Neval Çolak Arslan
Kadın istihdamını artırarak, üretimi yatırıma dönüştürerek bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlamayı amaçlayan 8 kadın, Muğla’nın Menteşe İlçesi’nde S.S. Güneşin Kadınları Muğla Üretim ve İşletme Kooperatifi kurarak kadınların gücü, Muğla’nın sesi olacak.
Kooperatif olarak, üreten kadınlarla iletişimin sadece ürünlerini değerlendirerek pazarlamakla kalmayacağını belirten Kooperatif Başkanı Deniz Ekinci, “Eğitimlerle kadınların hayatlarını kolaylaştıracak, kişisel gelişimlerini hızlandıracak, yaptıkları işlerin de daha kaliteli olmasını sağlamayı da hedefliyoruz” dedi.
Güçlü ve birbirine inanan 8 kadın ile 20 Ocak 2021 tarihinde kurulan, başkanlığını Deniz Ekinci‘nin yaptığı kooperatifin yönetiminde Gülgün Çolakoğlu ve Nahide Uçar, Denetim Kurulunda ise Zeliha Afyonlu ve Meltem Dereli yer alıyor.
GÜÇ BİRLİĞİ
Muğla’da her evin bir ARGE merkezi gibi çalıştığını dile getiren Kooperatif Başkanı Deniz Ekinci, “Kooperatif ortakları olarak hepimizin toprakla bir bağlantısı var. Üretmeyi seviyoruz. Tüm yöre halkı gibi yazdan, kışlık yiyeceklerimizi hazırlıyoruz. Fazlasını nasıl değerlendirebiliriz, ziyan etmeden, ne üretebiliriz derdinde olan insanlarız. Ürettiklerimizi, eşe, dosta ikram edip, fikirlerini, önerilerini alarak her geçen yıl gelişme kaydediyoruz. Biz sekiz kadın, birlikte üretmekten, çalışmaktan büyük bir keyif aldığımızı fark edince bu yapıyı, dayanışmayı, kooperatif kurup, bizim gibi üreten, fazlasını değerlendirmek isteyen diğer kadınlarla da güç birliği yapmayı isteyerek yola çıktık” ifadelerini kullandı.
“HEDEFİMİZ DÜNYA PAZARI”
Bölge de yetişen ve bölgeye has lezzetleri tüm Türkiye’ye hatta dünyaya tanıtmak istediklerini vurgulayan Başkan Ekinci, “Muğla, yeryüzü cenneti bir coğrafya. Her açıdan çok zengin. Endemik ve aromatik bitkiler açısından da zengin bir bölge. Dağlarda kekik, dağ çayı, defne, papatya, kantaron ve daha birçok bitki kendiliğinden yetişmekte. Bunların toplanıp, tüketiciye ulaştırılmasını, katma değerli ürünlere dönüştürülüp, ekonomiye kazandırılmasını önemsiyoruz. E-ticaret ve dijital devrimle dünya bambaşka bir yöne doğru gitmekte ve küçülmektedir. Bu bölgede üretilen bir ürün, Avrupalının, Asyalının, veya Amerikalının sofrasında ya da giysi dolabında yer bulabiliyor. Bizim de haliyle hedeflediğimiz pazar sadece Muğla değil, Türkiye, hatta dünya pazarı” dedi.
“KADINLAR KOLEKTİF ÇALIŞMAYA YATKIN”
Kadınların kooperatifçiliğe ve kolektif çalışmaya fazlasıyla yatkın olduklarını dile getiren Başkan Ekinci, “İlk olarak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde, Valilik, Aile ve Sosyal Çalışma Bakanlığı ve İl Ticaret Müdürlüğü’nce Sınırsızlık Meydanı’nda düzenlenen, bölgedeki tüm kooperatifleri halkla buluşturan etkinlikte biz de ürünlerimizle stant kurup, yerimizi aldık. Kooperatifimizin tanıtımı ve diğer kooperatiflerle tanışma olanağı bulduğumuz bu tür etkinliklere katılmayı sürdüreceğiz. Kadınların organize olduklarında, aileleri, çocukları, bölgeleri, ülkeleri için çok önemli işler yapabildiklerini tarihimizden biliyoruz. Ülkemizde çok başarılı kadın kooperatifleri var” ifadelerini kullandı.
“GENÇLERE ROL MODEL OLABİLİRİZ”
“Son yıllar da üretimden ziyade tüketen bir toplum haline geldik, biz kadınlar bu yönelimi durdurabilir, güç birliği ile ülkemizi eskisi gibi, ama yeni tekniklerle üreten, kendi kendine yetebilen, hatta dünyayı da doyurabilen bir ülke haline getirebilir, gençlerimize rol model olabiliriz” diyen Başkan Ekinci, “Kadınların ekonomiye katkıları çok önemli. Kadın ailenin temel direği. Güçlü, üreten kadın, güçlü, üreten, özgüvenli çocuklar yetiştirecektir” diye konuştu.
