Gündem

MUĞLA’NIN DEPREM HAZIRLIK ÇALIŞMALARI DEĞERLENDİRİLDİ

NEVAL ARSLAN// Muğla Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Emin Madran, Afet Koordinasyon Merkezi’nde (AKOM) Muğla’da yaşanacak olası bir deprem öncesi yapılan hazırlık çalışmalarına ilişkin sunum gerçekleştirdi.

2014-2015 yılından bu yana kadar depreme ilişkin çalışmaların devam etiğini söyleyen Muğla Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Emin Madran, “Muğla’da büyük depremler olabilir. Bizim üç bölgemiz var; Helen fayı dediğimiz fay büyük fay üretebilir. Ege Denizi’ndeki fay hatları ve Kuzey’de de Büyük Menderes greyderi büyük deprem üretebilir. Bu büyük depremlerde Muğla, mutlaka etki alanı içerisindedir ama faya uzakta olduğumuz için yansıması fazla olmayacaktır” dedi.

Afet Koordinasyon Merkezi’nde Menteşe’de görev yapan basın mensuplarına Muğla’da yaşanacak olası bir deprem öncesi yapılan hazırlık çalışmalarına ilişkin sunum yaptı.

Muğla’nın direk etkileneceği fayın 4 adet olduğunu dile getiren Madran, “Milas, Muğla-Yatağan, Gökova-Ören ve Fethiye fayları. Bu fayları tek tek incelediğimizde, Milas fayının toplam uzunluğu 36 kilometre, üç parça halinde oluşuyor. Parçacık kırılması halinde tahmini büyüklük 6.0 ama parçanın tamamen kırılmasında en büyüğü 6.9 şiddetinde deprem üretebilir. Yatağan fayına baktığımızda, Düğerek sekmeninden gelen uzantı 25 kilometre, Yatağan uzantısı 18 kilometre. Parçacık kırılması halinde tahmini büyüklük 6.0 ama parçanın tamamen kırılmasında en büyüğü 7.0 şiddetinde deprem üretebilir. Bizim en uzun fayımız, Gökova. 60 kilometre bir uzunluğa sahip. Parçacık kırılması halinde tahmini büyüklük 6.0 ama fayların tamamen kırılmasında en büyüğü 7.3şiddetinde deprem üretebilir.Son olarak Menteşe’nin de etkileneceği Fethiye-Burdur fayı. Beklenen deprem Fethiye-Burdur fayı üzerinde olacak. Mesafesi 45 kilometre uzunluğa sahip aynı şekilde parçacık kırılması halinde tahmini büyüklük 6.0 ama parçanın tamamen kırılmasında en büyüğü 7.0 şiddetinde deprem üretebilir” ifadelerine yer verdi.

“RANTA GÖRE DEĞİL, RİSKE GÖRE BİR KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPILACAK”

Bu kapsamda 2020 yılında deprem çalıştayı düzenlendiğini söyleyen Madran,“Çalıştayda konuşma yapan Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür Menteşe özelinde çok fazla yıkımın olmayacağını, yapılaşmanın yeni olduğunu ifade etmişti. Naci Görür hocamızın konuşmalarının ardından ilk işimiz tehlike analizi yapmaktı. Bu analizi AFAD yapıyor, bizlerde büyükşehir belediyesi olarak destekte bulunuyoruz. Bu kapsamda Ankara Üniversitesi ile birlikte bir değerlendirme toplantısı yaptık. Fay analizi için raporlama talebinde bulunduk. Analizi yaptıktan sonra, tehlike belli olduğunda çalışmalarımız risklerimizin azaltma yolunda olacak. Yapı stoğumuzu inceleyeceğiz, gerekirse kentsel dönüşüm gerekliyse ranta göre değil, riske göre bir kentsel dönüşüm yapılacak” dedi.

Muğla merkez dışında da ilçelerde de geçici afet istasyonları kurma zorunluluğunun olduğuna değinen Madran, “Buna yönelik çalışmalarımızı da başladık. Coğrafi Bilgi Sistemi (CSB) çalışmalarımız kapsamında deprem ve risk yöntemi şube müdürlüğümüzün kontrolünde veri tabanı kurulumu gerçekleştirilmiştir. Menteşe, Ula, Köyceğiz, Ortaca, Dalaman ve Fethiye ilçelerimizde sanat yapıları envanter çalışmaları yapıldı. 13 ilçemizde de köprü, menfez, altgeçit, gibi mühendislik yapıların olası bir sel, deprem, yangın vb. afette duruma müdahale edilebilirliğini sağlama ve dayanıklılığını tespite yönelik envanter çalışmaları yürütülüyor” ifadelerine yer verdi.