Türkiye’de belirli bölgelerde doğal olarak yetişen, dünyada birkaç ülke dışında üretimi yapılamayan ve geçen yıllarda Türkiye'de ilk defa Mersin’de Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde kurulan bir serada üretimi yapılan 'kuzugöbeği mantarı’ Muğla’nın Menteşe ilçesinde çıkmaya başladı. Genel olarak ormanlık alanda yetişen Kuzu Göbeği orman köylüsünün geçim kaynaklarından biri. Bu yıl Kuzu Göbeğinin pazara inen ilk fiyatı ise dudak uçuklatacak gibi bin 800 TL.

Genellikle nemli topraklarda bulunan ve nisan ayında gözle görülebilir hale gelen kuzu göbeği mantarları herhangi bir tohum atılarak değil, doğal yollarla yetişiyor. Şifa kaynağı bitkiler arasında gösterilen, bağırsak ve mide hastalıklarında tedavi edici özellikte olduğu belirtilen kuzugöbeği mantarı nisan ve mayıs aylarında yağmurun ardından sedir, çam, köknar, meşe ağaçlarının dibinde yetişiyor.

Kuzu göbeği mantarının sağlığımız için de pek çok faydası bulunuyor. Özellikle B2 vitamini gibi vücudumuz için önemli vitaminleri barındıran kuzu göbeği, doğru şekilde yendiğinde adeta şifa saçıyor.

KANSIZLIK RİSKİNİ BİTİRİYOR

Vücutta demir eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan anemi riskini de bitiren kuzu göbeği mantarı, sık sık yaşanan el-ayak üşümesi sorununu da ortadan kaldırıyor.

PROSTAT KANSERİNDEN KORUYOR

Vücuda niosin ve selenyum yükleyen kuzu göbeği mantarı, sağlık sorunlarından etkilenmemek üzere sık tüketilmesi gerekenler arasında yer alıyor. Prostat kanserinin gelişmesini engelleyen bu besin değerlerinin doğal kaynaklardan alınması hem farklı vitaminlerin girişi açısından hem de kanser riskinden korunmak adına önem taşıyor.

KAN ŞEKERİNİ DENGELİYOR

Özellikle aniden yükselen ve düşen kan şekerine sahip kişilerin düzenli aralıklarla kuzu göbeği tüketmesi öneriliyor. Bu besin sayesinde stabil ve sağlıklı bir kan şekeri dengesine kavuşmak mümkün oluyor.

KARACİĞER VE KALP HASTALIKLARINDAN KORUYOR

Enzimlerin yenilenmesini ve çoğalmasını destekleyen kuzu göbeği, karaciğerin ve kalbin korunmasına destek oluyor. Kalp ve damar sağlığını koruyan kuzu göbeği mantarı, kalp krizi, felç, damar tıkanıklığı risklerini de bitiriyor.

KATARAKT, GLOKOM RİSKİNİ BİTİRİYOR

İçerisinde bol bol B2 vitamini bulunduran kuzu göbeği, katarakt, glokom gibi hastalıkların riskini de ortadan kaldırıyor. Bu mantarı sık tüketerek göz hastalığı risklerinden korunmanız da mümkün oluyor.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYOR

Alparslan Türkeş, Vefatının 28. Yılında Muğla’da Dualarla Anıldı Alparslan Türkeş, Vefatının 28. Yılında Muğla’da Dualarla Anıldı

İçerisinde yer alan vitamin ve mineral oranları ve antioksidan içeriği sayesinde bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Bağışıklığı düşük kişilerin düzenli tüketmesi önerilen besinler arasında kuzu göbeği de yer alıyor.

KUZU GÖBEĞİ MANTARININ ZARARLARI NELERDİR? NELERE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİR?

Her mantarda olduğu gibi kuzu göbeği mantarı da dikkatli tüketilmesi gereken besinler arasında yer alıyor. Bu besini tüketmeden önce ilk olarak herhangi bir alerjiniz olup olmadığını test etmeniz gerekiyor.

Kuzu göbeği mantarını güvenilir bir kişiden almak da önem taşıyor. Mantarlar hakkında bilgi sahibi olmayan, orijinal olmayan kuzu göbeği mantarını satan kimselerden uzak durulması hayati önem taşıyor.

Sinop topraklarında yüzeye çıkmaya başladı, tek tek elle toplanıyor Karaciğeri resetleyip vücuda demir yüklüyor Tıkalı damar yollarını anında açıyor

Faydaları güçlü bir mantar olduğu için aşırı tüketmemeye özen göstermek de önem taşıyor. Aşırı tüketimde normalde sağlığımız için faydalı olan protein gibi maddeler fazla gelebileceği için zehirlenme tipi kusma, bulantı gibi semptomlarla karşı karşıya kalınabiliyor.

Mantar, tüketimi en riskli besinler arasında sayıldığı için de yemeden önce dikkat etmek ve güvenilir olmayan hiçbir yerden bu besini almamak gerekiyor.

MANTAR TOPLARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Mantarı toplamadan önce, zehirli olup olmadığını anlamak için birkaç noktayı özenle incelemek gerek. Şapka kısmının kenarında ince iplikler sarkan mantarlar hakkında yüzde 90 oranında zehirlidir, denebiliyor. Bu tip mantarlara temas dahi etmemek gerekiyor.

Doğru, zehirli olmayan mantarı bulduğunuzda kökü ile birlikte değil, yere en yakın kısmından keserek almanız gerekiyor. Daha sonra da bölgede mantar çıkabilmesi için bu duruma dikkat etmek önem taşıyor.

Zehirli olmasa dahi küflenme belirtisi gösteren, böceklenmiş ve rengi dönmeye başlamış mantarlar da tüketime uygun olmadığı için toplanmaması gerekenler arasında yerini alıyor.

Mantarın zehirli olduğunu gösteren en önemli işaret rengi oluyor. Şapkasının üst ve alt kısmı aynı renk olan, kahverengi ve beyaz, mantarlar genellikle zehirli kabul ediliyor. Toplamayı bırakın bu tip mantarlara temas etmek dahi kötü sonuçlara yol açabiliyor.

Muhabir: Hasan Telli