Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi tarafından desteklenen ‘Youth at Work in Menteşe’ (Menteşe’de Gençler İşte) projesi açılış toplantısı, 22 Eylül Cuma günü Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençlere Yönelik İşgücü Piyasası Destek Programı için Hibe Programı (NEET PRO) kapsamında destek almaya hak kazanan Menteşe’de Gençler İşte projesinin proje ortakları arasında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ), Muğla Büyükşehir Belediyesi, Menteşe Belediyesi ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) yer alıyor. İŞKUR’un doğal partneri olduğu proje kapsamında gastronomi sektörüne nitelikli iş gücü sağlamak ve böylece gastronomi turizmini desteklemek amaçlanıyor. Menteşe’de 80 gence bir yıl süre ile eğitim verilecek ve mesleki yeterlilik sertifikalarını almaları sağlanarak işe yerleştirme süreçlerinin desteklenmesi planlanmakta. Avrupa Birliğinden yüzde 90 hibe almaya hak kazanan proje ile nitelikli personel yetiştirme kapasitesinin arttırılması hedeflenmekte.
Tanıtım toplantısı kapsamında proje hakkında detayları paylaşan Proje Koordinatörü ve Muğla Odaları ve Borsa Akademik Danışmanı Doç. Dr. Işıl Arıkan Saltık şunları kaydetti: “Toplamda 367 bin Euro bedelinde olan projemizin bütçesinin yüzde 90’ı Avrupa Birliğince fonlanmaktadır. Kalan kısmı ise Proje Ortaklarımız tarafından karşılanmakta olup, 12 aylık süreyi kapsamasını planlamaktayız. Avrupa Birliği tarafından finansa edilen Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençler (NEET)’e Yönelik İşgücü Piyasası Destek Programı için Hibe Programı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafında yürütülmekte ve izlenmektedir. Genç nüfusun eğitim ve istihdam da yer almaması uluslararası boyutta önemli bir konudur. Proje kapsamında, 15-29 yaş arasındaki NEET’lerin niteliklerini güçlendirmek ve istihdama kazandırılması hedeflenmiştir. NEET’lerin belirlenmesinde, toplumsal cinsiyet eşitliğinin gözetilmesi ve dezavantajlı grupların desteklenmesi göz önünde bulundurulacaktır. NEET’ler ile İŞKUR arasında etkin bir işbirliği sağlanacak, toplumda da bu konuda duyarlılık sağlanacaktır. Projenin gerçekleştirilmesi ile Muğla’da yiyecek ve içecek sektöründe hizmet iyileştirilmesi de sağlanmış olacaktır.”
Proje kapsamında Nazar A.Ş olarak stajyer olarak bünyelerine katacakları gençlere ilişkin açıklama yapan MUTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Çahan, “Hem yıllardır Odada görev almanın verdiği bilinçle, hem de bunca yıllık işletmecilik tecrübesiyle söylemeliyim ki, arkadaşlar bu projeyi aktardıklarında içinde yer almamız gerektiğini hissettim. Çünkü Muğla’da yiyecek-içecek ve otel gibi hizmet sektörlerine baktığınızda en büyük ihtiyaç kalifiye eleman. Müşterinin size ilk kez geliyor olmasının sebebi, adınız, markanız, konumunuz veya herhangi bir şey olabilir. Ancak onu size tekrar getiren şey aldığı hizmettir. Güler yüz, lezzet, hijyen bir bütündür. Bu da ancak yetişmiş bir ekiple mümkün olur. Sürekli değişen bir çalışan döngüsünde kurum kültürünü, aidiyet duygusu hissettirip verimli bir performans beklemek mümkün olmuyor. Bu proje bence tam olarak bu sebepten çok kıymetli. İnanıyorum ki ilk etapta proje kapsamına alınacak bu 80 genç, hem örnek olacak, hem de menteşede sektörün ara eleman ihtiyacına önemli bir katkı sağlayacaktır.” ifadelerine yer verdi.
