Eğitim

MSKÜ “SOSYAL YENİLİK VE GİRİŞİMCİLİK" ALANINDA TÜRKİYE BİRİNCİSİ OLDU

MSKÜ “SOSYAL YENİLİK VE GİRİŞİMCİLİK" ALANINDA TÜRKİYE BİRİNCİSİ OLDUMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ), TEKNOFES TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmalarında "Merkeziyetsiz Tasarım ve Tedarik Sistemi: LunaJo" projesi ile "Sosyal yenilik ve Girişimcilik" alanında Türkiye birincisi oldu.

Danışmanlığını Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üy. Enis Karaarslan’ın yaptığı projenin ekibinde MSKÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencileri Ömer Furkan Berber, Ahmet Davut Atli ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencisi İbrahim Eser yer alıyor.

Projede; tasarım ve tedarik sisteminde aracıları en aza indirgemek için müşterilerin, ürünü tasarlayan ve üreten tarafların bir araya getirilmesi amaçlanıyor. Tarafların akıllı sözleşmelerle anlaşma yapmalarını kolaylaştırıp sürecin hızlandırılması ve müşterilere piyasa fiyatlarının altında bir fiyat sunmalarının sağlanabileceği öngörülüyor. Girişimcilerin rekabet etmesini sağlayacak bu merkeziyetsiz modelle küçük firmaların büyümeleri ve ülke ekonomisine kazandırılması hedefleniyor.

Proje danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Enis Karaarslan, “2018 yılından beri MSKÜ Blok zinciri Araştırma Grubu bünyesinde öğrencilerimizle birlikte blok zincir teknolojisine dair birçok çalışma ile önemli başarılara imza atmaktayız. Çalışmalarımıza MSKÜ ALM Metaverse Laboratuvarında devam ediyoruz. Öğrencilerimizin fikri e-ticaret alanında fark yaratmayı amaçlıyor. Ayrıca TÜBİTAK Bireysel Genç Girişim (BİGG) desteği üzerinden şirketleşme hedefi bulunmaktadır. Onların Üniversitemizi en iyi şekilde temsil edeceklerinden eminim” dedi.

2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmalarında; ilk değerlendirmeleri geçen 9 kategoride toplam 115 proje değerlendirmeye alındı. Her kategoride jürilerin verdiği karar neticesinde 27 proje ödüle layık görüldü. Derece alan projeler, çalışmalarını TEKNOFEST 2023 kapsamında sergileyecek ve ödüllerini alacak.