Gündem

Kış Aylarında Vücut Nasıl Dirençli Tutulur?

Kış aylarında kapalı alanlarda daha çok vakit geçirilmesi, günlerin kısa olması hareketsizliği neden olmaktadır. Bu durum, vücudun gün içerisinde harcadığı enerji miktarını azalttır. Üzerine sağlıksız beslenme eklendiğinde vücut direnci kırılır ve hastalıklara yakalanma riski artar.

Kış aylarında güçlü bağışıklık için uzmanlar C vitamini önemini vurgularken, ‘’Soğuktan etkilenmeye bağlı olarak gribal enfeksiyonlar daha sık ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle hastalıklara karşı önlem alabilmek için özellikle kış mevsiminde C vitamininden zengin besinler tüketilmelidir. Portakal, mandalina, kivi ve greyfurt gibi meyvelerinin yanı sıra; kırmızı biber, kırmızı pancar, turp, kereviz, ıspanak, pırasa, lahana ve pazı gibi C vitamini kaynağı olan sebzeler, sofralarda bulunması gereken besinler arasındadır. Bağışıklık sistemini güçlendiren bu sebze ve meyveler, hastalıklara karşı vücudun direnç kazanmasına yardımcı olur. Sağlıklı beslenmenin en önemli iki öğesi olan sebze ve meyve, günde en az 5 porsiyon tüketilmelidir’’ ifadelerini kullandılar.

VÜCUT İÇİN D VİTAMİNİN ÖNEMİ

Balık, içerdiği omega 3 yağ asidinden dolayı bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde büyük rol oynar bu yüzden sofralardan eksik edilmemesi gereken besinler arasında yer alır. Kış mevsiminde güneş ışığından yeteri kadar faydalanılamaz. D vitamininin en iyi kaynağı güneştir, D vitamini yetersiz kalındığında takviye alınılması önerilir. Öte yandan soğuk kış günlerinde çay ve kahve yerine, taze sıkılmış meyve suları, bitki çayları ve C vitamini yönünden zengin olan çayları tercih edilmesi gerekir. Çocukların, erişkinlere göre bağışıklık sistemi daha zayıf olduğundan gribal enfeksiyonlara yakalanma olasılıkları da fazladır. Bu nedenle kış sebzeleri çocukların tüketebileceği şekilde, sevdiği yemeklerin içerisinde kendilerine sunulmalıdır.

KIŞ AYLARINDA SIVI TÜKETİMİN ÖNEMİ

Kış aylarında sıvı alımı, terlemenin az olması nedeniyle genellikle yaz aylarına göre daha azdır. Ancak vücudun sıvı ihtiyacı kışın da düzenli su tüketimi ile karşılanmalıdır. Kışın da yazın olduğu gibi yeteri miktarda su tüketilmelidir. Aksi takdirde vücuttan zararlı maddelerin atılması zorlaşır ve vücut fonksiyonları olumsuz etkilenir.