Gündem

TARİHÎ ŞAHİDİ CAMİİ'NDE SABAH NAMAZI BULUŞMASI

Muğla İl Müftülüğü’nce düzenlenen sabah namazı buluşmaları kapsamında Muğla İl Müftüsü Yaşar Çapçı, Menteşe İlçe Müftüsü Ertuğrul Akın, kurum amirleri ve cami cemaati tarihî Şahidi Camii'nde bir araya geldi.

Muğla İl Müftülüğü tarafından Menteşe Şahidi Camii'nde sabah namazı buluşması gerçekleştirildi.

Sabah namazı buluşmasına Muğla İl Müftüsü Yaşar Çapçı, Menteşe İlçe Müftüsü Ertuğrul Akın, kurum amirleri, din görevlileri ile cami cemaati katıldı.

Kırkbirevler Camii İmam Hatibi Yadigâr Ceylan'ın namaz öncesi okuduğu Yasin Suresi ile başlayan program İl Müftüsü Yaşar Çapçı'nın kıldırdığı Sabah namazı'nın ardından Yadigâr Ceylan'ın yaptığı tesbihat ile devam etti.

Sohbette bulunan Muğla İl Müftüsü Yaşar Çapçı, "Peygamberimiz,İman ve İstikamet" konusunu işleyerek, Hud Süresi'nde yer alan "Emrolunduğun gibi dosdoğru ol"ayetinin hayata yansıması ile ilgili Peygamberimizden örnekler verdi.

Sohbetin sonunda ise Menteşe Müftüsü Ertuğrul Akın dua etti.

Son olarak Camii cemaatinden hayırseverler tarafından katılanlara Muğla Kebabı ikram edildi.

ŞAHİDİ CAMİ HAKKINDA

Şahidi Cami, Camikebir Mahallesinde yer alan ve geleneksel mimari örnekleri ile Osmanlı dönemine ait bir yapıdır. Daha önce caminin yerinde Şeyh Seyyid Kemaleddin tarafından 1390 yılında yapılan Mevlevihane Mescidi bulunuyordu. Zamanla eskiyen bu dergâh 1848'de Hacı Osman Ağa tarafından onarılıp genişletilmiş ve bugünkü caminin ana binası inşa ettirilmiş. Cami ismini, burada bulunan mevlevihane şeyh olan Şahidi İbrahim Dede'den almıştır. Şahidi İbrahim Dede'nin ve babası Hüdai'nin türbe halindeki kabirleri caminin haziresindedir. Ayrıca cami bahçesinde de ilk mescidi kuran Şeyh Seyit Kemalettin’ in mezarı bulunmaktadır. Cami 1869 ve 1911 yılında Mevlevi Postnişini Şeyh Cemal tarafından tamir ettirilmiştir. Kente tepeden bakan bir mevkide bulunan caminin bahçesindeki mevlevi zatların varlığının Menteşe’yi manevi olarak koruduğuna inanılır. Şahidi Cami Muğla'nın en çok kullanılan ibadethanelerinden birisidir. Caminin iç bölümü günümüzde de dervişlerin bir zamanlar halka halinde zikir yaptıkları haliyle aynen korunmaktadır. Şahidi Cami'sinin giriş kapısının bulunduğu kitabede 'Muğla Hanedanından Merhum ve Mağfurun İley Hacı Osman Ağazade El Hacı Mehmet Ağanın Ruhuna El Fatiha' diye yazmaktadır.