Gündem

MENTEŞE’NİN GÖNÜLLÜLERİ “KARABİNA GRUBU”

“Kurtarmaya ilk komşunuz gelir“ felsefesiyle organize olan, olası afet anında görev almak üzere bir araya gelen gönüllülerin Muğla’daki ilk temsilcileri, çoğunluğunun Menteşe Karamehmet Mahalle sakinlerinin oluşturduğu “Karabina Gönüllü Grubu” oldu.

Felaketlerden ders alan, yangınlarla çok ciddi sınavlar vermiş bir coğrafyayı korumak isteyen çoğunluğu Menteşe Karamehmet Mahallesi sakinlerinden oluşan gönüllüler mahalle gönüllüğü ilkesinde birleşerek gruplarını kurdu ve eğitimlerini aldı.

Karamehmet’te ikamet eden Can Saraçoğlu, Hale Tenli Alaylıoğlu, Fatma Yörük, Özgür Büyükkaraca, Osman Mutlu, Mehmet Alaylıoğlı, Hatice Tekdemir Kaya, Buket Böce, Çiğdem Özkan Süner, Ozan Süner ve Pınar Arslan baş koordinasyonunda başlayan örgütlenmeye çok sayıda gönüllülerin dâhil olmasıyla sayıları 84’e ulaştı.

Eğitimlerini tamamlayan gönüllüler düzenlenen törenle sertifikalarını aldı.

Koordinasyon grubu adına konuşan Can Saraçoğlu, Karabina Gönüllü Grubu’nun oluşum sürecine ilişkin şu ifadelere yer verdi:

“Büyük afetlerde ‘altın saatler’ olarak tanımlanan ilk 72 saatte acil müdahalenin önemini yaşayarak öğrendiğimiz bu süreçte gönüllülerin afetlerde canlı kurtarmadaki önemli rolü olduğunu gösteren tecrübeler ‘kurtarmaya ilk komşunuz gelir’ felsefesiyle organize oluyor. Bunun Muğla’daki ilk temsilcileri Menteşe Karamehmet Mahallesi Karabina Gönüllü Grubu oldu.

AFETLERİN ÇEŞİTLİLİĞİ ARTIYOR

Ülkemizde ve Dünyada son yıllarda sayıları ve sıklıkları hızla artan doğal afetler gün geçtikçe daha fazla hissedilmeye başlamışken depremler, yangınlar, seller ve kuraklık tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bizleri yakından etkilemekte. Küresel ısınmanın zincirleme etkisiyle birlikte iklim değişiklikleri, kuraklığa bağlı gıda problemleri, aşırı yağışların getirdiği seller ve taşkınlar son yıllarda şehirlerdeki yaşamımız için risk oluşturmaya başladı.

ACILARLA TECRÜBE KAZANILMAZ

Son olarak 6 Şubat’ta hepimizi yasa boğan deprem felaketi ülkemize büyük bir üzüntü yaşatırken yaşanılan bu afetlerden önemli dersler çıkarmayı da zorunlu hale getiriyor. Bu bağlamda ülke genelinde görev yapan kurumlar tüm kapasiteleri ile seferber olmalarına rağmen kriz süreçlerinde halkın ve gönüllerin desteği artık kaçınılmaz hale geldi.

İLK KOMŞULARIMIZ GELİR

Büyük afetlerde ‘altın saatler’ olarak tanımlanan ilk 72 saatte kimseden yardım alamayacağını varsayarak organize olan grupların afetlerde canlı kurtarmada önemli olduğu acı tecrübelerin getirdiği bir gerçek. Mahalle Gönüllüsü kavramını hayatımıza sokan bu süreçte Türkiye çapında çok güzel iş birlikleri ve gönüllü grupları bu tecrübelerle organize olmaya başladı.

Olası afet anında görev almak üzere bir araya gelen gönüllüler Afet Bilinci ve Gönüllülük, Arama-Kurtarma, Afet Psikolojisi, Temel Yangın Söndürme, İlk Yardım, AFAD Gönüllü Eğitimleri, Afet Haberleşmesi ve tatbikatların yapılacağı eğitimleri 4 hafta süre ile alıyor ve sonra bu bilgileri saha tatbikatları ile pekiştiriyorlar.

Gönüllülük esası ile yürütülen çalışma sayesinde herkes kendi mahallesinden sorumlu olduğunda devlet yardım kurumları yetişinceye kadar çok önemli bir arama kurtarma faaliyeti gösterebiliyor. Can kurtarmada rol alıyorlar.”

Saraçoğlu, Yaşadığımız afetler gün geçtikçe artıyor ve değişkenlik gösteriyor. Depremler ve yangınların dışında sel baskınları ve kuraklık tehlikesi artık bize çok yakın. Afetlerde görev alacak kamu görevlilerinin bir kısmının da afetzede olabileceği düşünüldüğünde kamu kaynaklarının üzerinde afet durumları nedeniyle gerekli olacak çalışmalara eğitim almış, bilgili, bilinçli ve sorumluluk sahibi gönüllülerin katılım göstermesi ve destek vermesi gerekecektir. Depremler, yangınlar, seller ya da şimdi ön göremediğimiz felaketler karşısında bireysel olarak yalnız ve çaresiz olabiliriz. Ancak biz yardımlarda deprem ve yangınlarda gördük ki birleştiğimiz ve koordineli çalıştığımızda çare olabiliyoruz. Bizim çok taze kurulan ama sistematik ilerleyen grubumuz da böylesi birliktelik içerisinde. Herkesin üstüne düşen görevleri olabileceğini, tatbikatın ve hazırlığın çok önemli olduğunu anımsatmak istedik. Bu eğitimler sırasında desteklerini esirgemeyen Muğla Valimiz, Büyükşehir ve Menteşe Belediyelerimizin Başkanları, Orman Genel Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve AFAD Muğla Acil Yardım Müdürlüğü’ne sonsuz teşekkürlerimizi sunarız. Umarız diğer illere ve mahallere örnek olur. Bizler de sadece tatbikatlarda buluşmaya devam ederiz” ifadelerine yer verdi.

-NEVAL ARSLAN