Selimiye’de yol çalışmaları devam ediyor Selimiye’de yol çalışmaları devam ediyor

Söyleşide konuşan Yazar.Prof.Dr. Fuzuli Bayat,” Popüler anlamda dediğim inanç bu hem toplumsal hem de bireyseldir. Toplumsal olarak buna kültür diyoruz. İnanç kültürün temelidir. Bizi biz yapandır” dedi.
Söyleşinin açılış konuşmalarını yapan Menteşe Belediyesi Başkan Yardımcısı Engin Fırat Ata, “Bu söyleşi şenliğimizin uluslararası boyutunu ortaya koyması açısından da önem taşıyor.  Zira Prof. Dr. Fuzuli Bayat, söyleşimize Azerbaycan’dan katılıyor. Bu gün değerli hocamızın “Muğla Yöresinde Yaşayan Eski İnanç Kalıntıları” konulu söyleşisinde bu bölgenin zengin kültürel mirasını ve tarih boyunca süregelen inanç izlerini keşfetme fırsatına sahip olacağız. Değerli hocamıza şenliğimize sunduğu katkılar nedeniyle teşekkür ediyorum.” İfadelerini kullandı.
Söyleşi Türk Mitolojisi, Şamanlık ve Türk destanları üzerine önemli bilimsel çalışmalar ve kitaplar yazan yazar Prof. Dr. Fuzuli Bayat’ın konuşmaları ile devam etti. Prof. Dr. Bayat söyleşide şunları söyledi: “Muğla’ya ilk kez geliyorum. Bugün burada olmak benim için bir ayrıcalık. Davetiniz için teşekkür ediyorum. Muğla çok özel bir il. Kendi otantik yapısını çok iyi korumuş ve bugüne kadar taşıyabilmiş ender illerden bir tanesi. Konumuz ise eski Türk inançları. Resmi şekilde söylemek gerekirse, dini inancımızla bir nevi bağdaşmayan, bazı zamanlarda uyan inançları kastediyoruz. Bir dini inancımız vardır. Bir de İslam’dan önce bir halk olarak bugüne kadar getirdiğimiz inancımız vardır. Din dogmatiktir, değiştirilemez. Farklı bir şey katılamaz Kitabı vardır. Popüler anlamda dediğim inanç bu hem toplumsal hem de bireyseldir. Toplumsal olarak buna kültür diyoruz. İnanç kültürün temelidir. Bizi biz yapandır. Eski Türk inançları kalıntıları dediğimiz geleneksel, bize sözel olarak aktarılan inançlar. Çünkü biz konargöçer bir kavimiz. Tarih boyunca söze daha çok önem verilmiş. İnanç sözeldir. Dini inanç yazılıdır. Mesela gece tırnak kesilmez, duşa girilmez gibi inançlarımız vardır. İşte bunlar toplumsal inançlardır, sözeldir. Biz bunun doğrusunu yanlışını tartışmıyoruz. Kabul ederseniz, etmezseniz o ayrı bir konu. Mesela Muğla’da Hasan Piri Türbesi vardır. Buraya şifa için herkes gelir. Şemsi Ana Türbesi. Türk milleti olarak kadına verdiğimiz değerin bir göstergesi. Oraya gelirler, şifa ararlar. BU gibi Ata kültürümüzün evliya kültüre evrilmesi, yaşatılması Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Muğla’da da devam etmektedir. “ dedi.
Karşılıklı soru – cevap şeklinde devam eden söyleşide Prof. Dr. Fuzuli Bayat’a şenliğe yapmış olduğu katkılarından ve katılımlarından dolayı Menteşe Belediyesi Başkan Yardımcıları Merve Fidem Barut ve Engin Fırat Ata tarafından teşekkür plaketi takdim edildi. Söyleşinin ardından Prof. Dr. Bayat, kitaplarını okurları için imzaladı. 

Editör: Haber Merkezi