Muğla’daki sağlık turizmi potansiyelinin arttırılması, ilin turizm portföyüne kitlesel ve organize biçimde sağlık turisti kazandırılması, Sağlık turizmi yetki belgesine sahip olan kuruluş sayısının arttırılması, Muğla ilinin sağlık turizminde küresel bir marka şehir olması ana hedefiyle, Muğla Valisi Orhan Tavlı başkanlığında “Sağlık Turizmi Muğla Sektör Buluşması” toplantısı gerçekleştirildi.

Tedavideki yüksek başarı oranlarıyla dikkat çeken Muğla sağlık sektörü; ulusal ve uluslararası akredite olmuş sağlık kuruluşlarının sayısının giderek artması, kısa zamanda yüksek kalitede tedavi alma imkânı, herkesi kapsayabilen sağlık sigorta sistemi, coğrafi konumu, turizm cazibe merkezlerinin varlığı gibi gerekçelerle çekim gücü oluşturarak hem ülkemiz hem de Muğla ekonomisine katkı sağlıyor.

Toplantıya sağlık turizmi yetki belgeli ve yetkilendirme süreci devam eden sağlık tesisleri ve seyahat acentaları, sağlık turizmi sektörünün paydaşları olan kamu kurum ve kuruluşları, Üniversite, il ve ilçe yerel yönetim temsilcileri, ilgili sivil toplum kuruluşları, sigorta şirketleri katılım sağladı.

Toplantıda Sağlık Turizmi, Muğla’da sağlık turizminin genel durumu konularında bilgilendirme ve son bir yıl içinde Valilik koordinasyonunda gerçekleştirilen faaliyetler hakkında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Proje biriminden Dr. Çiğdem Demirci sunum yaptı.

Galatasaray yönetimi ve futbolcular, Yiğit Kurt'un mezarını ziyaret etti Galatasaray yönetimi ve futbolcular, Yiğit Kurt'un mezarını ziyaret etti

Ardından sağlık turizminin kalkınma planlarındaki yeri, Muğla ekonomisi ve istihdamına olan çarpan etkisi ve son bir yılda yapılan çalışmaların çıktısı niteliğinde olan Muğla Sağlık Turizmi Tek Durak Hizmet Kümeleme Projesinin sektöre tanıtılması konularında Muğla Valiliği Avrupa Birliği Dış İlişkiler Bürosu Proje Koordinatörü Dr. Ahmet Esen tarafından sunum yapıldı.

Sunumda sektörün ortak sorunları ortaya kondu. Kuruluşların tek başlarına çözmekte zorlandıkları bu ortak sorunların “Kümelenme” modeli ile bir araya gelerek örgütsel bir yapı içinde bir merkezde çözülebileceği vurgulandı. Kümelenme kavramı, önemi, katkısı, nasıl yapıldığı, oluşum aşamaları ve yöntemleri, işleyiş biçimi, ulusal ve uluslararası kümelenme örnekleri ile Muğla sağlık turizmi sektöründe uygulanabilirliğini içeren sunum tüm sektör paydaşlarına TÜBİTAK Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü başuzmanı Barış Çarıkçı tarafından gerçekleştirildi.

Daha sonra bu aktarımlar ışığında Muğla Sağlık Turizmi Tek Durak Hizmet Merkezi Kümelenme Projesi ile ilgili sektörün yaklaşımı ve önerilerinin değerlendirilmesi için online canlı anket uygulaması yapıldı. Anket sonucunda yapılan genel değerlendirmede yüzde 80 oranda projenin Muğla’da uygulanabileceği ve yüzde 56 oranında katılım sağlanabileceği, yüzde 33 lük bir oran da potansiyel katılımcı olduğu ortaya çıktığı ve projenin genel olarak onaylandığı görüldü.

Toplantının devamında 23-26 Haziran 2022 tarihinde yapılacak olan Hestourex 4. Dünya Sağlık Turizmi Fuar çalışmalarına katılım kapsamında sektör paydaşlarına Fuar direktörü Arzu Yüngül tarafından fuarla ilgili bilgilendirme sunumu yapıldı.

Sunumun ardından yapılan bilgilendirmeler ve çalışmalarla ilgili sektör geri bildirimleri alındı. Geri bildirimler soru cevap yoluyla Vali Yardımcısı M. Suphi Olcay başkanlığında, İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Burak Mülayim, İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Zekeriya Bingöl ve sunumu yapan konuşmacılar tarafından değerlendirilerek yanıtlandı.