Dede Mehmet Çamur’dan oğlu Ramazan Çamur’a, Ramazan Çamur’dan oğlu Necat Çamur’a kadar uzanan Kalaycılık mesleği yok olmak üzere. Tüm Türkiye’de çıraklık dönemi yok olma aşamasında. Kalaycılık da Muğla’da tek başına yakta tutmaya çalışan Necat Çamur mesleğinin artık çırak yetiştirme de tercih edilmediğini ve maalesef bu mesleğin yok olma derecesine geldiğini dile getirdi.

Tarihten günümüze tencere, kap, çanak, çaydanlık, bakır süs eşyaları olmak üzere ürünleri kalaylayıp sanki yeni almış gibi pırıl pırıl yapan kalay, ve bunu el emeği ile uğraşan kalaycı Necat Çamur. İşin tekniği ve ustalığı ile kalaycılık mesleği günümüz teknolojine yenilmemek için çabalıyor. Gerek malzemeleri, gerek yapılan el emeği ile mesleğini ayakta tutmaya çalışan Necat Çamur şunları söyledi.

2025 Yılı Gran Fondo Yarışlarının Takvimini Açıkladı 2025 Yılı Gran Fondo Yarışlarının Takvimini Açıkladı

‘’Rahmetli dedem Mehmet Çamur’dan, Rahmetli babam Ramazan Çamur’a uzanan bir meslek kalaycılık. Babadan oğula geçti. Hem eğitim öğretim okul ve kalaycılık mesleğini aynı anda yapan biri olarak kalaycılık bitmesin. Gelin gençler öğreteyim, kolunuzda altın bilezik olsun ve meslek ayakta dursun. Ben hem devlet memurluğu yaptım hem de emekli olduktan sonra ikinci işim olan kalaycılığı devam ettiriyorum. Bazı yok olan meslekler gibi kalaycılık da yok olmasın. Günümüz teknolojine yenik düşmesin. El emeği ile yapılan kalay hem tarihi yaşatıyor hem de sağlıklı güvenilir kullanılabilir malzemeye dönüşüyor. Kalaycılık da Muğla’da tek olmam beni üzüyor. Çırak olmak mesleği öğrenmek isteyenler kapım hepinize açık. Özel ürün ve tekniği ile öğrenilmesi zaman gerektiren bir iş. Kalaylı ürünler ise muhteşem bir kullanıma hazır malzemeye dönüşüyor. Bazen de bakırlar süs eşyası olarak vitrinleri süslüyor. Gelin mesleğimizi tarih yapmayalım.’’