Türkiye’de ilk kez 2014 yılında görülen ve daha sonra Antalya, Bartın, Trabzon ve Zonguldak gibi illerde de tespit edilen Turunçgil Uzun Antenli Böceği, mayıs ayı ortalarında Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde çınar ağaçlarında görüldü. Bu zararlı böceğin, yurt dışından gelen kereste ve süs bitkileri ile taşındığı tahmin ediliyor.

Mücadele Planı ve İlaçlama

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantısına ilçe tarım müdürlükleri, ziraat odaları, büyükşehir ve ilçe belediyeleri, orman bölge müdürlükleri ve Bornova Zirai Mücadele Enstitüsü katılarak mücadele planı oluşturdu. Bu plan kapsamında Muğla Büyükşehir Belediyesi, sorumluluk alanlarındaki 15 enfekte çınar ağacını ilaçladı ve takibe aldı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı'ndan Biyolog Pınar Gitmez, "Turunçgil Uzun Antenli Böceği'nin Köyceğiz ilçemizde görülmesi üzerine ilaçlama ve takip çalışmalarını başlattık. Enfekte ağaçlarda ilaç enjeksiyonu ve takip işlemlerimizi yürütüyoruz. Vatandaşlarımızı bu konuda duyarlı olmaya ve gözlem yapmaya davet ediyoruz," dedi.

Yarışma Bahane, Yöresel Yemekler Şahane Yarışma Bahane, Yöresel Yemekler Şahane

Böceğin Zararları ve Tedbirler

Pınar Gitmez, böceğin ağaçların gövdelerinde delikler açarak larvalarını bıraktığını ve bu durumun ağaçlara büyük zarar verdiğini belirterek, "Bu böceğin narenciye ağaçlarına bulaşmasını önlemek için gerekli tedbirleri alıyoruz. Böceklerin larvaları ağaçların içinde büyüyebiliyor ve yaz aylarında ergin böceklere dönüşüp zarar vermeye devam ediyor," diye ekledi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi ve ilgili kurumlar, böceğin yayılmasını önlemek için sürekli takip ve mücadele çalışmalarını sürdürmeye devam edeceklerini bildirdiler.

Editör: Haber Merkezi