Güzel ve özel bir bahar gününün ilk saatleriydi... Doğada yüce rabbimizin ayetlerini tefekkür ile yürürken derede dalıdan kopmuş giden bir meyve dikkatini çekti, onu aldı ve ağzına götürdü, ilk ısırmadan sonra kendine geldi... Bu benim hakkım değil... Bunun sahibini bulmalıyım dedi ; Dereyi takip etti, bahçeyi gördü sahibini buldu.. Ondan hellallik istedi ama bahçe sahibi bunu kabul etmedi, çünkü bu gençteki ahlaki cevheri görmüştü...
- Benim, görmeyen ve duymayan bir evladım var onunla evlenirsen kabul ederim dedi.Bunu kabul etmişti ama ilginç bir durum vardı o görmeyen ve duymayan aslıda gayet iyi görüyor ve duyuyordu...
- Yanılmadın bu evladımın gözü Allah'ın istemediklerine kör ve sağırdır...
Evet Numan bin Sabit'e nisbet edilen bu hikaye, Ramazan ve Gençlik konusunda önemli mesajlar barındırmaktadır.Ramazan ayının en önemli ibadeti olan Oruç mide ile birlikte bütün organlarımıza bir nimettir. Gençlik, Ramazan ayı içerisindeki oruç, teravih, hayırda çalışma vb. ibdetlerin en verimli yapıldığı bir dönemdir. Ramazan bir gençleşme ayıdır, bir kendimize gelme ayıdır, bir arınma ayıdır.
Gençlik eğitim bilimlerinin ifadesiyle" bilişsel, duygusal, ve psikomotor" olarak gelişimlerin yaşandığı dalgalı ve bir o kadar sancılı bir dönemdir. Gençlerin bu özelliğini çok iyi bilen Peygamberimiz," gençlere dengeli davranmalarını ve sabırlı olmalarını tavsiye etmiştir".Abdullah bin Mesud'(r.a) rivayet ettiğine göre, Peygamberimiz etrafındaki gençlere şöyle buyurmuştu: "Gençler! Evlenme imkanı bulanınız evlensin.Çünkü evlenmek, gözü haramdan çevirmek ve iffeti korumak içinen iyi yoldur. Evlenme imkanı bulamayanlar da oruç tutsun. Çünkü orucun, kişi için şehveti kesme özelliği vardır".(Buhari,Nikah,3; Hadislerle İslam 6/395.)
Gençlik bir hayatın anlamının sıkça sorulduğu bir sorgulama dönemidir. Gençler ihtiyaç ve isteklerinin sınırlarını yoklamaktan çok hoşlanıp "yeni keşiflere yelken açmaktan büyük mutluluk duyarlar". İşte Ramazan ayı bu yolculukta onlara "hikmetli öğütleriyle, İhtiyaçların sınırlı isteklerin ise sınırsız olduğunu fark ettirir. Ramazanla Gençler arasındaki ilişki uzun yol kaptanı ile yolcularının arasındaki ilişki gibidir. Ramazan bu yolculuğun rehber kaptanıdır, gençleri hırçın dalgalara karşı koruyup güvenli limana çıkarmakla görevlidir".(Çapcıoğlu,Akışkan Zamanlarda Değerli Yaşamak,74-75.)
Ülkemizde bazı camilerimizde teravih namazı ile Vitir namazı arasında okunan şu dua ile" tamamlıyoruz;“Rabbimiz! İndirdiğine inandık ve peygambere tâbi olduk; artık bizi şahitlerle beraber yaz.”(Ali İmran,3/53)