Yeni bir araştırmaya göre, süt tüketimi kalp hastalığı riskini artırabiliyor.

İsveçli araştırmacılar, her gün ortalama aynı miktarda süt içen kadınların kalp hastalığına yakalanma riskinin arttığını buldu.

İsveç'teki Uppsala Üniversitesi'ndeki bir ekip, süt ürünleri tüketen kadınların kalp hastalığına yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu ancak erkeklerin kalp sağlığının aynı şekilde etkilenmediğini belirledi.

Yaklaşık 60 bin kadın ve 40 bin erkeğe ait verilere bakıldığında, günde 400 mililitre süt içenlerde kalp hastalığına yakalanma riskinde yüzde 5 artış olduğu bulundu.

Araştırmacılar, sütteki laktozun, kalbe zarar verebilecek iltihaplanmaya neden olabileceğini düşünüyor.

Yılbaşı denetimlerinde 72 araç trafikten men edildi Yılbaşı denetimlerinde 72 araç trafikten men edildi

İskemik kalp hastalığı (koroner arter hastalığı olarak da bilinir) olan kişilerde, kalbe giden kan akışını ve oksijeni kısıtlayan kalp atardamarlarında daralma oluşur ve bu durum göğüs ağrısına ve ciddi vakalarda kalp krizine neden olabilir.

Çalışmanın yazarı Profesör Karl Michaëlsson, "Kalp-damar hastalıklarının önlenmesinde sağlıklı bir beslenme şarttır. Analizimiz, günde 300 mililitreden fazla süt tüketimi ile iskemik kalp hastalığı ve özellikle kadınlarda miyokard enfarktüsü (kalp krizi) oranlarının daha yüksek olması arasında bir ilişki olduğunu desteklerken, erkeklerde böyle bir ilişki olmadığını gösteriyor" dedi.