Muğla TV’de Cüneyt Erdan’ın programına konuk olan Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Yüksek Jeoloji Mühendisi Hüseyin Işık yapmış olduğu açıklamayla Muğla’da yapılacak olan Entegre Çimento Fabrikası için ‘Muğla’nın geri dönüşüm tesisi olacak’ dedi.
Muğla’da son zamanlarda gündemi meşgul eden mermer artıklarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Yük. Jeoloji Mühendisi Hüseyin Işık “Yapmış olduğumuz bilimsel çalışmalarda artıkların katma değerli ürün olarak çimento hammaddesi olarak kullanabilecek en iyi ürün olduğunu saptadık” açıklaması yaptı.
⁃ Çimento Fabrikası ‘nın Yüzde 60’lık hammaddesi mermer artıklarından karşılanabilir
Muğla’daki mermer artıklarının karakteristik özelliklerini bilimsel çalışmalarla incelediklerini belirten Yüksek Jeoloji Mühendisi Işık; “Entegre Çimento Tesisi inşaatı devam ederken, biz firma yetkilileriyle bir araya geldik. Bizler bir çalışma grubu oluşturduk. Bu grubun içerisinde uzmanlar, bilim insanları ve farklı üniversitelerden saygın öğretim üyeleri vardı.
Yapmış olduğumuz incelemeler neticesinde taşların karakteristik özelliklerine baktığımızda çimento hammaddesi için çok uygun olduğu sonucuna vardık.
Tesisin yapılacak olan bölgesinde 30-35 km çapında yapmış olduğumuz incelemeler neticesinde firma yetkililerine sizin burada taş ocağı açmanıza gerek yok. Sizin yüzde 60 hammaddenizi karşılayacak mermer artıkları bizde var” dedik.
⁃ Muğla için geri dönüşüm tesisi olacak
Program sunucusu Cüneyt Erdan’ın Entegre Çimento Tesisi bir geri dönüşüm tesisi gibi mi olacak sorusuna ise;
Muğla Mermerciler Derneği Başkanı ve Yüksek Jeoloji Mühendisi Hüseyin Işık şu şekilde cevap verdi;
“Evet kesinlikle sizin dediğiniz gibi. Muğla canlı bir bölge, inşaatın devamlı olduğu bölge çimento fabrikası adeta Muğla’nın geri dönüşüm tesisi gibi olacak, yapılan bilimsel incelemeler neticesinden bu mermer artıkları sayesinde herhangi bir ocak açılmasına gerek kalmıyor, hem görüntü kirliliği ortadan kalkmış olacak hem de Muğla ekonomisine katkı sağlamış olacak.” dedi.
⁃ Çevreyi ve tarım alanlarını kirletmesi söz konusu değil.
Programda çevre eylemcilerinin tarım arazilerine ve çevreye zarar verecek eleştirilerine de cevap veren Işık;
“Ben yıllarca Isparta’da kaldım, orada üniversite okudum, akademisyenlik yaptım devamında da büyük şirketlerde çalıştım. Biliyorsunuz Göltaş Çimento var hemen Isparta’nın 7-8 kilometre dışında anayol üzerinde çok büyük bir tesis, kendilerini devamlı teknolojik olarak yenilediler, zamana ayak uydurdular. Bu çimento tesisisin hemen karşısında yeraltı suları zengin ve verimli tarım arazileri var, ismini vermeyeyim ama büyük firmalar burada fidan yetiştiriciliği, meyve yetiştiriciliği yapıyor. Göltaş Çimento fabrikasının da tam karşısında büyük bir havzada tarım yapılıyor.” dedi
Işık sözlerinin devamında “Zaten bir çimento fabrikasının yapılması için gerekli değerlendirmeler ve araştırmalar yapılıyor, zararı olacak bir tesis ise kurumlar buna zaten müsaade etmiyor. Görüyorsunuz İzmir’in ortasında çimento fabrikaları var diğer yerlerde de öyle” dedi.
⁃ Termik Santrallerin külleri de kullanılacak
Muğla’nın en büyük çevre sorunlarından bir diğerini ise termik santrallerden çıkan küller oluşturuyor. Muğla Çimento yetkilileri, İklim çevre ve Şehircilik Bakanlığına vermiş oldukları beyanda termik santrallerden çıkan küllerin de çimento üretiminde kullanacaklarını belirtmişlerdi.
Yatağan termik santralinin 3 ünite çalışması durumunda saatte 20 ton kül ortaya çıkmakta.
Söz konusu küllerin çimento üretiminde kullanılmasıyla birlikte Yatağan’daki kül göleti tarihe karışmış olacak ve olası yeraltı sularının tehditinin de önüne geçilmiş olacak.
- Küller çimento katkısı olarak kullanılmalı
Yatağan Termik Santralinden çıkan külleri araştıran Adıyaman Üniversitesi İnşaat Bölümü Öğretim Üyesi Kadir Güçlüer ise “Biz Yatağan Termik santralinden çıkan külleri araştırdık, laboratuvar ortamında yapmış olduğumuz deneylerde külleri 5 e 1 oranında çimento katkısı olarak kullandığımızda hem dayanımı hem de hafifliği ile dünya standartları üzerinde bir çimento elde ettik. Termik santralinden ortaya çıkan bu küller bir şekilde değerlendirilmeli ve ekonomiye kazandırılmalı” açıklamasını yaptı.
⁃ Muğla Çimento, Soma Çimento’yu örnek göstermişti.
Muğla Çimento, Menteşe Kozağaç mevkiinde yapılacak olan Entegre Çimento tesisi için Avrupa Çevre Standartlarında olacağını açıklamış örnek olarak da Manisa’nın Soma ilçesinde faaliyette olan Soma Çimento tesislerini göstermişti.
Soma Çimento tesisleri yerleşim yerlerine 500 metre mesafede bulunurken Zeytin tarlaları ve tarım arazilerinin içeresinde yer alıyor.