Gündem

Muğla’ya 200 milyon dolarlık dev yatırım

Muğla’nın 2’nci en büyük sanayi yatırımı için bakanlık süreci başladı. Muğla Çimento A.Ş. 200 milyon dolarlık yatırım ile ilk aşamada yatırım bölgesinden bin 500 kişi istihdam edilecek. Yıllık Muğla ekonomisine getirisi 5 milyar lira (140 milyon dolar) olacak.

Muğla’nın Menteşe ilçesi Bayır Mahallesinde kurulacak olan Çimento Entegre Tesisi için Bakanlık süreci başladı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan duyuruda Entegre Çimento Tesisi ve hammadde ocakları için ÇED raporu onaylandı 28 Kasım 2024 günü İnceleme Değerlendirme Kurulu (İDK) toplantısı yapılacak.

İstihdamda öncelik yöre halkının olacak

200 milyon dolara mal olacak dev yatırım istihdam açısından da Muğla için önemli durum arz ediyor. Şirket yetkililerinin bakanlığa sunduğu raporda istihdamda öncelik yöre halkına verileceği belirtildi. İlk aşamada bin 500 kişiye istihdam sağlanacak sanayi kuruluşunda ilerleyen zaman içerisinde yan sanayi ve üretim zincirleriyle birlikte 5 bin kişinin istihdam edilmesi öngörülüyor.

İlçeler Sosyo-Ekonomik refaha ulaşacak

Muğla’nın sosyo-ekonomik sıralamasında 2,3 ve 4’üncü kademelerde yer alan Menteşe, Yatağan ve Kavaklıdere gibi ilçeleri, yapılacak olan Çimento Entegre Tesisiyle birlikte Muğla’da refah payını en yüksek alan ilçeler klasmanında yer almış olacak.

Mermer artıkları ve Termik Santral külleri ekonomiye kazandırılacak

Menteşe’nin Bayır Mahallesinde yapılacak olan Çimento Entegre Tesisi Muğla’nın en büyük sorunlarından biri olan, hem çevre hem de görüntü kirliliğine neden olan Mermer Artıkları ve Termik santralden çıkan küllerin ekonomiye kazandırılması hedefleniyor.

Tesisin üretime başlamasıyla zaman zaman Muğla’nın Yatağan ilçesinde çevreci aktivistlerin en çok şikayet ettiği Kül Barajı ve Mermer Artıkları işlenerek katma değerli ürün olarak Yurtdışına ihrac edilirken. Muğla’nın da en büyük çevre sorunu da ortadan kalkmış olacak.

Çevreye duyarlı son teknolojik sistemler kullanılacak

Muğla’da 153 dönüm alan üzerine kurulacak olan Çimento Entegre Tesisi çevreye duyarlı son teknolojik sistemle kurulacak olması da dikkat çekiyor. Tesisin yüzde 70’lik kısmının bittiğini ifade eden yetkililer 2026’nın ilk çeyreğinde üretim bandının devreye gireceğini belirtirken, Manisa’nın Soma ilçesinde 2018 yılında kurulan çevre koruma ödüllü Soma Çimento Entegre Tesisinin bir üst versiyonu olduğunu ifade ettiler.

Hedef İhracatta rekor kırmak

Son teknolojik gelişmelerle en yeni sistem ile yapılacak olan, Karbon Ayak izi Emisyonunu en aza indirecek olan Çimento Entegre Tesisi, üretime 2026 yılının ilk çeyreğinde başlaması planlanırken. Şirket yetkililerin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına sundukları raporda yıllık 140 milyon dolar ihracat hedefleniyor.