TÜRKSOY Genel Sekreterliği konferans salonunda gerçekleştirilen törende araştırmacının eserlerinin sergisinden sonra yapılan törende protokol konuşmalarının ardından “Kazak Türkçesi-Türkiye Türkçesi Sözlüğü” kitabının kurdele kesim töreni yapıldı. Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf, “Bugüne kadar yapılanlar için değil, bugünden sonra yapılacaklar için.” sözleriyle Doç. Dr. Kenan Koç’a TÜRKSOY ONUR MADALYASI takdim etti.
Törene katılan diğer konuşmacılar Halkbilimci ve Dünya Söz Akademisi Başkanı Prof. Dr. Hayrettin İvgin, Emekli Vali Dr. Ayhan Nasuhbeyoğlu, Ahmet Yesevi Üniversitesi Eski Rektörü ve Çankaya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahir Nakip, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naciye Yıldız, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Volkan Coşkun, TED Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Rus Dili ve Kültür Merkezi (RUSMER) Başkanı Dr. Ludmila Nosova Kuralı ve Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zhazira Otyzbay Doç. Dr. Kenan KOÇ’un “Kazak Türkçesi-Türkiye Türkçesi Sözlüğü” adlı eserinin esasında diğer eserleri ve araştırmacılığı ile ilgili genel değerlendirmeler yaptılar.
Etkinlikte, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev adına katılımcıları selamlayan Sayit Yusuf, konuşmasına “Bugün ihtiyacımız olan en önemli şey, Türk Dünyası’nda kültürü ve dili yaygınlaştırmak, zenginleştirmek ve dilimizi birbirine yaklaştırmaktır. Türklerin arasındaki ortak dili inşa etmek lazımdır.” sözleriyle ortak Türk Dünyası kültürüne vurgu yaparak sözlüğün yazarı Kenan Koç’a teşekkür etti. Sayit Yusuf konuşmasının devamında “Ortak dil birliği ülküsüne katkı sağlayacak bu tür çalışmalardan memnunuz. Türk Dünyası’nın kültür birliğini, dil birliği üzerinden sağlamaya katkı sağlayacak eserlerin çoğalması gerekmektedir.” dedi.
Halkbilimci, Dünya Söz Akademisi Başkanı Hayrettin İvgin yaptığı konuşmada, Kenan Koç’un Türk Dünyası’na kattığı değerli eserlere ve Kırgızistan’da Kenan Koç ile açtıkları Türkçe Öğretim Merkezine vurgu yaptı.
Vali Dr. Ayhan Nasuhbeyoğlu, Türk Dünyası’nın dünü, bugünü ve yarını konulu konuşmasında “Dijitalleşme, bilim ve teknoloji dillere olan ilgiyi daha da artıracaktır. Türk Dünyası’nın gelişmesini sağlamak, ortak sorumluluğumuzdur.” diyerek Türk Dünyası’nda teknoloji terimlerinin üretilebilmesi için bilim ve fende gelişmenin gerekliliğinin altını çizdi.
Etkinliğin panel bölümünde söz alan Prof. Dr. Mahir Nakip, Türk Dünyası’nın çok geniş bir coğrafyada farklı kültürlere sahip olduğunu ve bunun dünyada tek olduğunu belirterek “Devlet yok olursa millet yok olur. Bu var oluşu da dille sağlarız.” sözleriyle dilin önemini vurguladı.
Prof. Dr. Naciye Yıldız, ilk sözlüğümüz Dîvânu Lügati’t -Türk’ten bahsederek, sözlükçülük alanında önemli bir yere sahip olduğumuzu ve her sene kelime dağarcığımızı genişletmemiz gerektiğini vurguladı.
Panelde yer alan Prof. Dr. Volkan Coşkun da Türk Dünyası’nın en eski sözlüklerinin günümüzdeki çalışmalara olan etkisinden bahsetti. Dr. Ludmila Nosova Kuralı, konuşmasında “Türkiye ve Rusya asırlarca birbirleriyle bağlantılıdır. Komşuluk ilişkileri, dil, kültür ve gelenek açısından değişime yol açar. Bu karşılıklı ilgiyi hem Türk hem de Rus edebiyatı eserlerinde görüyoruz. Anlam açısından da çok yakın atasözleri ve deyimler mevcuttur.” sözleriyle sözlüklerin söz varlığının kayıt altına alınmasını temin etmelerinin önemine değinirken “Buluşmamıza vesile olan sözlük herkes için önemlidir. Sözlükler, doğası gereği insanların kökenlerini daha iyi anlamalarına sebep olur. Yapılan bütün çalışmalar Türk milletleri arasındaki etkileşimi ve kültürel ortaklığı sağlıyor.” dedi.
Doç. Dr. Zhazira Otyzbay, “Kelime öğreniminde basılı sözlüklerin kullanılması ve her kelime öğreniminde kavramın kullanım alanları ve cümle örnekleriyle öğretilmesi önemlidir.” diyerek sözlüğün bir dilin gelişimindeki önemini vurguladı.
Kapanış konuşmasını Doç. Dr. Kenan Koç gerçekleştirdi. Koç, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev’e ve Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf’a en kalbi teşekkürlerini ileterek başladığı konuşmasında Türk Dünyası’nın kutlu otağı olan TÜRKSOY çatısı altında Genel Sekreter Raev’in özel izni ile sözlüğün, eserlerinin tanıtımının yapılmış olmasından, kendisine “onur madalyasının” verilmesinden dolayı duyduğu memnuniyetin altını çizdi.