Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ile Muğla Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) iş birliğinde MUTSO üyelerine yönelik kurum faaliyetleri ve iş gücü piyasasının ihtiyaçlarına uygun nitelikli personel yetiştirmek amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından imzalanan Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı (NİYEP) hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. 18 Şubat Salı günü düzenlenen toplantıya Muğla Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Zahide Altınok, MUTSO Meclis Başkan Yardımcısı Deniz Dakikoğlu, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Çahan, Yönetim Kurulu Üyeleri Selma Ünal ile Ömer Öcal başta olmak üzere oda üyeleri katılım sağladı.

İmzalanan protokol kapsamında işverenlerin, çalışan sayılarının yüzde 50'sine kadar kontenjan kullanabileceğini dile getiren Altınok, "NİYEP kapsamında, 1-4 çalışana sahip iş yerleri çalışan sayısı kadar, 5-9 çalışana sahip iş yerleri 12 kişiye kadar, 10-49 çalışana sahip iş yerleri 24 kişiye kadar, 50 ve daha fazla çalışana sahip iş yerleri ise sigortalı sayısının %50'sine kadar kursiyer talebinde bulunabilecek. Kursiyerlerin günlük 850,18 TL cep harçlıkları ve genel sağlık sigortası (GSS) giderleri, program boyunca İŞKUR tarafından karşılanacak. 160 fiili güne kadar sürecek eğitim programları, katılımcılara hem teorik hem de pratik bilgiler sağlayacak ve kazandıkları yetkinlikleri uygulama imkanı sunacak. Bu protokolle hem işverenlerin yükü hafifletilirken hem de iş gücü piyasasına nitelikli bireylerin kazandırılması hızlandırılacak. NİYEP, Muğla'da hem istihdamı artıracak hem de sektörlerde ihtiyaç duyulan iş gücünü bölgeye kazandıracak şekilde uygulanacak." ifadelerinde bulundu.

Ayrıca işveren ve katılımcı şartlarının uygun olması durumunda iş deneyimi olmayan işsizlerin işbaşında çalışarak deneyim kazanmasını ve işe daha kolay yerleştirilmesini amaçlayan İşbaşı Eğitim Programlarının (İEP), işverenlerin işçi maliyetlerindeki yükünü hafifletilecek.

İmalat ve bilişim sektöründeki işletmeler imalat ve bilişim mesleklerinde 6 aya kadar, diğer sektör ve mesleklerde yaklaşık 3 aya kadar programdan yararlanabilecek. Katılımcılara günlük 850,18 TL cep harçlığı verilip, çalıştığı gün üzerinden iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primi, genel sağlık sigortası primi İŞKUR tarafından ödenecek.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) ile İŞKUR arasında öğrencilerin eğitimlerine devam ederken kendi üniversitelerinde çalışmasına dair ’İŞKUR Gençlik Programı’ protokolü imzalanarak, Muğla’da 1268 öğrencinin katılacağı programın kurası 17 Şubat 2025 tarihinde çekilecektir. Program 24 Şubat Pazartesi başlayacak ve 30 Haziran 2025 tarihinde sona erecek.  Programa katılan öğrencilere katılım sağladıkları her gün için 1083 TL, ayda 14 gün katılım halinde aylık 15.162 TL ödeme yapılacak ve katılımcıların genel sağlık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı primleri de İŞKUR tarafından karşılanacaktır.

Nesli tehlike altındaki karakulak aracın çarpması sonucu öldü Nesli tehlike altındaki karakulak aracın çarpması sonucu öldü

Muhabir: Yelda Ergezen