MHP’DE BEKLENMEYEN İSTİFA MHP’DE BEKLENMEYEN İSTİFA

Duvarları göçmeye başlayan, yaklaşık 250 yıllık olduğu öğrenilen Kurudere Sarnıcı müdahale edilmezse yakında yok olacak.

Neval Arslan

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Yılanlı Dağı Kengercik mevkiindeki Kurudere Sarnıcının tahrip olduğu görüldü.

Muğla yöresi için bahçe ve hayvan sulamada ekonomik değerinin yanı sıra kültürel değeri de olan “Muğla Kır Sarnıçları” çoğu yerde kaderine terk edilmiş durumda.

Bunlardan birisi de Yılanlı Dağı Kengercik mevkiinde bulunan Kurudere Sarnıcının duvarlarının göçmeye başladığı, müdahale edilmezse yakında yok olacağı dikkat çekti.

MÜDAHALE EDİLMEZSE YOK OLACAK

İZİN ÇIKMADI

Sarnıcın yetkililer tarafından yapılmasını istediklerini dile getiren duyarlı vatandaş Mehmet Çıldır, “Burayı Menteşe Belediyesi ve gönüllü vatandaşlar yapmak istedi ama Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından izin çıkmadığı için hiç kimse dokunamadı. Orman yangınları ve yangınından kaçan hayvanlar için kendi tankerlerimizle buraya 200 tona yakın su bastık. En azından hayvanlarımızı mağdur etmeyelim dedik.” şeklinde konuştu.

MÜDAHALE EDİLMEZSE YOK OLACAK

Kurudere Sarnıcı için, konuyla ilgili çalışmaları olan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi ve kültür tarihçisi Prof. Dr. Namık Açıkgöz gazetemize değerlendirmede bulundu.

300 SARNIÇ

Yörede yapı malzemesi ve yapı şekli farklı 300 civarında sarnıç olduğunu ifade eden Prof. Dr. Açıkgöz, Kanuni Sultan Süleyman’ın 1522 yılında Rodos Seferine giderken yaptırdığı sarnıçlardan örnek alınarak yapılan sarnıçların bitki ve hayvan sulamada kullanıldığını dile getirdi.

“ASLINDAN UZAKLAŞILACAK ŞEKİLDE RESTORE EDİLDİĞİ GÖRÜNÜYOR”

“Kurudere Sarnıcında taşların, çamur ile örüldüğü görünüyor” diyen Açıkgöz,  “Bu yapılarda ‘Hosaran harcı’ denilen bir tür harç kullanılır ama sanırım Kurudere sarnıcını yaptıranların mali gücü buna yetmemiş ve o dönemlerde yaygın bir şekilde kullanılan çamur ile örülmüş. Sarnıcın yakın zamanda tadilat gördüğü ve aslından uzaklaşılacak şekilde restore edildiği görünüyor. Sarnıçlarda kubbe ile duvarın birleştiği yerde, yağmur sularının içeri girmesi için delikler olur; yapılan tadilatta sarnıcın delikleri kapatılmış; yağmur suyunun doğrudan duvar dibine akacağı bir beton kaplama yapılmış.” dedi.

MÜDAHALE EDİLMEZSE YOK OLACAK

“250 YILLIK SARNIÇ”

Kurudere Sarnıcı’nın, şu ana kadar yıkılmadığına göre, 200-250 yıllık bir sarnıç olduğuna dikkat çeken Açıkgöz, “Daha eski olsaydı, bu yapı özelliğiyle günümüze kadar dayanamazdı. Çünkü çamur bir süre sonra, yağmurunda tesiriyle taşları tutamaz hâle gelirdi. Birkaç yerden yıkıntıları var; bundan da anlaşılmaktadır ki yapı, dediğim gibi 200-250 yıllık.” dedi.

Prof. Dr. Açıkgöz, ilgili yöneticilerin bu tür zenginliklere sahip çıkması ve derhal aslına uygun şekilde restore ettirmeleri gerektiğini kaydetti.