İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi’nin Temmuz ayı olağan meclis toplantısında konuşan Çelik, kapıda vize uygulamasının Türkiye için dezavantajlı olduğunu ifade etti. Döviz kurunun artışıyla birlikte oluşan pahalılığın, Türkiye'yi ziyaret eden yabancı turist sayısında düşüşe yol açtığını vurgulayan Çelik, bu durumun ülkemizi turizmde rekabetçi olmaktan uzaklaştırdığını söyledi.

Çelik, döviz kurundaki artışın maliyetleri karşılayacak ölçüde yüksek olmadığını belirterek, “Ülkemizi yerli ve yabancı turist için pahalı kılıyor. Sadece turist için değil, hepimiz için pahalı. Eminim devletimiz bu konuda hassas hesaplar yapıyordur ancak döviz kurunun bu seviyede kalması sadece turizm ya da günübirlik tekneciliği değil hepimizi etkiliyor” dedi.

Kapıda Vize Uygulaması Eleştirildi

Kapıda vize uygulamasının ekonomik bir tuzak olduğunu ifade eden Çelik, “Kapıda vize uygulaması lütuf değil, tuzak” şeklinde konuştu. Çelik, bu uygulamaya harcanan 10 milyar dolara rağmen, deniz turizminde hedeflenen 40 milyar dolar gelir ve 2 milyon turist hedefinin gerçekleşmediğini belirterek, “Pahalılık nedeniyle Avrupalı turist gelmiyor, gelmediği için hedefimizi tutturamıyoruz. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu?” dedi.

Kruvaziyer Turizminde Pozitif Gelişmeler

Seydikemer’de Gençler Kan Bağışına Teşvik Edilecek Seydikemer’de Gençler Kan Bağışına Teşvik Edilecek

Öte yandan, kruvaziyer turizminde olumlu gelişmeler yaşandığını belirten Çelik, 2024 yılının Ocak-Haziran döneminde Türkiye limanlarına 415 kruvaziyer gemisiyle toplam 574 bin 509 yolcu geldiğini, geçen yılın aynı dönemine göre bu sayının arttığını söyledi. Çelik, İzmir’in İstanbul Galata Port’tan sonra en fazla yolcu ağırlayan limanlar arasında 3. sırada yer aldığını da ekledi.

Editör: Haber Merkezi