EĞİTİM, KİŞİSEL GELİŞİM VE KALİTELİ İŞ
Kooperatif olarak, üreten kadınlarla iletişimlerinin sadece ürünlerini değerlendirmekle ve pazarlamakla kalmasını istemediklerine dikkat çeken Başkan Ekinci, “Kadınlarımızın eğitimlerle hayatlarını kolaylaştırarak, kişisel gelişimlerini hızlandırarak ve yaptıkları işlerin de daha kaliteli olmasını sağlamayı da hedefliyoruz” dedi.
“TÜM KURUM VE KURULUŞLARLA İLETİŞİME AÇIĞIZ”
Kooperatifin yeni olmasına rağmen Muğla ve ilçelerden ortak olmak isteyen kadınlarla iletişim halinde olduklarını dile getiren Başkan Deniz, tüm bölgede güç birliği oluşturabileceklerini ifade etti.
S.S. Güneşin Kadınları Muğla Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Deniz Ekinci şöyle devam etti:
“Teşhir, satış yeri ve atölye kurup, evlerde yapılan üretimi, daha profesyonel bir düzeye taşımayı hedefliyoruz. Bölgenin kalkınması öncelikli hedefimiz olduğu için tüm kurum ve kuruluşlarla iletişime açığız. Desteklerini bekliyoruz. Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş ‘ü, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Daire Başkanı Buket A. Kallem’i ziyaret ettik. İl Ticaret Müdürü Gülşah Yalçınkaya‘nın desteği ile Kooperatiflerin Desteklenmesi Programına KOOP-DES e başvurduk. Üretim için gerekli olacak makina ve ekipman desteği alabileceğimizi umuyoruz. Bu bizi daha güçlü kılacaktır. Valilik, Kaymakamlık, Ticaret Odası, İl Tarım Müdürlüğü gibi diğer kurumları da ziyaret edip, kendimizi tanıtıp, desteklerini isteyeceğiz. Kazandıklarımızı yine üretime, istihdam arttırmaya yönelik yatırımlara dönüştürerek bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlamayı amaçlıyoruz.”
“EMEKLER BOŞA GİTMESİN”
Kooperatif kurmalarındaki amaçlardan birinin de aracıları aradan kaldırmak olduğunu dile getiren Yönetim Kurulu Üyesi Nahide Uçar ise, “Üretici ile tüketiciyi birebir karşı karşıya getirerek, tek elden ürün almak yani aracının alacağı paranın üreticiye kalması ve satış fiyatının düşük olması. Aslında o kadar çok amacımız var ki, mesela daha çok kadına ulaşmak, olabildiğince doğal ürünler sunmak. İyi bir enerji olsun, iyi bir çalışma olsun istiyoruz. Ne konuda olursa olsun emekler boşa gitmesin istiyoruz. Kadınların emekleri görünmez halde, görünsün istiyor ve sürdürebilirlik daim olsun diyoruz” diye konuştu.
“GENÇLERE GÜVENİMİZ SONSUZ”
Yönetim Kurulu Üyesi Gülgün Çolakoğlu ise gençlere seslenerek, “Bizim yerimizde gençler oturmalıydı. Toplumsal olaylara, üretime daha çok ilgi duysunlar, duyarlı olsunlar. Vatan için, ülke için bir şeyler yapılması lazım. İstiyoruz ki Muğla’mız, ülkemiz bir yerlere gelsin. Üretime daha çok eğilmeleri gerekiyor. Üretim, tarımı takip etsinler. Bizden önceki nesilden biz devraldık, bizden sonra da onlar devralacaklar. Onlarda kendileri için ve gelecek nesiller için bir şeyler yapmalılar. Gençlere güvenimiz sonsuz” dedi.
“ÇEVREYE, DOĞAYA ÖNEM VERİYORUZ”
Kooperatif olarak, çevreye doğaya önem verdiklerini belirten Denetim Kurulu Üyesi Zeliha Afyonlu ise, “Bütün yapacağımız işlerde buna önem vereceğiz. Üretim diyorum. Üretimde zaten sorun var. Toplum olarak, üretmiyoruz. Bu kooperatifi kurmamızdaki ana sebep her şeyi üretelim, en azından elimizden ne geliyorsa ne kadar geliyorsa yapalım. Gençlere bu şekilde örnek olacağımıza inanıyor, yapılabileceğini göstermek istiyoruz. Başta gençler olmak üzere, herkese örnek olacağımıza inanıyorum” diye konuştu.