“Yerel Üret, Yerel Tüket” düsturuyla geleneksel Muğla usulü tarhana çorbası ve Bodrum gemici peksimeti ikramının ardından, yerel gıdanın önemi üzerine öğrenciler ve pazaryeri ziyaretçileri ile sohbetler yapılacak.
Slowfood Yaveş Gari Bodrum Birliği tarafından etkinlikle ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Slow Food Toprak Ana Günü ve Yerli Malı Haftası yaklaşıyor! Yaveş Gari Bodrum Birliği olarak sizleri bu sene de 6 Aralık tarihinde Bodrum merkez pazaryerinde gerçekleştireceğimiz geleneksel Tarhana çorbası, gemici peksimeti ikramları ve söyleşilere bekliyoruz. Temel düsturu ‘iyi, temiz ve adil gıda’ olan Slow Food hareketi, 1986'da İtalya’da Roma'da açılan fast food hamburger zincirine karşı başlatılmış, günümüzde 160′den fazla ülkede bulunan destekleyicileri, 1.600 yerel grubu ile uluslararası bir harekete dönüşmüştür. Slow Food-Yavaş Gıda hareketinin amaçları arasında: Yerel ve geleneksel besinleri, pişirme ve hazırlama yöntemlerini korumak ve tanıtmak, hızlanan hayat temposunda ayaküstü yemek yemek (fastfood) alışkanlığına karşı keyii ve bilinçli beslenmeyi teşvik etmek,özellikle gençlerin tat eğitimini sağlamak, onları toprakla, doğayla, tarımsal faaliyelerle haşır neşir kılmak, onlara bahçıvanlık becerisi kazandırmak, tüketicileri fastfood yeme alışkanlığının sağlık riskine karşı bilinçlendirmek, organik ve doğal çiftçiliği destekleyici kamuoyu oluşturmak, tarım ürünlerinde kimyasalların ve hormonların kullanımını engellemek, -Endüstriyelleşen tarım uygulamaları yüzünden doğa ve çevre tahribatına karşı çıkmak ve sürdürülebilir iyi tarım uygulamalarını desteklemek, -Yerel üretimi, küçük üreticiyi desteklemek gibi konuları sayabiliriz. 2009 yılından beri Aralık ayında kutlanan Terra Madre-Toprak Ana günü ise, toprağa ne kadar bağlı olduğumuzu, toprağın bereketinin önemini belirterek, sürdürülebilir gıda sisteminin elzemliğini bize hatırlatacak. Gıda ve toprak temelli olan bu kutlama birey olarak bizim gezegene olan bağımızı sorgulatacak. Önemi gittikçe artan iklim felaketleri bizim toprağa farklı bir gözle bakmamızı hala sağlamadıysa Toprak Ana günü size bunun için bir şans tanıyor olacak. O gün toprağın bereketine ve bize sunduğu nimetlere teşekkür edeceğiz. Yerel üretip, yerel tüketmenin önemine değineceğiz. Küreselleşmenin olumsuz yansımalarının tersine tüm dünyada Slow Food hareketine bağlı birliklerce kutlanan Terra Madre-Toprak Ana günü ise pozitif küreselleşmeyi temsil eder. Tarımdaki endüstrileşmeye ve yemek kültürlerinin standartlaşmasına teslim olmayı reddeder. Slow Food Yaveş Gari Bodrum Birliği olarak bizler bu sene de Toprak Ana kutlamalarımızın artık gelenekselleşen etkinliklerini sürdüreceğiz.”