Gündem

Madencilerden Belediye Meydanında Eylem

Muğla’nın Bodrum ilçesinde, Soma maden işçileri, 5 gündür süren eylemlerine devam ediyor. İki kez gözaltına alınan işçiler, Bodrum Emek ve Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen etkinlikte bir araya geldi. Belediye Meydanı’nda yapılan basın açıklamasında, madencilerin karşılaştığı zorluklar ve talepleri gündeme geldi.

Madencilerden Onur Koçer “Bir köle düzeni yaratılmaya çalışılıyor, biz buna karşı çıkıyoruz. Bugün bizim ayaklarımıza zincir vurulmamış olabilir ama çocuklarımızın ayaklarına zincir vurulmasın diye çabalıyoruz, kimse köle düzeninde çalışmasın diye çabalıyoruz. Bunun karşılığında gördüğümüz şey gözaltı coplanma tekmelenme. Madenciye tekme atılması bir sembol haline geldi. Bugün madenciye yeniden tekme atıldı, bu bilinçli yapılan bir şeydir, madenciye tekme ile bir mesaj verilmek istenmektedir. Hakkını arama gir yer altında çalış çalışırken ölebilirsin, çalışmak istemiyorsanda açlıktan öl. İkisinden birini tercih et” dedi.

Bodrum Belediye Meydanı’nda düzenlenen eylem ve basın açıklamasına CHP İlçe Başkanı Tuna Işın, Muğla Barosu Bodrum Temsilcisi Avukat Onursal Özbek, siyasi parti temsilcileri ve STK üyeleri destek verdi.

Eylem ve basın açıklamasını Fernas Maden Şirketi’nin sahibi Ferhat Nasıroğlu’nun beş yıldızlı otelinin önünde eylem yapan maden işçileri de katıldı.

“Fernas işçisi köle değildir “sloganları ile başlayan basın açıklamasında Muğla Barosu Bodrum Temsilcisi Avukat Onursal Özbek “Maden işçileri haklarını aramak için Ankara ve Bodrum’a kadar geldiler. İstedikleri sadece insanca yaşam ve yasal hakları. Bodrum ve Muğla Barosu, ilçe halkı olarak maden işçilerinin sonuna kadar yanındayız” dedi.

MADEN İŞÇİSİ KARAKUŞ “SEFALET İÇİNDE ÖLMEK İSTEMİYORUM”

13 Mayıs 214’te Soma’da meydana gelen maden faciasında 301 arkadaşını yitiren ve faciadan sağ kurtulan Özay Karakuş ise “Soma’da Ankara’da Bodrum’da, sefalet içinde yaşam şartlarında çalıştığımızı hakkımızı alamadığımız, yasal haklarımızın gasp edildiğini, haklarımızı almak için sendikalı olmamız nedeniyle 6 arkadaşımızın işten çıkarıldığını anlatmak için yollara düştük. Ben 301 arkadaşımızı madende kaybettim, sefalet içinde öldüler benve arkadaşlarımda sefalet içinde ölmek istemiyoruz. İş sağlığının olmadığı ortamları anlatmaya, ölmek üzere olduğumuzu anlatmaya çalıştık. Bizi ne Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı nede İçişleri Bakanlığı duydu. Ölmeden önce sesimizi duyurmak” diye konuştu.

İşçiler ve eyleme katılanlar “Çalmadık Çırpmadık Hakkımızı Aradık” sloganları attı.

Bağımsız maden İş Sendikası üyesi ve işçilerden Onur Koçer “Fernas direnişimizin 24. Gününde Bodrum ve Ankara’dayız. Fernas madeninde ölümle burun buruna bir yaşam mücadelesi var. İşçilerin can güvenliğinin sağlanması, sendika haklarının verilmesi, çıkarılan işçilerin göreve iade edilmesi . Tüm bu isteklerimizi duyurabilmek için çekmediğimiz acı kalmadı, gözaltına alındık, tekmelendik, taleplerimiz basit ve karşılanabilir talepler ama karşımızda muhattap bulamıyoruz. Bir köle düzeni yaratılmaya çalışılıyor, biz buna karşı çıkıyoruz. Bugün bizim ayaklarımıza zincir vurulmamış olabilir ama çocuklarımızın ayaklarına zincir vurulmasın diye çabalıyoruz, kimse köle düzeninde çalışmasın diye çabalıyoruz. Bunun karşılığında gördüğümüz şey gözaltı coplanma tekmelenme. Madenciye tekme atılması bir sembol haline geldi. Bugün madenciye yeniden tekme atıldı, bu bilinçli yapılan bir şeydir, madenciye tekme ile bir mesaj verilmek istenmektedir. Hakkını arama gir yer altında çalış çalışırken ölebilirsin, çalışmak istemiyorsanda açlıktan öl. İkisinden birini tercih et” diye konuştu.