Muğla’nın Menteşe ilçesinde, İlçe Trafik Komisyonu'nun aldığı kararın İl Trafik Komisyonu'nca onaylanmasının ardından Tabakhane Caddesi de tek yön uygulaması getirilen caddeler arasına katıldı.

Mahkemelere aba altında sopa gösterildi Mahkemelere aba altında sopa gösterildi

Her ne kadar trafik komisyonu tarafından otopark sıkıntısı ve çift yönün oluşturduğu trafik sıkışıklığı meydana gelmesiyle vatandaşların memnuniyetine ilişkin uygulamalar yapılsa da esnaf ve mahalle halkı karara tepki gösterdi.

Uygulama ile beraber getirilen saat uygulamasında “11.00-14.00 / 16.00-09.00 saatleri arasından mal dağıtımın yasak olması” da beraberinde esnafı iyice sıkıntıya soktu.

Menteşe ilçesi Saatli Kule Şeyh Camii sokakta park sıkıntısı ve yolların çok dar olması tek yön uygulamasıyla birlikte iyice çıkmaza girdi.

Tabakhane Caddesinde ise uygulanan tek yön uygulamasıyla diğer cadde ve sokaklara ulaşımda yol mesafesi uzadı.

18 Şubat 2022 tarihinde uygulamanın başlatıldığı, 21 Şubat tarihi itibariyle de trafik cezası yazılmaya başlandığı öğrenildi.

“HARİTA ÜZERİNDEN DEĞERLENDİRME YAPILDI”

Yetkililerin harita üzerinden değerlendirme yaptıklarını söyleyen mahalle sakinleri, “Saat Kulesi’nin oradan Şeyh Cami Sokağa doğru çıkan cadde üzerine sürekli araç park ediliyor. Orası zaten dar bir yol. Özbekler Evi’nin oradan zaten dönüş yapamazsınız yol çok dar. Kuran Kursu’nun da oraya araç park edilince yol tamamen kapanıyor. Bu yolun başka bir alternatifi yok. Özbek Evini beriye çekersen büyük araba anca geçer. Büyük araba nasıl dönecek oradan, bunun ambulansı var, itfaiyesi var, yük araçları var. Saçmalık ötesi. Harita üzerinde değerlendirme yapmasınlar, yerinde görsünler. Dolaşmışlar mı, gelmişler mi, bakıp buradan bir esnafla konuşmuşlar mı acaba?”  diye sordu.

“ZOR DURUMDA BIRAKTILAR”

Muğla’nın sokaklarının darlığına sitem eden esnaf ise, “Eski Muğla tarafına bakın, bütün sokakları dar. Benim malım gelecek şimdi nereden gelecek kamyon? Buranın tek yön olması için Arasta’nın ortasındaki bütün dükkânların kaldırılması gerekiyor. Bir müşteri buraya girip, döner yiyemez. Trafik cezasını mı ödesin, arabasını nereye koysun onu mu düşünsün? Adam -2 bin lira ile bu mahalleden çıkar. Kavga, dövüşte olsa çift yön iken bir şekilde kullanılıyordu yol ama şimdi vatandaşı ve esnafı daha çok zor durumda bıraktılar” diye konuştu.

“SAHAYA İNMEDEN KARAR VERİYORLAR”

Ters yön olsa da büyük araçların mecbur kaldıklarında ters yöne girdiklerini ve haliyle ceza yediklerini söyleyen başka bir esnaf ise, “Bizim büyük araçlarımız giremiyor. Aslında bu tek yön olayının tam tersinin yapılması gerekiyordu. Araçların çıkıp Kızıldağ tarafından inmesi gerekiyordu ama tam tersini yaparak, bizleri çok zor duruma soktular. Sahaya inmeden karar veriyorlar bizi zor durumda bırakıyorlar. İtfaiye, ambulans, çöp kamyonu gibi araçların geçmesi çok zor. Mecbur kaldıklarında ters yön olmasına rağmen girmek zorunda kalıyorlar” dedi.

“AYNA SAYISI ARTTIRILSAYDI YETERLİ OLURDU”

Mağduriyet yaşadıklarını dile getiren mahalle sakinleri ve esnaflar, “Kamyonumuz gelecek, nasıl gelecek? 29 tane işletme var çalıştığımız. Kamyonlarımız vardı gelip, giden. Gelip, gidemiyor artık. Saatleri uymuyor. Şeyh Cami Sokağından gelmesi gerekiyor ama Özbekler Evinin orası çok dar, büyük araçlar dönmüyor. Ya kendimiz ek bir nakliyatçı tutuyoruz ya da kendi aracımıza doldurup, doldurup getiriyoruz. Sabah çok erken saatte getirttim ama her zamanda o saatte kabul ettirebileceğimi zannetmiyorum. Saatler uymuyor. Ambulans girmesi gerekse, ne yapacak ambulans şoförü? Sekibaşı’ndan mı dönüp gelecek? Tam tersi olsa bu seferde mahalle sakinleri sıkıntı yaşayacak. Her türlü burası çift yön olmak zorunda. Onun dışında, yapılması gereken en acil durumu köşe başlarındaki ayna sayıları arttırılacak ve saygı çerçevesinde zamanında nasıl devam ediyorsa, devam edecek” diye konuştu.

Öte yandan sokakta haber için keşif yaptığımızda bir vidanjör aracının ve birçok vatandaşın ters yönden geçtiği dikkatlerden kaçmadı.