Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Ali Yiğit Kocabıçak farkındalık projesi ile üniversite hayalini kuran özel birey gençlerin yüzünü güldürdü.
Zorunlu eğitimleri biten özel bireylerin üniversite hayali gerçek oldu. Hafta da bir gün MSKÜ Eğitim Fakültesi’nde Özel Eğitimde Fiziksel Eğitim ve Spor Dersine giren gençler, proje kapsamında kaynaştırma dersi ile üniversite ortamını tadıyor, deneyim kazanıyorlar.
“SADECE BURADA BAŞLAYIP VE BİTEN BİR SÜREÇ OLMAYACAK”
Özel Eğitimde Fiziksel Eğitim ve Spor Dersi kapsamında özellikle ders içeriğinde olan kaynaştırma uygulamasında özel gençler ile üniversite öğrencilerinin hem ders birlikte işlemeleri hem de onlara uygulama şansı tanımak amacıyla böyle bir proje gerçekleştirdiklerini kaydeden Öğretim Görevlisi Ali Yiğit Kocabıçak, “Bu sayede üniversite öğrencilerimizin özel gereksinimli bireylere yönelik farkındalık ve tutumlarını geliştirmek aynı zamanda da özel çocuklarımızın üniversite deneyimini yaşamaları, üniversite ortamlarını tatmaları açısından da böyle bir uygulamaya başladık. Bundan sonraki dönemlerde de yine bunu tek ders kapsamında değil, birden fazla ders kapsamında oluşturarak, uygulamamıza devam edeceğiz. Sadece burada başlayıp ve biten bir süreç olmayacak” dedi.
Projesi hakkında gazetemize konuşan Kocabıçak, “Şuan benim dersim Özel Eğitim, Fiziksel Eğitim ve Spor Dersine giriyorlar. İkinci dönemde de yine benim girmiş olduğum bazı derslerde çocukları bu sürece entegre edip üniversite ortamına ayak uydurmaları, o deneyimi yaşamları, özellikle amacımız ülkemizde de bu tarz uygulamaları önünü açmak için böyle bir çalışma düşünüyoruz” diye konuştu.
“ÇEVRELERİNDEN GÖRÜYORLAR VE BU DUYGUYU YAŞAMAK İSTİYORLAR”
Özel birey gençlerin değişik bir heyecan yaşadıklarını kaydeden Kocabıçak, “Belirli bir yeterlilik düzeyi olan özel bireyler elbette üniversite sınavına girip, üniversite puanlarını alarak, deneyimlerini yaşıyorlar ama ağır düzeydeki özel bireylerin bir sınava girip, yeterli notu alıp, üniversiteye resmi olarak giremeyen öğrencilerimizin bu tarz uygulamaya dahil olmadıklarını görüyoruz. Onlarda çevrelerinden görüyorlar ve bu duyguyu yaşamak istiyorlar, özeniyorlar. Biz de bu duyguyu yaşatmaya çalışıyoruz” dedi.
ARKADAŞLIK DUYGULARI PEKİŞİYOR
“Bu bizim topluma borcumuz, elimizden gelenin fazlasını yapmaya gayret göstereceğiz” diyen Kocabıçak, Özel bireyler ve üniversite öğrencilerimiz birlikte kantine iniyorlar, kampüsü geziyorlar, yemek yerken birlikte sıraya giriyorlar, birbirlerine yardım ediyorlar, birlikte not tutuyorlar. Bu arkadaşlık duygularını pekiştirmek için biz de elimizden geleni yapıyoruz. Bu burada kalmayacak, ikinci dönemde de devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
“ÖĞRENCİLERDE ENGELİLİLERE YÖNELİK FARKINDALIK ARTIYOR”
Bu duyusal farkındalık eğitiminin engellilere yönelik farkındalık, tutum ve liderlik yönelimlerinin geleneksel eğitim ve öğretimine göre çok üstte olduğuna dikkat çeken Ali Yiğıt Kocabıçak, “Biz eğer bu eğitimi bu şekilde işlersek, üniversite öğrencilerinde duyusal farkındalığı ve engellilere yönelik farkındalıkları tavan yapıyor, liderlik görevleri de artıyor. Biz bunu bilimsel olarak kanıtladık” dedi.
Öte yandan, topluluk koordinatörlüğü de yaptığını söyleyen Kocabıçak şöyle devam etti: “Engelsiz Spor ve Sosyal Yardımlaşma Öğrenci Topluluğu’muz da var. Topluluk öğrencilerimiz ile birlikte de Salı günleri Muğla Engelliler Derneği’nde faaliyetler yapıyoruz, herkesi bekleriz.”
“HAYALİMİZ GERÇEK OLDU”
Bir hayallerinin daha gerçek olduğunu dile getiren Muğla Engelliler Derneği Başkanı Emine Çakıroğlu ise, “Çocukların zorunlu eğitimini bitirdikten sonra, ‘Neden biz üniversite öğrencisi olmuyoruz. Üniversite okumak istiyoruz.’ diye STK üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda, biz de bir arayış içerisine girdik. ‘Neden olmasın. Hafta da bir ya da iki, üç güne de yayılabilir bir ders programı ile bizim özel gençlerimiz üniversite hayalini gerçekleştirmesin’ dedik. Yiğit hocam içimizde büyüdü. Onun sayesinde bir hayalimiz daha gerçek oldu. Onunla yaptığım görüşmeler kapsamında böyle bir uygulamaya başladık. Çok mutlular. Perşembe günlerini iple çekiyorlar. Hepsi buraya gelmekten, burada yeni arkadaşlar edinmekten çok mutlular. Buradaki kazanımımız; çocuklarımızın üniversite hayalini gerçekleştirmek. ‘Biz de öğrenciyiz’ sevincini yaşatmak. Yanı sıra en mühim dönüt özel eğitimdeki gençlerimizi üniversite öğrencileriyle kaynaştırmak, onların engellilere bakış açısını, onlardaki farkındalığın oluşmasını sağlayarak, ileriye dönük daha iyi çalışmalarda yer almalarını sağlamak” diye konuştu.