Yatağan ilçesi, Deştin Mahallesi ile Menteşe ilçesi Bayır Mahallesi sınırları içerisinde kalan bölgede yapılacak olan Entegre Çimento Fabrikasına ilişkin tepkiler devam ediyor.

“ENDİŞELİYİZ”

Çimento üretiminin en kirletici sanayi sektörleri arasında yer aldığına dikkat çekilen açıklamada Muğla Tabip Odası Yönetim Kurulunca, “Menteşe ilçemizde Bayır Deştin sınırında çimento fabrikası kurma girişiminin uzun yıllardan beri inatla sürdürüldüğünü; günümüzde ise Menteşe Belediye Başkanlığına yapılan ruhsat başvurusuyla ileri bir aşamaya geçildiğini hepimiz duyuyor ve biliyoruz. Hava kirliliğine etkileri yönünden, tarım alanlarına etkileri yönünden, halk sağlığı ve çevreye etkileri yönünden olmak üzere içerdiği tehlike ve riskler çok yönlü ele alınmalıdır. Oluşturdukları fiziksel kirliliğin yanı sıra çevreye salacakları zehirli baca gazları ve partiküllerin doğrudan insan sağlığına olan olumsuz etkileri, tarım arazilerine - yeraltı sularına olan zararlı etkileri düşünüldüğünde bu tesislerin geri dönüşü olmayan ciddi sağlık sorunlarına yol açtıkları daha belirgin anlaşılacaktır” denildi.

“HASTALIK VE ÖLÜMLERE NEDEN OLUR”

Çimento fabrikalarının hava kirliliğine katkısının büyük olduğunu dile getiren yönetim kurulunca, “Çimento fabrikalarından kaynaklanan en önemli hava kirleticileri; sülfür oksitleri, nitrojen oksit, karbon monoksit, karbon dioksit, toz ve partikül maddeler, ağır metaller olarak sıralanabilir. Dünya Sağlık Örgütü hava kirliliğini kansere yol açan etmenler listesine almış; hava kirliliğinin özellikle akciğer kanserinin nedeni olduğunu ve mesane kanseri riskini de artırdığını açıklamıştır. Çimento fabrikalarının bacalarından salınan ve havayı kirleten küçük partiküller (PM10 ve PM 2,5) hastalık ve ölümlere neden olur. Partikül miktarı artınca hastalıklar ve bunun ardından ölümlerde artışlar da kaçınılmaz olacaktır” ifadelerine yer verildi.

“BAYIR MAHALLESİ VE TESİS CİVARINDA OLAN YERLEŞİM ALANLARI DA RİSK ALTINDA”

Çimento fabrikasının etkisinin sadece yerel düzeyde kalmayarak ekosistem değişiklikleri, küresel ısınma, asit yağmurları gibi küresel düzeyde de etkili olacağının belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Paris İklim anlaşmasına imza koyduğumuz bu süreçte insan kaynaklı sera gazı oluşumunda çimento fabrikalarının da önemli bir payının bulunduğunu da hatırlatmak isteriz. Açığa çıkacak olan toz öncelikle tesiste çalışan işçilerin, başta solunum sistemi hastalıkları olmak üzere, çok sayıda hastalığa yakalanmaları konusunda risk yaratacaktır. Bunun paralelinde Bayır Mahallesi ve tesis civarında olan yerleşim alanları da aynı riske maruz kalacaklardır.

“HALKIN SAĞLIĞININ HİÇE SAYILMASINA GÖZ YUMAMAYIZ”

Çimento fabrikasının ham madde ve su kullanarak yarattığı kirliliğin daha fazlasını havaya vereceğine dikkat çeken yönetim kurulunca, yaz ve kış tüm yıl boyunca şehrin havasını daha da kirleterek, başta tesiste çalışan işçiler ve yakın çevresindekiler olmak üzere tüm halkın sağlığını ve yaşamını olumsuz yönde etkileyeceği kaydedildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“İnsan ve çevre sağlığına olan olumsuz etkileri bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış bu tür sanayi kuruluşlarının kurulmasında üzerine düşen yasal gereklilikleri yerine getirmeyen kurum ve kuruluşlar tarih önünde sorumluluktan kaçamayacaklardır. Muğla Tabip Odası olarak bu konudaki hassasiyetimizi sürdüreceğimizi belirtmek isteriz. Son söz olarak; Bu proje çevre ve insan sağlığı açısından tehlikelerle dolu olup önemli sağlık riskleri içermektedir. Bizler bu projeye izin verilmemesini istiyor, tüm kamuoyunu, temel insan hakkı olan sağlıklı bir ortamda sağlıklı yaşama haklarına sahip çıkmaya davet ediyoruz. Bu projeden vazgeçmeleri için çimento fabrikası yetkililerini ve diğer sorumlu kurumları uyarıyoruz. Bu projede çevre ve halkın sağlığının takipçisi ve tarafı olacağımızı bildiriyor, kamuoyunu duyarlı olmaya davet ediyoruz.”

MUĞLASPOR’DA PAROLA 3 PUAN MUĞLASPOR’DA PAROLA 3 PUAN

-Neval Arslan