomiye kazandırılması için daha da etkin çalışacağız. Çünkü bizim için denizcilik sadece bir uğraş değil, kültürdür, güçtür.
Denizlerimiz bizim “Mavi Vatan”ımızdır. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki, denizciliğimizin bugün geldiği konum devletimizin denizciliğimize verdiği önem ve sektörün paydaşları sayesindedir. Bakın bütün bu olumlu gelişmelerin bir sonucu olarak geçtiğimiz hafta, uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) konsey üyeliği seçimlerinde, ülkemiz, tarihinin en yüksek oyunu alarak üst üste 13. kez seçildi. Yine sektörümüz için güzel bir gelişme de “Türk Loydu”, Uluslararası Klas Kuruluşları Birliği’ne (IACS) üye oldu. Bu gelişme, Türk Loydu’nun uluslararası düzeyde etkisini arttırarak, Türk denizcilik sektörünün ve gemi sanayisinin daha fazla söz sahibi olmasına da katkı sağlayacaktır” dedi.
Bakan Uraloğlu, açıklamasının ardından Ören Tekne İmal ve Çekek Yeri’nin açılış törenini kurdele kesmek sureti ile gerçekleştirirken, butona basmak sureti ile denizden gemi çekme işleminin başlangıcının startını verdi.
“AK PARTİ HÜKÜMETLERİMİZ DÖNEMİNDE MUĞLA BİRÇOK YATIRIM YAPTIK”
Bakan Uraloğlu, açılışın ardından saat 14:30’da Muğla Valiliği’ni ziyaret ederek, il koordinasyon toplantısına katıldı.
Toplantının ardından basına açıklama yapan Bakan Uraloğlu, “Bugün Muğla programımız da öncelikle Ören'deki tekne imar ve çekek yeri açılışını gerçekleştirdik. Ülkemizde örnek teşkil edecek projelerden bir tanesi, Avrupa'da ve Dünya'da ses getirecek bir proje. Yaklaşık 4 bin kişiyi istihdam edeceğimizi düşünüyoruz. Biz AK Parti hükümetlerimiz döneminde Muğla birçok yatırım yaptık. İlk bölünmüş yolların başladığı yerlerden biridir Muğla. Şimdiye kadar yaklaşık 371 kilometre bölünmüş yol yaparak, ilimizdeki bölünmüş yol uzunluğunu 461 kilometreye çıkardık. Mevcut tek yolların çok büyük bir bölümünü iyileştirdik. Özellikle sıcak asfalt dediğimiz yolu, 416 kilometrelik imalat yaparak onu da 488 kilometreye çıkardık. Böylelikle seyahat zamanını kısaltmış olduk” dedi.
“KIŞ SEZONUNDA TURİZM AZALDIĞI UÇUŞLAR BİRAZ DARALMA OLABİLİYOR”
Bakan Uraloğlu, “Burada, gerek yaptığımız işler var gerekse de ihtiyaç olanlar var. Koordinasyon toplantımız da ilimizin yöneticileri ve bürokrat arkadaşlarımız ile beraber gerekli değerlendirmeleri yaptık. Bundan sonraki yol haritamızı da ona göre tespit ettik. Bazı yerlerde özellikle pandemi sürecinde köylere ilginin arttığını biliyoruz. Oralarda internet ihtiyacını ya da olanların daha geliştirilmesi ile ilgili tespitleri yaptık. Aynı şekilde GSM operatörlerinin kapsama alanları ile ilgili gerekli tespitleri de yaptık. Vatandaşımız için Muğla'yı daha yaşanabilir bir hale getireceğiz. Zaten Muğla’nın bir ederi, karşılığı var onu biz biraz daha geliştirmiş olacağız.
Uçak seferleri ile ilgili Dalaman ve Bodrum Milas havalimanımız var. Kış sezonunda turizm azaldığı uçuşlar biraz daralma olabiliyor. Onu da operatörlerimiz ile beraber konuşarak mümkün olduğu kadar karşılamaya çalışacağız. Muğla ilimiz sahilleri en çok olan ilimiz. Buradaki gerek turizmi ama bizim bakanlığımızı ilgilendiren tarafıyla denizcilik faaliyetlerinin geliştirilmesi ile ilgili olan yat bağlama yerleri, balıkçı barınakları için gerekli istişareleri yaptık, belli bir program dahilinde inşallah hayata geçireceğiz” diye konuştu.