Gündem

Muğla’dan Avrupa’ya Uzanan Gençlik Köprüsü

Muğla merkezli Yaygın Eğitim ve Gençlik Çalışmaları Derneği (YENGEÇDER), gençlere sunduğu ücretsiz Avrupa fırsatları ve yürüttüğü çok paydaşlı projelerle Türkiye’nin en aktif gençlik kuruluşlarından biri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Avrupa Birliği'nin gençlik politikalarına entegre çalışmalarıyla dikkat çeken dernek, hem yerel hem de uluslararası düzeyde gençlerin kişisel, sosyal ve kültürel gelişimlerine katkı sağlayan projelere imza atıyor.

YENGEÇDER, sahip olduğu Erasmus+ Gençlik Akreditasyonu, Avrupa Dayanışma Programı Kalite Sertifikası ve Eurodesk Temas Noktası unvanları ile gençlik alanında güvenilir ve donanımlı bir kurum olarak öne çıkıyor. Bu yetkinlikler sayesinde hem Türkiye’deki gençlerin Avrupa’da gönüllülük ve eğitim fırsatlarından yararlanmasına olanak sağlıyor hem de Avrupa’dan gelen gençleri Muğla’da ağırlayarak kültürlerarası öğrenme ortamları oluşturuyor.

Derneğin Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen 2024-1-TR01-KA151-YOU-000208891 numaralı Erasmus+ Gençlik Akreditasyon Projesi kapsamında İstanbul ve Marmaris’te gerçekleştirilen faaliyetlerde toplam 127 genç ve gençlik çalışanı yer aldı. 8 farklı ülkeden gelen katılımcılar, çok kültürlü bir ortamda dijital dönüşüm, sürdürülebilirlik, aktif vatandaşlık ve Avrupa Birliği gençlik politikaları üzerine düzenlenen atölye ve eğitimlerde buluştu. Son olarak 1 - 10 Nisan 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilen gençlik çalışanları hareketliliği faaliyetine Slovakya, Sırbistan, Kuzey Makedonya ve Türkiye’den gençlik çalışanları alanında uzman uluslararası eğitmenlerden yeşil uygulamalar ve AB gençlik hedefleri konularında eğitim alarak kişisel ve profesyonel gelişimlerine katkı sağlamışlardır.

YENGEÇDER, Avrupa Dayanışma Programı Kalite Sertifikası kapsamında uzun dönem gönüllülük projelerine de ev sahipliği yapıyor. Bugüne kadar dünyanın dört bir yanından gelen gönüllüler, dernek bünyesinde sosyal içerme, çevre, kültür-sanat ve yaygın öğrenme alanlarında görevler üstlendi. Aynı zamanda, dernek bünyesinde Türkiye’deki gençlerin de 2 haftadan 12 aya kadar süren gönüllülük projelerine katılmaları için bireysel rehberlik desteği sunuluyor. Dernek, sadece yurt dışına çıkan gönüllüleri değil, geri döndükten sonra deneyimlerini paylaşan ve yaygınlaştırma faaliyetlerinde yer alan gençleri de destekleyerek sürdürülebilir bir gönüllülük kültürü oluşturmayı hedefliyor.

Eurodesk Temas Noktası olarak görev yapan YENGEÇDER, gençlerin Avrupa fırsatları hakkında doğru ve güncel bilgiye ulaşabilmeleri için tamamen gönüllü olarak bireysel danışmanlık, tanıtım seminerleri ve bilgilendirme oturumları düzenliyor. Dernek, aynı zamanda kırsal bölgelerde yaşayan ve dezavantajlı gruplardan gelen gençlere ulaşarak kapsayıcı bir yaklaşım benimsiyor.

YENGEÇDER Başkanı Atilla Serin, yürütülen projelere ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:
 "Farklı ülkelere kurulan her bir köprü, gençlerimiz için yeni bir ufuk anlamına geliyor. Biz bu köprüleri sağlamlaştırmak, hatta yenilerini inşa etmek için çalışıyoruz. Gençlerin sadece seyahat etmesini değil, kendilerini geliştirebilecekleri, farklı kültürlerle etkileşim kurabilecekleri, topluma katkı sağlayabilecekleri deneyimler kazanmalarını önemsiyoruz. YENGEÇDER olarak bu fırsatları sunmaya devam edeceğiz."

Serin, gençleri Erasmus+, ESC, Türkiye Ulusal Ajansı ve Eurodesk kanallarını takip etmeye, dernek çalışmalarına katılmaya ve proje çıktılarını paylaşarak bu sürecin bir parçası olmaya davet etti.