19 Temmuz 2023 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında enerji, ulaştırma, altyapı, lojistik, e-ticaret, finans, sağlık, gıda, turizm, emlak, inşaat, savunma sanayii, yapay zekâ ve ileri teknolojiler gibi alanlarda çeşitli anlaşmaların yapıldığı ve bu doğrultuda 13 belgenin imzalandığını ve söz konusu anlaşmaların toplam tutarının 50,7 milyar dolar olarak açıklandığının altını çizen Ergun, anlaşmaların içeriğinin henüz kamuoyuyla paylaşılmadığını dile getirdi.

“Cumhurbaşkanı’nın Körfez ülkelerine seyahatinden önce yapmış olduğu “bu ülkelerin Türkiye'den belirli 'asset'leri alma durumları olacak” açıklaması ile ülkemizin içinde bulunduğu döviz krizi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın güncel olarak sahip olduğu net rezervlerin geldiği seviye dolayısıyla yapılan bu anlaşmaların, Türkiye Cumhuriyeti’nin kamu varlıklarının Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait özel ve tüzel kişilere yönelik satışına yönelik olduğu iddialarını kamuoyunun gündemine getirdiğini” belirten Ergun, “bu konuda Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bazı hususları açıklığa kavuşturması önem arz etmektedir” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu önergede, Muğla Milletvekili Metin Ergun aşağıdaki sorulara yazılı olarak cevap verilmesini talep etti:

“Birleşik Arap Emirlikleri ile muhtelif alanlarda yapılan bu anlaşmaların içeriğinin kamuoyuna açıklanmamış olmasının sebebi nedir? Bu anlaşmaların içeriğine ilişkin detaylı bilgiler hangi tarihte kamuoyuyla paylaşılacaktır?

Bu anlaşmalar Türkiye Cumhuriyeti’nin kamu varlıklarının herhangi birisinin Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait özel veya tüzel kişilere satış ve/veya kiralanmasını kapsamakta mıdır?

Pedasa ve Leleg Uygarlığı Sunumu Yapıldı Pedasa ve Leleg Uygarlığı Sunumu Yapıldı

Eğer böyle bir satış ve kiralama yapılacaksa bahse konu olan kamu varlıkları hangisi/hangileridir ve hangi bedeller karşılığında satışa veya kiralamaya konu edilmiştir?”