Okul öncesi, ilköğretim, lise ve üniversite öğrencilerinin eğitimine yönelik burs sağlamak, ülkemizin kültürel, bilimsel ve sosyal gelişimine hizmet etmek, Atatürk İlke ve İnkılaplarına bağlı, verimli, etkin ve yüksek düzeyde eğitim hizmetlerinin yerine getirilmesine katkıda bulunmak amacıyla çalışan ve bu amaç doğrultusunda ülkenin kadın hekimleri önderliğinde kurulan katılımcı bir sivil toplum oluşumu olan KAHEV, şimdi de depremzede çocuklar için kolları sıvadı.
245 AFETZEDE ÖĞRENCİYE BURS
Afet fonu kapsamında üniversite öğrencileri için başlatılan burs için son başvuru, 31 Mart Cuma günü olduğunu belirten KAHEV Muğla İl Temsilcisi Aile Hekimi Uzman Dr. Fatoş Kurt, “Bu seferki afetimiz maalesef çok büyük olduğu ve etkilenen kişi sayısı çok fazla olduğu için başvurunun çok fazla olacağını öngördük ki öyle de oldu. Şu ana kadar 5 bin 690 başvuru var. Bu öğrencilerimizden 245 kişinin dosyaları incelenmiş ve burs bağlanmış. Daha çok duyulmasını istiyoruz. Bu sefer önceliğimizi üniversite öğrencilerimize verdik. Onların şuan başvuruları devam ediyor. Mart ayının başında başladı, bu ayın sonun da başvuru bitiyor. Gruplar oluşturuldu dört koldan evraklar inceleniyor. Her bütçeye göre gruplarımızı oluşturuyoruz ki sürdürülebilirliği daim olsun. Afet fonu için başvuruyu öğrencinin kendisi siteden yapıyor” dedi.
KAHEV Muğla İl Temsilcisi Aile Hekimi Uzman Dr. Fatoş Kurt hem depremzede öğrenciler için devam eden Afet Fonu kapsamında hem de vâkıfın varoluş ve işleyiş süreçleri ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu.
31 ARALIK 2018 TARİHİNDE KURULDU
Dr. Kurt, “Doktor anneler tarafından kapalı bir platform oluşturuldu. Orada birçok konuda fikir alışverişinde bulunuyorduk. Bir arkadaşım tanıdığı ya da rast geldiği maddi sıkıntıları olan bir çocuğumuzun eğitimini devam ettirmek için yardım arayışında bulunduğu sırada böyle bir post açmıştı ve her şey o ilk post ile başladı. Daha sonra doktor anneler kendi aralarında yardımlaşmaya başladı. Ne kadar para koyabiliriz düşüncesi ve ne kadar ihtiyaç sahibi çocuğa ulaşabiliriz konusunda düşünürken zaman içiresinde böyle bir platform oluşturuldu. Zamanla büyüdük ve kocaman bir aile olduk. Güzel bir yol kat ettikten sonra resmileşmek istedik. Tüm Türkiye'de hekim arkadaşlarımız bulunuyor ama öncülüğünü yapan ilk olarak 5 arkadaştı. Bu 5 arkadaş birbirini hiç tanımıyorlardı. Daha sonra baya yol alınınca bu 5 arkadaş bir araya geliyorlar. Ankara'da toplanıyorlar. Toplantı sonrası araştırmalar akabinde çıkış sloganımız 'Şifa veren ellerden, kalem tutan ellere' ile öğrencilerimizin hayallerine 31 Aralık 2018 tarihinde resmi olarak dokunmaya başlıyoruz. KAHEV resmi gazetede yayımlanarak, vakıf olarak faaliyetlerini sürdürmeye başlıyor” diye konuştu.
“OKULLARI RENKLENDİRİYORLAR”
Belli kriterler doğrultusunda ihtiyaç sahibi öğrencilere karşılıksız burs verdiklerini kaydeden Dr. Kurt, “İnternet sitemizde detaylı bir şekilde kriterlerimiz mevcuttur. Yanı sıra okullarda robotik kodlama başta olmak üzere yapılması gereken maddi eksiklikleri tamamlıyoruz. Mesela geçen yaz projelerimiz kapsamında okul boyama, renklendirme çalışmalarımız oldu. Her yaz farklı projelerde okullarımıza dokunuyoruz. Elimizden geldiği kadar eğitime maddi boyut yanı sıra manevi boyutta da dokunuyoruz” dedi.
“EMANETİNİZ, EMANETİMİZDİR” PROJESİ
Dönemin sürecine göre, ihtiyaç kapsamında sürekli projeler geliştirdiklerini söyleyen Dr. Kurt, “Pandemi sürecinde, 'Emanetiniz, emanetimizdir' projesini gerçekleştirdik. Covid-19 nedeni ile hayatını kaybeden hekiminden tutun, santral çalışanına kadar bütün sağlık çalışanlarının çocuklarına burs verildi” dedi.
