Sedef Hastalığına Doğal Yaklaşım Sedef Hastalığına Doğal Yaklaşım

Geçtiğimiz yıllarda TEMA vakfı Milas Gönüllülerince Milas Kaymakamlığı ve Milas Belediyesi’nin desteğiyle ilçemizde ‘’Doğa İçin Umut, Her Mahalleye Palamut’’ sloganıyla ‘’Meşe Palamudu Ekim Seferberliği’’ başlattıklarını ve yaklaşık 1000 meşe palamudu tohumunu toprakla buluşturduklarını belirten TEMA vakfı Milas İlçe Sorumlusu Mehmet Nergiz bu yıl da doğaseverleri palamut tohumu ekmeye davet etti.

Meşe palamut tohumu ekibi ile ilgili bilgiler aktaran Nergiz şunları söyledi. ‘’Topladığımız  Meşe Palamutlarını suyun içine bırakalım. Yüzeyde kalanları çürük veya kurtlu olduğundan ayıralım. Dibe çökenler sağlam olanlardır. Fazla suyu ayıralım, palamutları nemli ıslak bırakalım. İki gün sonra filizleneceklerdir. Bunları 10 cm derin toprağa karın üstü gelecek şekilde yatıralım ve üstünü kapatalım. Kısa zamanda meşe filizi toprağın üştün de belirecektir’’. Dedi.

Meşe palamudunun derin, kuvvetli kökleri ile güçlü ve dayanıklı gövdesi ile uzun ömrü ile Cumhuriyet topraklarının , Anadolu’nun ağacı olduğunu ifade eden Nergiz, ‘’Ülkemizin her coğrafi bölgesine yayılmış 18 türü vardır. Saçak kök sistemi ile toprağı korur, erozyonu önler. Yeraltı sularının geçirgenliğini arttırır. Yağış sularını yer altına indirerek yer altı sularının geçirgenliğini arttırır. Yeraltı sularını yeraltın indirerek yer altı sularının geçirgenliğini arttırır, yağış sularını yer altına indirerek yer altı sularının, kaynakların ve akarsuların beslenmesini, sürdürülebilirliğini sağlar. Çeşitli hayvanlara doğal barınak olur. Yaprakları ve meyveleri ile toprak ve hayvanları besler, ıslah eder. Ekolojik, ekonomik ve biyolojik değerlere sahiptir. Anadolu’da çok nadir ve tehlike altındaki endemik türler meşe ormanlarında yetişir. Meşe ağacı diğer ağaç ve otların yetişmesini engellemez, onlarla birlikte yaşar. Meşe konukseverdir, barışçıdır. Meşe, hem anamız, hem tanrıçamızdır. Besler, korur, kollar, barındırır, şifa verir. Anadolu insanının hayata tutunmasında ve kültüründe başrolü oynamış, bir ağacımızdır meşe. Kurtuluş savaşı sırasında Anadolu’da baş gösteren kıtlıkla, meşe palamudundan yapılan ekmeğin kaynağıdır meşe. Ve meşe ağacı; yaşamın aşkın, özlemin, sevdanın koruyup kollamanın ve ay yıldızlı bayrağımızın rengi olan ‘’Kırmızı’’ kelimesinin ve boyasının da kaynağıdır’’: Dedi.

Editör: Haber Merkezi