Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Halk Sağlığı ve Kardiyoloji Anabilim Dalları iş birliğinde 'Kalp sağlığı' semineri verildi. Hastanenin Konferans Salonu'nda toplumda kalp ve damar hastalıkları konusunda farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen seminere Hastane Başhekimi Prof. Dr. Turhan Togan, Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Eda Özlek, Tıp Fakültesi akademisyenleri, doktorlar ve çok sayıda öğrenci katıldı. Seminerde ilk sunumu yapan Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD Başkanı Prof. Dr. Metin Pıçakçıefe, 'Kalp-damar hastalıklarının önemi ve risk faktörleri' başlıklı sunumunda, kalp hastalıklarının önlenebilir bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi.
Kardiyoloji AD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özcan Başaran, 'Kalp-damar hastalıklarının risk değerlendirmesi ve tedavisi' konusunu ele aldı.
Risk değerlendirme yöntemlerinden tedavi yaklaşımlarına kadar pek çok başlıkta katılımcılara bilgi veren Başaran, 8 adımda sağlıklı kalp için yaşam önerilerini şu başlıkta sıraladı: "Sigarayı bırak, sağlıklı beslen, düzenli egzersiz yap, kaliteli ve yeterli uyku al, kilo kontrolü sağla, tansiyonunu düzenli ölçtür, kan şekeri kontrolünü yaptır, kolesterol düzeyini takip et ve düşür."
Seminerde, kalp-damar hastalıklarının sadece bireysel değil, toplumsal bir sorun olduğuna dikkat çekilerek, koruyucu sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılmasının önemi vurgulandı. Gelişmiş ülkelere kıyasla Türkiye'de sigara kullanımı, hipertansiyon ve obezite gibi risk faktörlerinin kontrol altına alınamamasının, kalp hastalıkları açısından yüksek riskli ülkeler arasında gösterilmesine neden olduğu ifade edildi.