Gündem

ÖĞRENCİLER BU KEZ DE SİSTEME TEPKİLİ

Buse Nil Tokur

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğrencileri, uzaktan eğitim sisteminin (UZEM) kapanmasına günler kala devamsızlık durumlarının haber verilmesine tepki gösterdi. Geç gelen haber sonucunda derslere girmeye çalışan öğrenciler, sistemin çökmesinden yakındı. Öğrenciler, “Böyle durumların son dakika haber verilmesinden bıktık. Durum böyle olunca sistem çöküyor” diyerek tepkilerini dile getirdi.

“VİDEO KAYITLARININ İZLENME SÜRESİ UZATILSIN”

“Teknoloji çağında MSKÜ gibi bir üniversitenin bu denli sorunlu bir sitesi olması gerçekten biz öğrencileri üzüyor” diyen MSKÜ öğrencisi Kerem Demirel, “Biz üniversite öğrencilerini bu dönmede en çok etkileyen şey pandemi ile gelen uzaktan eğitim sistemi oldu. Bu sistem de birçok öğrenci hep aynı sıkıntıyı yaşadı. Yani DYS sistemindeki sıkıntı. DYS uygulamasının kalitesizliği ve öğrencilerin çoğunluk olarak girdiği saatlerde çökmesi ya da yavaşlaması birçok öğrencinin ders kayıtlarının tekrarlarını izlemesine olumsuz yönde etkisi olmuştur. Teknolojinin bu kadar üst seviyede olduğu bir çağın içerisinde iken MSKÜ gibi bir üniversitenin bu denli sorunlu bir sitesi olması gerçekten biz öğrencileri üzüyor. Ayrıca devam zorunluluğu gerektiği için ders kayıtları izleme süresini son 3 gün kala açıklanmasında bizim açımızdan pek hoş olmadığını söyleyebilirim. Çünkü öğrencilerin genelinde bu bende dâhil derslere canlı katılamıyoruz. Genellikle tekrarlarını izleyebiliyoruz. Rektörümüzden ve okulumuzdan istediğimiz konular ise video kayıtlarının izlenme süresi uzatılsın ve önümüzdeki dönem adına daha sağlam bir internet sitesi kurulsun. Çünkü MSKÜ’ye her zaman en iyisi yakışır” dedi.

“İLETİŞİM SORUNU VARDI, BİR DE BU DEVAMSIZLIK SORUNU ÇIKTI”

Başka bir öğrenci Cengizhan Güç ise, “Ben Meslek Yüksek Okulunda öğrenciyim. Dersler başladığı günden beri bir bağlantı sorunu iletişim sorunu vardı, bir de bu devamsızlık olayı çıktı. Aylardır hangi dersten ne kadar devamsızlığımız var göremiyorduk şimdi birden o sorunu çözdüler herkes eksikleri tamamlamak için DYS’ ye yüklendi. Tabi diyecekler ‘zamanında girseydiniz derslere devamsızlık sorununuz olmazdı’ evet öyle ama insanlık hali bazı durumlardan giremediğimiz zamanlar oldu. Covid-19’u atlattım. 4 gün hastanede yattım, geri kalan günler evde izolasyon yaptım. İster istemez aksadı dersler. Zaten pandemi sürecinde o kadar zorluk var. Bence bu dönemde devamsızlık konusu göz ardı edilmeli” dedi.

“BU DÖNEM BÖYLE SİSTEM İSTEMİYORUZ”

Bu dönem devamsızlık konusunun göz ardı edilmesi gerektiğini söyleyen Serenay Çeltiklioğlu ise, “Yapılan duyuru ile uzaktan eğitimde ki devamsızlıkların yüzdelik olarak değerlendireceğini öğrendik. Bu olayı dönem ortasında öğrenmek herkesi kargaşaya sokarak sistemin çökmesine neden oldu. Derslere bile giremiyoruz. Final haftaları yaklaşıyor. Bu şekilde ne sınavlara ne de derslere girebileceğiz. Bu sistemin dönem ortası değil yılın başında yapılması gerekiyordu ya da önümüzdeki yılda. Bu şekilde bu dönem böyle sistem istemiyoruz” şeklinde konuştu.

“UZAK EĞİTİMLE EĞİTİM OLMUYOR”

Başka bir öğrenci Onur Bozgeyik, “Üniversitemiz uzaktan eğitime geçtiği süreçte DYS konusunda birçok öğrenci sıkıntı çekmişti. Derslere giriş konusunda bağlantı sorunları yaşıyorduk. Nerdeyse birçok öğrenci derslere erişim sağlayamadı. Birçok hocamızda sorunlar yaşadı kimi zaman görüntü açılmadı kimi zaman öğretmenlerimizin sesi çok net olamadı. Fakat zaman geçtikçe az da olsa sorunlar azaldı. Sorunların azalması pek bir şey kazandırmadı çünkü uzaktan olan eğitim çok verimli geçmiyordu. Sadece öğrenciler için değil öğretmenler için de verimli geçmiyordu. Son yapılan açıklamada devamsızlık konusu gündeme geldi fakat hangi dersi izleyip izlemediğimizi anlayamıyorduk. Üniversitemiz sistemi güncelledikten sonra bu sorunu ortadan kaldırdı derken bu kez öğrenciler izlemediği dersleri izlerken sisteme ağır yük bindi bu kez DYS sistemine erişim sağlayamadık. Geceleri sabahlara nazaran sistem biraz daha kullanılabilirdi. Gece 12 den sabah 5 e kadar ders izlemek zorunda kaldık. Bu sebeple birçok öğrencinin uyku düzeni bozuldu. Gündüz uyuyup geceleri ders izler olduk. Bilhassa gece vardiyasında çalışan işçi abilerimiz gibi olmuştuk. Umarım bir an önce okulumuza kavuşuruz. Uzak eğitimle eğitim olmuyor” dedi.

REKTÖR ÇİÇEK: “UYGULAMA İÇİN GEREKLİ DÜZENLEMELERİ YAPIYORUZ”

Öte yandan gösterilen tepkilere sosyal medya hesabından cevap veren Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Hüseyin Çiçek, “Kıymetli Öğrencilerim, süreci başından beri takip etmekteyim. Takdir edersiniz ki tek tek dönüş yapmamız zaman nedeniyle mümkün olamamaktadır. Bizim sorumluluğumuzda olan talepler ve şikâyetler için ilgili birimlerle iletişime geçiyoruz. Ders takip bilgilerini görebileceğiniz bir uygulama için gerekli düzenlemeleri yapıyoruz. En kısa sürede size bununla ilgili dönüş yapacağız. Sizlerden ricam devam zorunluluğu olmasa dahi derslerinizi takip etmeniz, derslerinize çalışmanız ve en önemlisi sağlığınıza dikkat etmeniz” açıklamasında bulundu.