Yatağan ilçesindeki Bencik İlkokulu, Madenler İlkokulu ve Köklük İlkokulu öğrencilerinin dahil olduğu “Telafide Ben de Varım” programı kapsamındaki Stratonikeia Antik Kenti'nde gerçekleştirilen müze eğitimine, İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay katıldı.

Stratonikeia ve Lagina Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt’ün rehberliğinde, İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay ve Yatağan İlçe Milli Eğitim Müdürü Osman Alemdar, öğrencilerle birlikte uygulama alanında kazı çalışması yaptı.

Ellerine kazma, kürek ve çapayı alan öğrenciler kendileri için hazırlanan suni arkeolojik kazı alanında çalışma yaparak tarihi kalıntılar çıkarmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşadı.

Mahkemelere aba altında sopa gösterildi Mahkemelere aba altında sopa gösterildi

Milli Eğitim Bakanlığı’nın başlatmış olduğu “Telafi de Ben de Varım” programı kapsamında, çocuklarla birlikte telafi eğitimi programında yer alan etkinliklerinden biri Stratonikeia Antik Kenti'ni ziyaret edilerek gerçekleştirildi.

“ZAMANA YOLCULUK”

Çocukları zaman yolculuğuna çıkardıklarını dile getiren İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, “Birçok dönemi içinde barındıran bir antik kentteyiz. Buradaki amacımız pandemi dönemindeki birtakım olumsuz olabilecek durumlara karşı çocuklarımızı hem psikolojik hem sosyolojik hem de akademik yönlü olarak desteklemek; yaparak yaşayarak ve eğlenerek öğrenebilecekleri ortamlarla ve etkinliklerle onları buluşturmak istiyoruz. 5 Temmuz-31 Ağustos tarihleri arasında devam edecek olan ‘Telafide Ben de Varım’ programıyla, öğrencilerin sosyal, kültürel, sportif ve akademik gelişimlerinin artırılması hedefleniyor. ‘Telafide ben de varım’ diyen tüm öğrencilerimizle birlikte, 6 Eylül’de yeni eğitim öğretim yılına sağlıklı ve huzurlu bir şekilde ulaşmayı bekliyoruz” dedi.

5 BİN ETKİNLİK PROGRAMI

Muğla'da 5000’in üzerinde etkinlik programı gerçekleştirildiğini belirten İl Müdürü Emre Çay, tüm öğrenci ve velilere çağrıda bulundu. “telafidebendevarım.meb.gov.tr” adresinden çocuklarımızın ilgi alanları doğrultusunda, istidat ve becerilerini geliştirebilecekleri etkinliklere başvurmalarını ve katılmalarını özellikle istiyoruz.  Zira evde, kapalı ortamda çok kaldık. Sosyalleşmeye ihtiyacımız var. Spor, sanat, kültür gibi birtakım aktivitelerle çocuklarımızı, ara verdiğimiz dönemden tekrar hızlı bir şekilde telafi ederek çok yoğun bir şekilde eğitim-öğretim hazırlamayı hedefliyoruz. Sadece bulundukları illerde değil tatil için gittikleri yerlerde de istedikleri en yakın okulda bu etkinliklere katılabilirler. Aynı zamanda ilimize tatil için gelen öğrencilerimiz ve velilerimizi etkinliklerimize davet ediyoruz. Etkinliklere katılımda herhangi bir kısıtlama yoktur. İnşallah çocuklarımız için yaz boyu devam edecek faydalı bir program olur. Önümüzdeki eğitim-öğretim yılına hep birlikte yüz yüze sağlıklı bir şekilde ulaşma temennisindeyiz” diye konuştu.

Stratonikeia ve Lagina Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt ise, “Biz Kültür ve Turizim Bakanlığıyla, Pamukkale Üniversitesi adına hem Stratonikeia hem de Lagina’da Antik döneminden günümüze kalan antik yapılarda arkeolojik kazılar, restorasyon çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Ama bugün şu an en güzel anlarımızdan birini yaşıyoruz; çünkü burada genç arkadaşlarımız ve öğretmenlerimizle birlikte Madenler, Bencik ve Köklük’ten gelen öğrenci arkadaşlarımızla beraber, Sayın İl Milli Eğitim Müdürümüzün de eşliğinde, ziyarete açtığımız ve restorasyonunu yaptığımız alanlarda mini kazılar yaptık. Öğrencilerle birlikte, bir arkeoloğun nasıl çalıştığını, neler yaptığını, bulunan eserlerin nasıl birleştirildiğini, kimlere teslim edildiğini bu gibi ana temalar çerçevesinde bir dizi çalışmalar yaptık. Açıkçası bu cıvıl cıvıl ortamı çok özlemiştik. Bu enerji beni ayrıca mutlu etti Bu tür çalışmaları çok önemsiyoruz. Öğrencilerimizin yaşadıkları yerleri bilmeleri demek, gidecekleri her yeri bilmeleri demektir. Kültürel bağlarını tanımaları, gittikleri yerleri tanımalarında çok etkili ve önemli. Ben İl Milli Eğitim Müdürümüzün nezdinde, tüm öğretmenlerimize ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum. Hepinizi Stratonikeia ve Lagin’ya bekliyoruz” dedi.

Ardından Stratonikeia tarihi alan Şaban Ağa Cami gezildikten sonra antik kentte bulunan Hasan Sar Evi’nde öğrencilerle müzik etkinliği gerçekleştirildi. Öğrenciler canlı müzik eşliğinde şarkılar söyleyerek, dans ederek eğlendiler.