Gündem

Kral Mousolos’un geri getirilmesi için imza kampanyası

Muğla’nın Bodrum ilçesinde bulunan ve İngiltere’deki British Museum’a götürülen dünyanın 7 harikasından biri olan Kral Mousolos’un geri getirilmesi için imza kampanyası başlatıldı. Av. Remzi Kazmaz “Gerek uluslararası sözleşmelerle gerek milletlerarası anlaşma ve centilmenlik görüşmeleri ile gerekirse Hukuk süreçlerini işleterek geri almak için çalışmalarımızı başlattık” dedi.

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Tepecik Mahallesi’nde bulunan ve İngiltere’deki British Museum’a götürülen dünyanın 7 harikasından biri olan Kral Mousolos’un geri getirilmesi için imza kampanyası başlatıldı.

18507li yıllarda Abdülhamit’in özel izni ile gemilerle İngiltere’ye götürülerek British Museemu’a konulan Kral Mousulos’un mezarı ve eserlerinini geri alınması için imza kampanyası başlatıldığını belirten Av. Remiz Kazmaz “ 1700-1900 yıllarının sonuna kadar Anadolu topraklarından birçok eser çalındı, kaçırıldı, izinsiz getirildi veya para hediye karşılığında verildi. Savaş döneminde biz bu eserleri daha iyi koruruz yalanıyla talan ettiler. Tarihi eserler ortaya çıktığı ülkenin kültürü sosyal yapısı gelenek ve görenekleriyle bütünleşmişlerdir ve doğdukları ülkelerden sökülüp başka topraklara getirilip tutsak edilmesi ne hukuki ne vicdanı nede etik ve ahlakidir. Bu nedenle Anadolu topraklarına ait olan bu tarihi ve kültürel varlıklarımızı ait oldukları bu kadim topraklara biran önce geri gelmesini istiyoruz. Bu konuda başta sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere  Kültür Bakanlığı sorumlularının bu konuda gereken hassasiyeti göstererek bize ait olan tarihi ve kültürel varlıklarımızın en kısa sürede bu topraklara geri getirilmesi için uluslararası ilişkilere başlanmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Mausolos M.Ö. 353 yılında öldüğünde, naaşı Halikarnas'taki Maussolleion ya da Mozele olarak bilinen yere gömülmüştür. Hükümdarın kendisi ve soyundan gelenler adına yaklaşık M.S. 367 yılında yaptırmayı planladığı mezar, hem karısı hem de kız kardeş olan Artemisia tarafından tamamlanmıştır.

Halikarnas Mozolesi’nin Özellikleri

Halikarnas Mozolesi’nin pek çok özelliği bulunmaktadır. Bu özellikleri şu şekilde listeledik:

Antik yazarların kayıtlarına göre, Mozole dört ana bölümden oluşmaktadır: kaide (podyum), 36 sütunlu tapınak, 24 basamaklı piramit çatı ve Mausolos ile Artemisia'nın heykelleri.

Mozolenin yüksekliği yaklaşık olarak 55 metredir, bu da yaklaşık olarak 21 katlı bir binanın yüksekliğine tekabül etmektedir.

Mozolenin mimarisi, Yunan mimarisinin karakteristik özelliklerini taşıyan kolonları ile Yunan etkisi taşımaktadır.

Dünyanın Yedi Harikasından biri olarak kabul edilen bu yapı, Kral Mausolos adına inşa edilmiştir.

Mozolenin piramit şeklindeki çatısı Mısır mimarisini anımsatmaktadır.

Müzenin içinde, sağ tarafta Bodrum evleri görülebilmektedir. Sol tarafta ise mozoleye ait; kabartmalar, maketler ve mimari parçalar sergilenmektedir.

Mozolenin ayakta en son görüldüğü kişi olan Piskopos Eustathios'un gözlemleri, yapının yaklaşık 1500 yıl boyunca ayakta kaldığını göstermektedir. 15. yüzyılda ise meydana gelen bir deprem sonucunda Halikarnas Mozolesi yıkılmıştır.

Günümüzde Halikarnas Mozolesi, açık hava müzesi olarak ziyarete açılmıştır.