Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğrencileri Kötekli Yoğurtçu parkından bir araya gelerek, Muğla’da yaşadıkları sıkıntılara ve zamlara ses yükselttiler.

Kötekli Öğrenci Dayanışması adına basın açıklamasını okuyan Betül Güzel, Muğla’da öğrencilerin ucuz iş gücü ve müşteri olarak görüldüğünü dile getirdi.

“UCUZ İŞ GÜCÜ VE MÜŞTERİ OLARAK GÖRÜLÜYORUZ”

Birçok üniversitede var olan ücretsiz ring imkânın öğrencilerin elinden alındığını kaydeden Güzel, “Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ni ilk kazandığın zamanı hatırlıyor musun? Üniversite öğrencisi olacağın için kim bilir ne kadar da heyecanlanmıştın. Fakat kendisini sana öğrenci şehri diye tanıtan Muğla’da, bırak bir ilçeden diğerine gidebilmeyi, birçok üniversitede var olan ücretsiz ring imkânı bile elimizden alındı. Kaldığımız yurttan dersimizin olduğu fakülte binasına gidebilmek için bile bütçe ayırmamız gerektiği gerçeğiyle yüzleştik. Var olan ekonomik kriz sebebiyle, sosyal hayatımızdan hatta temel ihtiyaçlarımızdan bile vazgeçecek hale geldik. Kimimiz ailesine yük olmamak için işe girerken, kimimiz de temel ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmak zorunda kaldı. Bir saatlik emeğimizin karşılığının çalıştığımız mekânda bir kahve almaya yetmeyecek olduğunu fark ettik. Bizler gördük ki bu şehirde ve bu ülkede üniversite öğrencisinden ziyade ucuz iş gücü ve müşteri olarak görülüyoruz” dedi.

“SESİMİZİ DUYMAMAKTA ISRARCI OLDULAR”

Sorunlarının çözümü için başvurdukları üniversite yönetiminde muhatap bulamadıklarını söyleyen Güzel, “Paydaşı olduğumuz üniversitenin yönetiminde bırakın söz sahibi olmayı, fikrimizi soran bir muhatap bile bulamadık. Derdimizi anlatmaya çalıştığımız idari personel, akademisyenler ve sözde bizim için kurulmuş konseyler de sesimizi duymamakta ısrarcı oldular. Sözde bizim seçtiğimiz öğrenci temsilcileri, bizi değil üniversite yönetimini temsil ettiler. Bir araya gelip sesimizi yükseltmek istediğimizde karşımıza disiplin yönetmeliği çıktı, üniversiteye ait kapalı ya da açık yerlerde yetkililerden izin almadan 5-10 kişi bir araya gelmek suçtu” şeklinde konuştu.

“RİNG SERVİSİNİN ÜCRETSİZ OLMASINI TALEP EDİYORUZ”

Gündelik hayatta karşılaştıkları ulaşım problemine karşı seslerini yükselttiklerini ifade eden Güzel taleplerini şu şekilde sıraladı:

“Artık sadece kaldığımız yurttan ya da aparttan, öğrenim görebileceğimiz dersliklerimize gidebilmek için ücret ödemek istemiyoruz. Kötekli bir öğrenci yerleşkesidir ve üniversite kampüsünün doğal bir uzantısıdır. Öğrencilerin barındıkları yerleşke ile eğitim-öğretim gördükleri okul içerisinde ulaşımı sağlamak üniversite yönetiminin ve yerel idarenin yükümlülüğüdür. Türkiye’de pek çok şehir ve kampüste daha uzun mesafeler de olsa ücretsiz ring hakkı mevcuttur.  Bu sebeple, ring servisinin ücretsiz olmasını, sefer saatlerinin sıklaştırılmasını ve herhangi bir ayrım gözetmeksizin öğrenci kimliğini gösteren her bireyin bu haktan eşitçe ve rahatça yararlanmasını talep ediyoruz.

Akarfırat’tan Büyükşehir ve CHP’li Belediyelere Sert Eleştiri Akarfırat’tan Büyükşehir ve CHP’li Belediyelere Sert Eleştiri

“AYLIK ÖĞRENCİ ABONE KARTI TALEP EDİYORUZ”

Bir turizm kenti olan Muğla’da biz öğrenciler fahiş fiyatlar yüzünden yaşadığımız kentin turizm bölgelerinden mahrum bırakıldık, ilçeler arası ulaşım sağlayabileceğimiz ve öğrenci bütçesi göz önüne alınarak makul bir fiyat karşılığında verilen aylık öğrenci abone kartı talep ediyoruz.

“BELEDİYE SOSYAL KÖPRÜYÜ NASIL GELİŞTİREBİLİRİZ DİYE KARA KARA DÜŞÜNMEYE BAŞLAMIŞ”

Görüyoruz ki Menteşe Belediyesi, Kötekli ile kent merkezi arasında sosyal köprüyü nasıl geliştirebiliriz diye kara kara düşünmeye başlamış, hatta bu niyet beyanında samimi olduğunu ödüllü bir fikir yarışması düzenleyerek göstermeye çalışmış. Kötekli Öğrenci Dayanışması olarak, Menteşe Belediyesini içine düştüğü bu büyük sıkıntıdan kurtarmak için bir önerimiz var. Biri sabah biri akşam olmak üzere günde en az iki sefer, üniversite yerleşkesi ve kent merkezi arasında ücretsiz ulaşım sağlayacak semt servisleri konulmasını talep ediyoruz.

“ULAŞIM FİYATLARININ TEKRAR DÜZENLENMELİ”

Bu şehir öğrencilerin sırtından yeterince geçinmiştir. Vakit Muğla’nın bu zamana kadar öğrencilerden aldığını, yine öğrencilere geri verme vaktidir. Bu sebeple son ulaşım zamlarının geri alınmasını talep ediyoruz. İçinde bulunduğumuz ekonomik krizin ve öğrencilerin ekonomik durumlarının da göz önünde bulundurulmasını; ve kıt kanaat geçinen öğrenciler için ulaşım fiyatlarının tekrar düzenlenmesini talep ediyoruz.”