Gündem

“Türkiye’deki Bütün Çocukların Beslenme Verileri Acilen Kamuoyuna Açıklanmalıdır”

Muğla Milletvekili Avukat Gizem Özcan, Türkiye'deki çocukların yetersiz ve sağlıksız beslenme sorununu Meclis gündemine taşıdı. Özcan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yönelttiği soru önergesinde, "Çocukların yetersiz ve sağlıksız beslenmesinin üçlü yükü (bodurluk, zayıflık ve aşırı kilo) hakkında istatistiklerin yayınlanmamasının nedeni nedir?" diye sordu.

Özcan, çocukların yetersiz ve sağlıksız beslenmesinin önemli sağlık sorunlarına yol açtığını belirterek, Türkiye’deki bütün çocukların beslenme verilerinin acilen kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, bu verilere uygun şekilde çözüm oluşturacak ve toplumsal eşitsizlikleri gidermeyi merkeze alan bir beslenme politikasının da acilen hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

"Yetersiz ve Sağlıksız Beslenme Önemli Sağlık Sorunlarına Yol Açmaktadır"

Yetersiz ve sağlıksız beslenmenin (malnütrisyon) birçok sağlık sorununa neden olduğunu belirten Özcan, bu sorunlar arasında zayıflık, bodurluk, obezite, kardiyovasküler hastalıklar, tip 2 diyabet ve bazı kanser türlerini saydı. Ayrıca, yetersiz ve sağlıksız beslenmenin bebek ve çocuk ölüm hızını artıran önemli bir faktör olduğunu söyledi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından hazırlanan raporlarda, sağlıksız beslenmenin ölüm ve engellilik risk faktörleri arasında yer aldığına dikkat çekti.

"Gıda Güvencesizliği Beslenme Sorunlarının Temel Nedeni"

Özcan, gıda güvencesizliğinin, çocukluk döneminde yetersiz beslenmeye ve bunun sonucunda yaşam boyu süren sağlık sorunlarına yol açtığını ifade etti. Gıda güvencesizliğinin, çocuk işçiliği, çocuk yaşta evlilikler ve ev içi şiddet gibi birçok sosyal sorunu da tetiklediğini belirtti.

"Dünya Genelinde Gıda Yoksulluğu Sorunu"

Birleşmiş Milletler’in 2021 Küresel Beslenme Raporu’na göre, dünya genelinde 5 yaş altındaki 149,2 milyon çocuğun bodur, 45,4 milyon çocuğun zayıf ve 38,9 milyon çocuğun ise aşırı kilolu olduğunu belirten Özcan, dünya genelinde beş yaşın altındaki yaklaşık 181 milyon çocuğun şiddetli gıda yoksulluğu yaşadığını vurguladı.

"TÜİK Verileri Yetersiz"

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan son raporlarda çocukların yetersiz ve sağlıksız beslenmesine dair güncel verilerin eksik olduğunu belirten Özcan, TÜİK’in 2023 “Türkiye Çocuk Araştırması 2022” raporunda bu konuda yeterli veri bulunmadığını söyledi.

"Ekonomik Kriz, Pandemi ve Depremlerin Etkisi"

Özcan, Türkiye’nin son yıllarda ekonomik kriz, pandemi ve 6 Şubat Depremleri gibi büyük zorluklarla karşılaştığını belirterek, bu süreçlerin çocukların beslenme durumunu nasıl etkilediğine dair verilerin önemli bir kriter olduğunu ifade etti. Bu bağlamda, Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) tarafından yapılan malnütrisyon çalışmalarını örnek gösterdi.

Gizem Özcan’ın Sağlık Bakanı’na Yönelttiği Sorular:

  1. Çocukların yetersiz ve sağlıksız beslenmesinin üçlü yükü (bodurluk, zayıflık ve aşırı kilo) hakkında istatistiklerin yayınlanmamasının nedeni nedir?
  2. Bu istatistikler yayınlanmadan, ekonomik krizin, pandeminin ve 6 Şubat Depremleri’nin çocuklarımız üzerindeki etkilerini nasıl ölçeceğiz?
  3. Çocukların yetersiz ve sağlıksız beslenmesinin üçlü yükü (bodurluk, zayıflık ve aşırı kilo) hakkındaki güncel istatistikleri ne zaman yayınlayacaksınız?
  4. Bugün ülkemizdeki çocukların bodurluk, zayıflık ve aşırı kiloluluk oranları nedir? Bu oranların bölgelere ve yaş gruplarına göre dağılımı nedir?