World Mathematics Invitational (WMI) – Dünya Matematik Yarışması Finalleri, Tayvan, Filipinler, Tayland, Malezya, Endonezya, Hong Kong, Makao, Bulgaristan, Kamboçya, Türkiye, Singapur, Avustralya, Rusya, Shenzhen, Çin, Vietnam, Özbekistan, İran, Hindistan, Bahreyn, Ukrayna, Moğolistan ve Pakistanlı öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti.

Türkiye’yi temsil eden öğrencilerden Ahmet Mete Savaş, 6. sınıf kategorisinde büyük bir başarı göstererek dünya üçüncüsü oldu ve bronz madalya kazandı. Bu büyük başarı, Türkiye’nin gurur kaynağı oldu.

Kocaeli Büyükşehir Zabıtası görevde okul önleri güvende Kocaeli Büyükşehir Zabıtası görevde okul önleri güvende

Ahmet Mete Savaş, yarışmanın ardından Milas-Bodrum Havalimanı’nda babası Şükrü Savaş ve yakınları tarafından coşkulu bir şekilde karşılandı. Karşılama töreninde duygusal anlar yaşandı ve Ahmet Mete’nin başarısı sevinçle kutlandı.

SENEYE HEDEF TOKYO VE ELMAS MADALYA

Havalimanında pankartlar ve çiçeklerle karşılanan Ahmet Mete Savaş, “2013 yılından bu yana bu yarışma yapılıyor. Ön eleme sürecinden geçerek finallere katılabiliyorsun.  Ağırlıklı olarak Asya ülkeleri katılım sağlıyor. Bu yıl 33 ülkeden çocuklar katılım sağladı. Bende dünya sıralamasında 3’üncü oldum” dedi.

Ahmet Mete Savaş, önümüzdeki yıl yapılacak olan finallerde ise şampiyonluğun bir üstü olan elmas madalyayı almayı hedeflediğini ifade etti.

Ahmet Mete Savaş ile birlikte finallere katılan Anne Esra Savaş, Türkiye’ye mutlu bir şekilde döndüklerini belirterek, “Çok güzel bir ortam. Gittiğimizde çok büyük bir etkinlik olduğunu düşünmüyorduk. Ama çok fazla katılım vardı. Yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Böyle bir ortamda olmak ve başarılı olmak çok güzel” dedi.

Baba Şükrü Savaş ise ; “başarımız sadece bu değil. Ülkemizde düzenlenen birçok yarışmada dereceleri var. Yani bu başarının alt yapısını daha önceden yapmıştık. Ama şu anda elde ettiği başarı bizleri gururlandırdı” dedi.

Dünya Matematik Yarışması’nın Ülke Temsilcisi olan Matematik öğretmeni Esra Çelik yarışmayı şöyle anlattı;

WMI (World Mathematics Invitational) Tayvan tarafından kurulan ilk uluslararası yarışmadır. Matematiği teşvik etme ve popülerleştirme çabaları gösteren dünya çapındaki enstitüleri ve kuruluşları bir araya getirir. Ülkelerini temsil eden diğer matematik seven öğrencilerle etkileşim kurarak öğrenciler dünya görüşlerini genişletebilir, farklı kültürleri deneyimleyebilirler.  Böylece matematiğin evrensel yönüne dair farkındalıkları artar, kendi akademik ve sosyal ağlarını oluşturmaya başlarlar.

1. sınıftan 12. sınıfa kadar her öğrencinin katılabildiği yarışma 2 aşamadan oluşur. İlk aşama, her öğrencinin kendi ülkesinde gerçekleşir. yüzde 5’lik dilimde yer alanlar altın, sonraki % 15’lik dilimde yer alanlar gümüş, sonraki % 25’lik dilimde yer alanlar bronz sertifika alır. Ve bu sertifikaları almaya hak kazananlar final aşamasına davet edilir. Final aşaması her yıl farklı bir Asya ülkesinde gerçekleşir. Öğrenciler sınavdan sonra Kültür gezilerine dahil olur, başka ülkelerden akranları ile bir araya gelir.

Final sınavında ise % 3 lük dilimde yer alanlar elmas, sonraki % 12’lik dilim altın, sonraki % 25’lik dilim gümüş, sonraki % 30’luk dilim bronz madalya ile ödüllendirilir ve katılan her öğrenci uluslararası geçerliliği olan sertifikasını alır. Yarışmanın tüm aşamaları İngilizcedir.

Bu yıl 12. si düzenlenen uluslararası yarışmaya 22 ülkeden 904 öğrenci dahil oldu ve biz ülkemizden 9 öğrenci ile katılabildik. Bu sayının çok daha fazla olmasını diliyoruz. Yarışmanın yeterince bilinmiyor oluşu ve ekonomik sebeplerden dolayı katılım sayısı az oluyor. Yine de bu şartlarda ülkemizi temsil edebildiğimiz için, ödül töreninde sahnede Türk Bayrağını gösterebildiğimiz için çok mutluyum. . Destek veren tüm ailelere ve öğretmenlere teşekkür ederim”

Editör: Haber Merkezi