Vali Akbıyık, “Muğla’nın Huzuru Güvenlik Toplantısı”’nda Mayıs ve Haziran ayına ait gerçekleştirilen operasyonlar kapsamında gerçekleştirilen tüm verileri açıkladı.

Vali Akbıyık, sürekli yeni tedbirler aldıklarını dile getirdi. Yeni tedbirler kapsamında ormanlık alana girişleri yasakladıklarını söyleyen Akbıyık, sözlerine şöyle devam etti: “Tabi ki ülkemizin her yeri çok güzel, çok önemli, çok kritik ama Muğla her yerde yeryüzü cenneti ve Türkiye’de turizm anlamında önemli bir konumda olan bir ilimiz. Hem ilimize gelen misafirlerimiz hem Muğla’da yaşayan vatandaşlarımızın huzuru bizim için çok önemli. Muğla düzensiz göçmen anlamında da göç ve göçmen kaçakçılığıyla mücadele alanında da önemli bir yer işgal ediyor. Özellikle Ege sınırında olması hasediyle göçmen kaçakçılığıyla ilgili de tüm kurumlarımızla beraber yoğun çalışmalar içerisindeyiz” diye konuştu.

2024 yılında 102’sinin orman yangını, 76’sının ise ziraat alanı yangını olduğunu açıklayan Akbıyık, “Tabi orman yangınlarıyla ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımızla toplantı yaptık. Tecrübemizde yüksek. Geçmişte çok acı yangınlar yaşadık Muğla da. Bütün imkanlarımızla karadan, havadan her yangında takip ediyoruz. 2024 yılında Muğla’da 102’si orman 76’sı ziraat yangını olmak üzere toplamda 178 yangında 247 hektar alanımız yandı. En büyüğü geçtiğimiz akşam Bodrum’da çıktı. Ama tüm kurum, kuruluşlarımız ve STK’larla beraber hızlı söndürülüyor ve kontrol altına alınıyor. Mesela Bodrum’daki yangında Orman Bölge Müdürlüğümüz asil görevli. Aksaz Üs Komutanlığı’nda, yine Jandarma Komutanlığı’nda helikopterlerimiz de gelip müdahale yapıyor. Oraya sivil vatandaşlarımız ve AFAD gönüllülerimiz de geldiler. Bodrum’daki derneklerimiz ve STK’larımız da destek oldular, çok büyümeden engellendi. Muğla’nın huzuru için Orman Bölge Müdürlüğü, AFAD ve tüm kamu kurumlarının canla başla çalıştığını söyleyen Akbıyık, “Orman Bölge Müdürlüğümüz, AFAD, tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız Muğla’nın huzuru için, Türkiye’nin huzuru için tüm imkanlarını seferber ederek canla başla çalışıyorlar” dedi.

Uyuşturucuyla ve Dolandırıcılıkla Mücadele

Vali Akbıyık, uyuşturucuyla ve uyuşturucu kullanımıyla ilgili mücadelenin toplum için önemli bir konu olduğunu belirtti. Son dönemlerde Muğla’da dolandırıcılık vakalarının arttığını ve uyuşturucunun insan sağlığını tehdit eden bir unsur olduğunu vurgulayan Akbıyık şu ifadeleri kullandı:

“Bu çerçeve de arkadaşlarımız önemli operasyonlar ve çalışmalar yaptı. Yine diğer kaçakçılık olaylarıyla ilgili verilerde paylaşılacak. Son zamanlarda çok sayıda ruhsatsız silah yakaladık. Ben tüm birimlerimize teşekkür ediyorum. Tabi birde son zamanlarda da Muğla’da ve ülkemizde dolandırıcılık vakaları çok arttı. Özellikle internet aracılığıyla sosyal medya da organize dolandırıcılık faaliyetleriyle ilgili de önemli operasyonlar yaptı arkadaşlarımız.”

Mayıs-Haziran ayı için açıklanan verilerde:

Uyuşturucu ile mücadele operasyonunda: 618 operasyon, 430 gözaltına alınan, 67 tutuklanan ve 13 adli kontrol kararı verilen

Bodrum FK’da Celal kayboldu Bodrum FK’da Celal kayboldu

Kaçakçılıkla Mücadele Operasyonunda: 108 operasyon, 169 yakalanan kişi sayısı var iken tutuklanan kişi olmadı

Organize Suç Örgütleri Operasyonunda: 3 operasyon, 3 çökertilen örgüt, 42 gözaltına alınan, 21 tutuklanan, 13 kişi ise adli kontrol kararı

Terörle Mücadele Operasyonunda: 30 operasyon, 38 yakalanan, 7 kişi ise tutuklandı

Asayiş Olayları: 3 bin 810 kişilere karşı işlenen suçlar, bin 714 malvarlığına karşı işlenen suçlar, bin 35 devlete, millete ve topluma karşı işlenen suçlar, yüzde 99 ise aydınlatma oranı

Düzensiz Göç Ve Göçmen Kaçakçılığı İle Mücadele Operasyonunda: 187 operasyon, 2 bin 546 yakalanan göçmen, 203 yakalanan organizatör ve 119 tutuklanan organizatör sayısı

Fethiye, Bodrum ve Menteşe ilçelerinde faaliyet gösteren Mobil Göç Araçlarının Çalışmaları kapsamında, bin 797 kişinin sorgulaması, bin 777 yasal kalışı, 20 yabancı sınır dışı edildi.

Ruhsatsız Silah Operasyonunda: 130 ele geçirilen ruhsatsız silah, 126 yakalanan kişi

Dolandırıcılık operasyonunda, 328 meydana gelen olay, 106 tespit edilen kişi, 26 yakalanan kişi

Hırsızlık Olaylarının Önlenmesi Operasyonunda: 306 meydana gelen olayda, 378 tutuklama

Hapis Cezasına Göre Yakalanan Şahıs sayısı;

0-2 yıl arası bin 396 kişi, 2-5 yıl arası 224 kişi, 5-10 yıl arası 26 kişi, 10-20 yıl arası 9 kişi, 20 yıl üzeri ise 2 kişi, toplamda Bin 657 kişi.

Muhabir: BUSE NİL TOKUR