Sonrasında söz alan İŞKUR İl Müdürü Zahide Altınok şunları kaydetti: “Genç nüfusun yoğun olduğu ülkemizde, İŞKUR olarak önceliğimiz, gençlerin en iyi şekilde istihdam edilmesine yönelik çalışmalardır. Muğla iş gücü piyasasına baktığımızda işverenlerimizin kalifiye eleman bulmakta zorlandığını biliyoruz. Bu projede Muğla İŞKUR olarak, NEET’lerin kayıtlarını alacak ve becerilerine göre eğitim planlamalarını oluşturacağız. Bireysel eylem planlarını oluşturacağız. Proje sonunda 80 NEET’in yüzde 100 istihdam edileceğine inanıyoruz. Burada önemli olan, doğru genci doğru işe yerleştirmek. Böyle anlamlı işbirliklerinde olmaktan mutluluk duyuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”
“NİTELİKLİ ELEMAN KAZANDIRMAK AMACIYLA MENTEŞE’DE HAYATA GEÇİRİLECEK”
Proje ortakları temsilcilerine de sırasıyla söz verilen toplantıda öncelikle kürsüye davet edilen MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, “İlimizin en güçlü sivil toplum örgütü olma ve ilin ticaret ve sanayi alanında faaliyet gösteren işletmelerinin sesi olma göreviyle, proje ve çalışmalarımıza, Muğla’mızın ticari ve sosyal yaşamının gelişimine katkı sağlamak amacıyla yön veriyoruz. Üyelerimizin yaşadıkları sorunlara, taleplere ve ihtiyaçlarına çözüm bulmak noktasında gerek proje gerekse lobi anlamında bütüncül bir yaklaşım sergiliyoruz. 139 yıllık köklü geçmişimiz, TOBB’un vizyon ve destekleri, genç ve dinamik kadromuzla bugüne kadar pek çok başarılı çalışmaya öncülük ettik. Ayrıca bugün olduğu gibi, ilimize katkı sağlayacak kıymetli projelerde, değerli paydaşlarımız ile güzel çalışmalara imza attık. Bunu, bundan sonra da özveri ile sürdüreceğimizi ifade etmek isterim. Muğla’da ara eleman eksikliği, geleceğimize yönelik büyük bir sorun teşkil etmekte. İşletmeler, işverenler, ustalar, ileride işlerini teslim edebilecekleri, eğitebilecekleri, yetiştirebilecekleri eleman bulamıyor. Üstelik bu sadece bir kaç sektör için geçerli değil. Sanayideki bir torna yada doğrama atölyesinden kuaföre, restorandan terziye, turizmden, reklamcıya, tesisatçıdan boyacıya kadar her alanda geçerli bir sorun. İlimizde yaşanan bu sorun ve ara eleman ihtiyacına yönelik, mesleki eğitimi destekliyor, proje okulumuz Şehit Ziya İlhan Dağdaş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemiz aracılığıyla öğrenci ve velileri bu doğrultuda yönlendiriyoruz. Bunun yanında, Menteşe’de 15-29 yaş arasındaki, ne eğitimde ne istihdam da yer alan gençleri istihdama kazandırmak için, bugün bir araya gelme sebebimiz olan NEET PRO projesini hayata geçirdik. Öncelikle projeye inanan, destek veren tüm kurumlarımıza ve proje ekibimize teşekkür ediyorum. Bahsedildiği üzere proje, ilk etapta 80 kişi ile ilin lokomotif sektörlerinden turizmi de destekleyecek yiyecek içecek sektörüne nitelikli eleman kazandırmak amacıyla, Menteşe’de hayata geçirilecek. Hizmet sektöründeki kaliteyi yukarıya taşımasını hedeflediğimiz bu proje, sonrasında pek çok sektörde diğer illerimize de örnek bir çalışma olacak. Bu proje ile hem, şuanda üretime katkı sağlamayan, eğitimde de istihdam da yer almayan gençlerimiz iş hayatına kazandırılacak, hem de yiyecek içecek sektörüne yönelik nitelikli iş gücü sayısı artacaktır. Son olarak, projeye iştirakçi olan odamız üyesi işletmelere teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Üye işletmelerimiz proje kapsamında 80 gencimizi stajyer olarak işe alacaklar. Böylece onların işbaşında-yerinde eğitim almalarına önemli bir katkı sağlayacaklar.” dedi.
Başkan Karakuş’un ardından konuşan Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, şunları kaydetti: “Menteşe Belediyesi olarak, klasik belediyecilik hizmetlerinin yanında bu kentin gelişmesi için ortak işbirliğine hep özen gösterdik ve çok proje ürettik. Belki bunun en güzelini Menteşe özelinde bugün yapıyoruz. Dezavantajlı gruplar başta olmak üzere 15-29 yaş arasındaki gençlerimizi meslek sahibi yapacak; hem o gençlerin evlerine gelir sağlayacağız hem de işletmelerimizin kalifiye eleman ihtiyaçlarına destek sunacağız.”
Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cumhur Çoban ise, “Sayın Dr. Osman Gürün’ün sloganı olan ‘kırsalda üretiyoruz kıyılarda tüketiyoruz’ ile Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak tarımı ve turizmi destekleyen pek çok proje gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Bu proje, bu vizyona çok uyan ve Muğla’da çok önemli bir ihtiyacı karşılama amacına hizmet edecek olan bir proje olarak bizler için çok değerli. Gastronomi alanında nitelikli ara eleman eksikliği Muğla’nın önemli problemlerinden birisidir. Bu proje ile sadece bu problemi çözmek için önemli bir adım atmakla kalmıyor aynı zamanda gençlerimize de el uzatmış oluyoruz. Umuyoruz ki Muğla önümüzdeki dönemde sadece deniz, kum, güneş turizmi ile değil kırsal üretimi ve gastronomisi ile de Türkiye’nin önde gelen şehirleri arasında yer alır. Bu değerli projenin Muğla’mız için hayırlı olmasını diliyorum.” ifadelerine yer verdi.
Son olarak sahneye davet edilen proje yürütücüsü MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar şu ifadelere yer verdi: “Böyle bir projede yürütücü olarak yer aldığımız için son derece mutluyum. Bu proje bir yandan gençlere umut ışığı olacak bir yandan da ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır. Bu projenin model olarak sürdürülebilir olmasını ümit ediyorum. Her şeyden öte bir gencin hayatına dokunmak çok kıymetli. Biz burada 80 gencin hayatına dokunmuş olacağız. Projede birlikte çalıştığımız tüm kurumlara, sektör temsilcilerine ve proje ekibine çok teşekkür ediyorum.” dedi.