Atölye hakkında bilgi veren Metinbilim Enstitüsü Derneği Başkanı Doç. Dr. Ümral Deveci, yapay zekânın hayatın her alanında etkisini artırdığını vurgulayarak, “Yapay zekânın şiir gibi duygusal yoğunluğu yüksek bir alanda nasıl kullanılabileceğini araştırmak istiyoruz. Amacımız, şiiri mekanikleştirmek değil, yapay zekâ ile edebi üretim arasında kurulabilecek anlamlı ilişkileri irdelemek,” dedi.
Şiirin binlerce yıllık duygu geleneği ve kelime mirası ile yapay zekânın teknik imkânlarını buluşturmayı hedefleyen atölye, şiir analizleri uygulamalarıyla da dikkat çekecek. Atölyeye sadece 15 kişilik seçilmiş bir öğrenci grubu katılacak ve çalışmalar çekirdek bir kadroyla yürütülecek.
Atölye kapsamında Prof. Dr. Namık Açıkgöz, Prof. Dr. Oktay Yivli, Doç. Dr. Ümral Deveci, Doç. Dr. Fahri Kaplan ve Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Duran Arslan dersler verecek ve tartışmaları yönetecek.
Yapay zekânın edebiyat alanındaki etkilerine dair kapsamlı bir değerlendirme sunmayı amaçlayan bu atölye, Türk şiirine ve edebiyatına yenilikçi bir perspektif kazandırmayı hedefliyor