Muğla’da ki çiftçi gelirlerinin arttırılması, tüketicilerin daha kaliteli patates tüketimlerinin sağlanması ve ürün çeşitliğini arttırmasının amaçlandığı çalışmada, Muğla’da 2020 yılı patates üretimi toplam 4271,62 da alanda 745 çiftçiyle yapılarak, en fazla üretim 2705,11 da alan ve 350 çiftçiyle Seydikemer’de yapıldı.
Sırasıyla Datça 519.496 da, Milas 367,7da ve Fethiye 207,749 da İlçelerimizde de yoğun olarak patates üretimi yapıldı. Datça İlçemizde en fazla erkenci yetiştirildi.
EN FAZLA ÜRETİM SEYDİKEMER VE DATÇA’DA
Seydikemer, Fethiye, Datça, Menteşe, Yatağan, Milas ve Köyceğiz ilçelerinde “Patates Üretimi” için çalışmalarımız atarak devam etmektedir. 14 çeşit ile başladığımız çalışmaları 60 çeşide çıkardık. Demonstrasyonu yapılan çeşitlerden bazıları çiftçilerimiz ve tüketicilerimiz tarafından verimlerinin yüksekliği, tadı, aroması, hastalık ve zararlılara dayanıklılığı ile çok beğenildi.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan bilgilendirmede şu ifadelere yer verildi:
“Bazı çeşitler sahilden 1000 metreye kadar olan yüksekliklerde iyi verim verdiği, bazı çeşitlerinde 600 ve 1500 metre rakımlarda çok verimli olduğu görüldü. Bu çeşitlerle Sahil bölgelerimizde 4-5 ton yüksek kesimlerde ise 6-7 ton verim alındı. İlimizdeki patates üretim çalışmalarında alınan verimler Türkiye ortalamasının çok üzerinde gerçekleşti.Patates üretim çalışmaları için Bakanlık kaynakları ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden sağlanan tohumluklarla demonstrasyonlar kuruldu. Ayrıca bazı patates tohumluğu üreten firmalar çalışmalarımıza çok büyük destekler sağladı. Patates çalışmalarımızda gübre, ilaç ve toprak tahlilleri konusunda da üreticilerimize destekler sağladık.Patates ihtiyacının bir kısmını karşılarken bir kısmını da tüm yurtta pazarlanmaktadır. İlimizin patates ihtiyacı daha önceleri başka illerde üretilen patateslerden karşılanmaktaydı. Müdürlüğümüzün yürüttüğü çalışmalarla ilimizin patates ihtiyacının bir kısmını karşılarken bir kısmını da tüm yurtta pazarlanmaktadır. Son yıllarda sürdürülen patates üretim çalışmaları ile Muğla bölgesinin patates yetiştiriciliğine çok uygun olduğu anlaşıldı. Hasat döneminin ilk ve son turfandaya denk geldiği İlimizde üreticilerin patatesten iyi kazandığı görüldü.”
“İLK TURFANDA” DATÇA’DAN, “GEÇ TURFANDA” SEYDİKEMER’DEN
Özellikle Datça bölgesinde ülkenin en erkenci “İlk Turfanda” patates hasadı mart ayı sonunda başlar mayıs ayı sonunda biter. Seydikemer bölgesinde ise hasat eylülde başlar kasım başında sona erer. Bu bölgemizde de “Geç Turfanda” patates üretimine uygundur. Ayrıca Milas bölgemizde de “orta ve geç turfanda” patates üretimi yapılır. Ülkenin diğer bölgelerindeki üretilen patates henüz hasat edilmemişken, Muğla’da turfanda patates hasadı ile alternatif yaratmaktadır. Bu durum, yıllara göre değişmekle birlikte üreticilerimize ciddi anlamda katma değer sağladı.
MUĞLA TATLI PATATESLE TANIŞTI
Muğla Tarım Orman İl Müdürlüğü tarafından 4 yıl önce denemesi yapılan tatlı patates çalışmaları bu yıl 9 ilçede yaygınlaştırılıyor.
Üretici gelirlerinin arttırılması ve katma değeri yüksek ürün yetiştiriciliği kapsamında da bu yıl üreticilerimize sahil ilçelerinden başlamak üzere 12 bin adet tatlı patates dağıtıldı. “Mor patates” ve “ tarla sarmaşığı” olarak da bilinen tatlı patates üretimi önemli ölçüde katma değer yaratırken, hem patatesi hem de yeşil aksamı tüketilebilen yeni sebzeler ve tatlar tüketicilerimizle buluştu.
Patates üretimi konusunda üreticilerimize yönelik yapılan eğitim ve yayım çalışmaları “Patates Yetiştiriciliği” konusunda liflet, broşür, afişle desteklendi. Üretim alanlarında yapılan çalışmalar tarla günleri ile sergilendi.