Öte yandan pandemi sürecinde KAHEV Akademi’yi kurduklarını da belirten Dr. Kurt, “Kendi hocalarımız, vakfımıza üye olan, destekçisi olan, bizi bilen hocalarımız Zoom video üzerinden eğitim verdiler” diye konuştu.
VEFA FONU
Başka, bir proje olan Vefa Fonu kapsamında ise her hangi bir sebepten dolayı hayatını kaybeden hekim arkadaşlarının çocuklarının hayatı boyunca bütün eğitim masraflarını karşıladıklarını ifade eden Dr. Kurt, “KAHEV'in güvencesi altında onlara her daim sahip çıkıyoruz” dedi.
AFET FONU
İlk olarak, Elazığ depremiyle gündeme gelen Afet Fonu ile ilgili konuşan Dr. Kurt, “Akabinde İzmir depremi ve yangınlar süreci ile devam etti. Şimdi Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerle birlikte tekrardan başladı. Afet nedeni ile evleri yıkılmış, ihtiyaç sahibi öğrencilere burs veriyoruz. Bu fonumuzda sağlıkçı bir anne, baba olmasına gerek yok her kesime hitap ediyor, dokunmaya çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.
Projeler ve fonlar dışında da ihtiyaç sahibi öğrencilere burs verdiklerini kaydeden Dr. Kurt, “Sadece sitemizde belirlediğimiz kriterler doğrultusunda burs veriyoruz. Normal burs başvurularımız ise üniversite sınav sonuçları belli olduktan sonra başlıyor. Onun belli bir zamanı, süreci var. Normal burs sisteminde bizde referans şartı mevcut. Öğrencinin tanıdığı veya bir şekilde ulaşmasını sağlayan vakıf üyesi olması gerekiyor. Bütün kategorilerde ilkokul, ortaokul ve lisede de bu geçerli. Bizim şuan şubelerimiz olmadığı için ana merkezimiz Eskişehir'de ve vakıf Başkanımız Batman'da olduğu için referans sistemi ile işlem yapıyoruz” dedi.
İhtiyacı olan çocuk sayısının çok fazla ama onlara yardım etmek isteyen insan sayısının da çok fazla olduğunu belirten Dr. Kurt, “İnsanlar nereye, nasıl yardım edeceklerini bilmiyorlar. Güven sorunu da çok fazla oluyor. Böyle bir açığı en azından kendi açımızdan kapatmak istedik” söylemlerinde bulundu
“4 BİNİN ÜZERİNDE ÜYEMİZ VAR”
Vakfa resmi üye olmak için kadın hekim olunmasının gerekliliğine dikkat çeken Dr. Kurt, “Bu arada aramızda sadece tıp doktoru değil diş hekimimizde var. 4 binin üzerinde resmi üyemiz var ama destekçi ve bağışçı herkes olabilir. Gönüllü olarak da çalışmalarımıza herkes katılabilir” şeklinde konuştu.
“3 YIL SONRA KAHEV İKTİSADİ İŞLETME KURULDU”
Vakıf olarak 3 yılı doldurduktan sonra KAHEV iktisadi işletmesini kurduklarını dile getiren Dr. Kurt, “Bir yandan da orada vakfımız adına üretim yapıyoruz. Gelirini tamamen vakfımıza ayırıyoruz. Kendi ihtiyacımız olan formaları, önlükleri üretiyoruz. Başkanımız Uzman Doktor Demet Başer kendisi Batman'da tekstil atölyemizi kurdu. Afet döneminde orada çalışan arkadaşlarımızda çok zor durumda kaldılar. Yeri geldi onlar için terlik ve formalar gönderildi” ifadelerine yer verdi.
ÜRETİMİN GELİRİ DE ÖĞRENCİLERİN
Ürettiklerini “Kahevdukkan.com” satış sitelerinden sattıklarını söyleyen Dr. Kurt, “Oradan herkes alışveriş yapabilir. Özel günlerde de kişiye özel hediyeler yapılıyor. Okuyucularımız bizimle ilgili merak ettikleri her şeyi ‘kahev.org.tr’ ve ‘kahev2018’ kullanıcı adlarımızdan oluşan sosyal medya hesaplarından öğrenebilirler. Bizler, tek bir çatı altında kalmıyoruz. KAHEV’in birçok kolu var, projesi var, amacımız var. Sadece tek isteğimiz, sağlıkta şiddet sona ersin. Güvenle işimizi yapmak istiyoruz ama olmuyor. Biz insanlara dokunmayı çok seviyoruz ama şiddetin olduğu yerde biz olmak istemiyoruz” diye konuştu.